Начело на правителството в Беларус застана Роман Головченко. Отговарял досега за военнопромишления комплекс (ВПК), той има тесни връзки с китайското и арабското оръжейни лобита, пише днес руското издание "Взгляд". Лукашенко вече му постави като главна задача да намали зависимостта на страната от Русия. Головченко е идеално подходящ за целта - през последните години тъкмо той подпомагаше Минск да отслабва зависимостта от Москва в оръжейната и петролната сфера. 

"За нас сега е много важно на власт да дойдат патриоти и професионалисти", коментира в четвъртък президентът Александър Лукашенко назначаването на Головченко за премиер.

Сред основните му задачи държавният лидер веднага посочи намаляването на зависимостта от Русия. Предния ден Бащицата прати в оставка Сергей Румас, оглавявал кабинета сравнително отскоро, от 2018 г. Докато Румас е чист икономист и финансист с банкерско минало, новият премиер е кадрови дипломат, но кариерата му е тясно свързана с оръжейната търговия.

"Завършил МГИМО (Московския държавен институт за международни отношения, б. пр.), Головченко е отклонение от общия тренд през последните години, когато в Беларус гледаха да не слагат на ключови постове хора, следвали или работили в Русия", отбеляза пред "Взгляд" беларуският политолог Дмитрий Болкунец.

Головченко се дипломира в МГИМО към руското външно министерство през 1996 и още през 1997 става главен специалист в държавния секретариат на беларуския Съвет за сигурност. После редува дипломатически длъжности с работа в ДВПК.

Ще отбележим, че през 2013-2018 г., когато Головченко е посланик в Емирствата, Саудитска Арабия и Катар, се разширява и военнотехническото сътрудничество на Минск с арабските монархии. Наскоро впрочем западният печат публикува версия, че изтребителите МиГ-29, воювали в Либия на страната на Хафтар, са били доставени от ОАЕ, а емирствата са купили самолетите от Беларус. Освен това през годините, когато Головченко е оглавявал посолството в ОАЕ, Букашенко често е идвал на почивка в тази страна.

Сътрудничеството с монарсите от Персийския залив не се свежда само до оръжия. От миналата година саудитците договарят с Минск доставки на петрол в Беларус през пристанище Клайпеда. Първата партида бе купена през април, според Минск - на изгодна цена.

Под ръководството на Головченко беларуският ВПК разшири напоследък отношенията си с Китай. С помощта на беларуската отбранителна промишленост Китай разработи шасита за мобилни наземни ракетни комплекси. Венец на сътрудничеството между Минск и Пекин стана създаването на системи за залпов огън "Полонез" с китайски ракети. Ведомството на Головченко движеше и амбициозната идея на Бащицата - Беларус да произвежда собствени ракети за "Полонез", за да намали зависимостта си и от китайските, и от руските оръжейни предприятия. Головченко неспирно работи за това вече пет години, но засега резултат няма.

Според беларуския сайт Reform.by новоназначеният премиер е протеже на Виктор Шейман, един от ключовите силови шефове в екипа на Лукашенко от средата на 90-те насам. Самият Шейман ръководи в момента президентския апарат. Головченко е бил подчинен на Шейман, когато последният е оглавявал Съвета за сигурност, генералната прокуратура и администрацията на Лукашенко.
Политологът Болкунец припомни други важни връзки на Головченко.

"Не изключвам с назначаването на Головченко да стартира "спецоперация" на Лукашенко с цел да прехвърли властта на своя най-голям син Виктор, с когото новият премиер е работил в Съвета за сигурност - каза експертът. - В експертните среди се говори, че ако бъде преизбран, Лукашенко-старши ще започне съответната реформа, делегирайки на Виктор част от своите пълномощия. В конструкцията ще пасне добре и Головченко като съратник на Лукашенко-младши."
"Доколкото схващам, в един етап от кариерата си Головченко е бил твърде задължен към най-големия син на президента - съгласи се в интервю за "Взгляд" и беларуският аналитик Александър Федута. - И отстранявайки Румас, Лукашенко демонстрира, че политиката, включително икономическата, се мени. Приоритетен става ВПК, в който не се допуска частният бизнес."

Освен това президентът може да е подозирал Румас в нелоялност, а лоялността е от голямо значение в преддверието на президентските избори, насрочени за 9 август - в една нова за Лукашенко реалност, подчертават наблюдатели от Минск. "Взгляд" вече писа, че Бащицата явно е разтревожен - изборната кампания взе да излиза изпод контрол още през първите дни.

"В много градове хората се редят на опашки, за да сложат подпис в подкрепа на алтернативни кандидати - каза пред "Взгляд" Валерий Карбалевич, политолог от Минск. - Сменяйки правителството, Лукашенко се стреми да покаже: той чува хорското недоволство. И ето, открил е виновните. Сега ще смени екипа и всичко ще тръгне добре. Важно е също, че откакто започна кампанията, независимите медии и социалните мрежи насочиха цялото си внимание към алтернативните кандидати. С тази шумна акция Лукашенко цели да си върне вниманието, пак да застане в центъра на информационните потоци."

Според Владимир Жарихин, зам.-директор на Института за ОНД, думите на Лукашенко за "намаляване на зависимостта от Русия" подразбират привличане на инвестиции от Китай. Именно с тази цел за първи вицепремиер в кабинета на Головченко е назначен Николай Снопков - досега посланик на Минск в Пекин. Дипломатът е установил добри отношения с китайския бизнес, изтъква експертът.

"Лукашенко е наплашил беларуските избиратели - за тях е ясно, че страната няма как да съществува без руския пазар и инвестиции. За да ги успокои, той се обърна към Китай", каза Жарихин пред РИА Новости.

Назначавайки Головченко, Лукашенко назова дори конкретно число, която трябва да постигне премиерът по пътя към независимост от Русия.

"Проблемът със зависимостта от пазара на една страна трябва да бъде решен окончателно. Не може да зависим 50-55 на сто дори от братска Русия", разпореди Бащицата.