Американската безработица започва да намалява, сочат последните статистически данни. Това е сериозен плюс за Доналд Тръмп, който ще се бори за втори четиригодишен мандат в Белия дом на изборите на 3 ноември.

Тръмп днес може да се зарадва, след като последните дни му поднесоха неприятен коктейл от рекордна безработица, над 100 000 жертви на коронавируса и расови вълнения, невиждани от 60-те години на миналия век. Наблюдатели коментираха, че преизбирането му е несигурно след масовото недоволство, което президентът предизвика с твърдата си реакция на протестите, подпалени от смъртта на чернокожия Джордж Флойд при полицейски арест в Минеаполис, Минесота.

Днес обаче икономистите бяха шокирани, когато американските работодатели отчетоха, че са добавили 2,5 милиона новоназначени през май, опровергавайки очакванията за 7,5 милиона загубени работни места, предаде “Бизнес инсайдър”. Учудващото увеличение идва след 20,5 милиона работни места, изгубени през април, което беше рекорд, припомня изданието.

Често влизайки в противоречия с COVID-19 екипа си, консервативният президент настояваше за по-бърз край на ограниченията и отваряне на икономиката въпреки рисковете за здравето и живота на американците. Той не криеше, че го интересува живите, които гласуват, да имат работа и доходи, докато за мъртвите търсеше виновни - Китай, Европа, губернаторите на щати - особено от опозиционната Демократическа партия. 

Както можеше да се очаква, веднага след обявяването на данните, Тръмп изстреля бараж от възторжени туитове с много главни букви, самопоздравления и твърдения, че числата всяват страх у демократите.

 

 

Той обяви пресконференция в 17 часа българско време в Белия дом по повод на данните за пазара на труда.

Междувременно днес равнището на безработица спадна до 13,3%, като прогнозите очакваха близо 19%. Отчетеното от предишния месец 14,7% беше най-високото за май след Голямата депресия през 30-те години.

Докладът от май показва, че американската икономика може би вече е минала през пика на опустошенията, предизвикани от пандемията на коронавирус. В края на месеца всички 50 щата са облекчили поне някои от ограниченията си за блокиране, дори когато американската смъртност за COVID-19 надмина 100 000 души.

Много отрасли отчетоха увеличение на работните места през май след резките загуби през април. Услугите и хотелиерството добавиха 1,2 милиона работни места след загуба на 7,5 милиона през април, като заетостта в хранителните услуги и местата за пиене допринесоха за по-голямата част от печалбите.