"За период от по-малко от 3 години - от 2017 до края на 2019 г. съм предал директно на министър Владислав Горанов и на министър-председателя Бойко Борисов над 60 млн. лв. по тяхно директно искане и разпореждане."

Това пише в документ, публикувн в "Бивол", за който от редакцията твърдят, че е автентичният сигнал, подаден от Васил Божков до българската прокуратура.

На него не се вижда адресат, но касае "престъпление по сужба, злоупотреба с власт изнудване и заплашване" от страна на премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и Менда Стоянова - зам.-шеф на парламента.

Тъй като, както е известно, работата и материалите по досъдебните производства са тайна, достъпна само за прокуратурата, няма потвърждение или отрицание за автентичността на сигнала. Ако подателят признае, че е реален, също би могъл да компрометира правната му тежест.

Единственото сигурно е, че публикацията съвпада с изнесеното от Иван Гешев вчера - че Васил Божков действително е пратил по мейла до прокуратурата свой сигнал, както и заявеното от Божков във фейсбук тази сутрин в същия смисъл.

Надолу се изрежда хронология от законови промени и - по думите на сигналоподателя - срещи и разговори с въпросните лица, като замесен е и Данаил Кирилов, като шеф тогава на правната комисия.

"Имам готовност да предоставя записи от личните ми телефонни разговори, съобщения и други доказателства от срещите и контактите ми с Бойко Борисов и Владислав Горанов...", пише в текста.

Жалбоподателят намеква още:

"В тази връзка имам готовност да предоставя на прокуратурата пълни свидетелски показания по отношение на гореспоменатите събития, подкрепени от вежествени доказателства, вклчително документи, банкови извлечения, записи от охранителни камери, снимки и свидетелски показания."

В заключение той пише:

"Считам, че Владислав Иванов Горанов, Бойко Методиев Борисов и Менда Кирилова Стоянова подкопават доверието на българските граждани и българския бизнес в честността и безпристрастността на публичната администрация. Те подкопават бизнес климата в България. Същите групо и целеустремено злоупотребяват с политическо (така е в оригинал, б.р.) си влияние, като по този начин са целели да получават противозаконна облага в най-ярката й проява и в особено големи размери."

Ето и страниците, публикувани от "Бивол".

Досега институционална реакция няма. Клуб Z е готов да предостави трибуна за всякакви различни мнения по темата.