Излязохме по-бедни от кризата, но излязохме живи и здрави.

Ако при строежа на Шофьорския плаж се установят нередности, в излятия вече бетон ще "гнездят птички".

Цветан Цветанов направи каквото можеше за ГЕРБ, сега прави каквото може да я разбива.

Ще получаваме 1 милиард за транзита на газ.

Парното не поскъпва, а даже поевтинява, но съставът на КЕВР ще бъде сменен.

Рейтингите? Те имат значение само за президента Румен Радев.

Тези и още много други тези разви премиерът Бойко Борисов в предаването "Панорама" по БНТ. Борисов говори и за Васил Божков, като пак посочи, че единственото, което е получил от него, е била една пура. (Какво още каза пред бТВ преди влизането си в "Панорама" по темата, виж ТУК).

Най-силен бе той за олигарсите, които отстранява и затова го нападат:

"От времето, когато бях главен секретар не се обяснявам на хора с обвинения...

Много олигарси бяха засмукали буквално в снагата на народа своите октоподни пипала!"

И за пореден път повтори примера със Сашо Дончев, който сега го окарикатурявал във вестника си.

А по повод комиксите на фейсбук профила на Васил Божков: 

"Чакам, защото сега съм "скопен". По принцип премиер не може да говори – щото ако кажеш истината – нарушаваш свободата на словото

Ще дойде моето време, когато аз ще правя комикси и ще правя карикатури – аз няма да съм вечно премиер. Ще правя комикси, ще се занимавам с това нещо.

Аз се заклевам във всичко свято – защото съм много вярващ човек – една стотинка, един лев, едно евро от този човек (не съм получил)!", финишира за Васил Божков.

Мая Манолова тича, идва Бареков, а сценаристите - пак същите!

Борисов продължи и с обяснение кой стои зад атаката:

"Няма – повтарям – една стотинка! Една стотинка! Това е не само лъжа... Така беше в Костинброд - тея мекерета така действат: измислят нещо, вкарват телевизия задължително и изведнъж „Уау!“:

Автобуси с двойни дъна, Мая Манолова тича... излиза телевизията... Бареков!

Сега правят същото."

На забележката на воденщия – че сега май са други, каза: „Абе пак са същите. Пак са около тях.“

Иначе, първите коментари бяха по повод изминалите 100 дни в ситуация на пандемия - от обявяването на извънредното положение на 13 март.

"Нашите мерки бяха първи и най-навременни - заяви отново Борисов. "Вирусът не е победен и изобщо не е свършило нищо", посочи още. Но допълни, че се надявал с мерките, дисциплината, с вече ясната стратегия, с това, че самите хора спазват правилата, разпространението на COVID-19 да се ограничи още.

"Много по-бедни излязохме. Но излязохме живи и здрави. Спасихме живота, спасихме хората. Сега с работа - на правилните места да се сложат парите - продължаваме напред", посочи още Борисов каква е концепцията за излизане от кризата.

На въпроса "имате ли план", Борисов се впусна в обяснения относно намаленото ДДС за ресторантьорите в сектор "Туризъм", за книгите, както и за детски стоки - по предложение на ДПС, начело с депутата Делян Пеевски. Като дори посочи, че гърците и германците копирали от нас (Гърция намали още ДДС за някои стоки и услуги - но преди България, а Германия за всички - след нас).

В полза на дечицата

"Със сигурност има толкова свободни медии, които сега се занимават само с критика..., но и големите европейски държави, включително Германия, свалят ДДС-то. Всички видяха от нас, включително гърците. Ние не свалихме всичко", посочи Борисов и пак заяви, че ресторантите са били най-засегнати - заради забраната да работят за времето на извънредното положение. "За книгите - това ми беше отдавна мечта", допълни.

На забележката, че проектозаконът за детските стоки  е на Делян Пеевски и ДПС, коментира, че "Който иска да го предлага, не ме интересува. В полза ли е на хората, в полза ли е на дечицата?"

"Нали сме българи, нали обичаме да говорим за българското, патриотичното... Ето, всичко е връцете ни. Това е нашата държава", заяви в заключение.

Прекрасно местообитание за гнездене на птички

Разговорът се прехвърли върху строежа на т.нар. Шофьорски плаж край езерото Алепу - за който властите са издали всички надлежни разрешителни, а ДНСК установи преди ден (след третата проверка), че изграденият до момента строеж, който прилича на хотел, не е хотел, а брегоукрепително съоръжение срещу свлачище.

Борисов разказа как е извикал началника на строителния контрол Иван Несторов вчера, за да му каже:

"Гледай ме внимателно какво ще ти кажа, защото си ми доложил, че първият етап е подпорна стена, а вторият курорт..., който с огромна степен на вероятност няма да се строи. Това ще е прекрасно местообитание за гнездене на птички. Нали казват, че не е хотел - спираме го и става прекрасно местообитание за птички...".

Или иначе казано - ако се окаже, че строежът не укрепва само свлачище, а се превръща в хотел - то там ще останат да гнездят птици - проектът няма да се реализира.

Тук премиерът заяви още, че е "построено 2001 година, когато нас (ГЕРБ) не ни е имало". Последва размяна на реплики с водещия Бойко Василев, че през 2001-а Борисов е главен секретар на МВР. Прати Василев да провери в гугъл. Накрая се съгласи, че е застанал начело на оперативната работа в министерството през тази година (което е факт - през септември). Но пък по-интересното е, че строежът при Алепу е с разрешителни от 2018 г., а сделките по апорт и продажба на земите са от 2005 г.

Красота!

Обратно към икономиката, премиерът изброи отново интерконектора с Гърция, магистрала "Хемус", която "се върти на пълни обороти" с два нови лота, чието изграждане ще стартира, "Струма", която била "красота" и пр. Всеки, който иска да докара "азерски, катарски, израелски" газ "ние поемаме", допълни. И изчисли, че от транзит ще печелим по 1 милиард (според официални изявления от "Булгартрансгаз" очакванията са за достигане на приходи до около 400 млн. лв. на година - б.р.).

"Ма ние взимаме транзитни такси, бе човек. Близо милиард на година. Освен това, където има газопроводи, няма войни", заяви, обръщайки се към водещия.

"АЕЦ "Белене" ще стане. Във всички случаи ще е много добро" - каза още, като след въпрос на какво основание предугажда този успех, уточни, че разбира се, не знае кой ще спечели конкурса за втората атомна. Просто всички участници били добри.

Летище София -пък било "летище Мюнхен" - по повод на това, че стопанинът на мюнхенското летище "Соф Конект" спечели битката по обжалванията на избора й за столчния аеропорт във ВАС.

Притча за Цветанов

В рамките на няколко дни Борисов за втори път говори за бившата си дясна ръка Цветан Цветанов, за когото се говори, че прави нов политически проект. Това съвпада с напускането от ГЕРБ на членове на партията.

"Напратви каквото можеше за ГЕРБ, сега прави каквото може да го разбива - но негова си работа, пожелавам му успех. Тамън хората в ГЕРБ ще видят кой е бил искрен", заяви Борисов.

И оприличи ситуацията с популярната притча как цар Соломон отсъдил между двете спорещи коя е майка. "Истинската майка казва - вземи го ти", заяви Борисов, като в притчата се разказва за спор между две жени чие е бебето. А когато Соломон - нарицателно за мъдрост, казва на гардовете си детето да бъде посечено на две, истинската майка го отстъпва, за да спаси живота му.

Един работи, 30 души го гледат

"Един работи, 30 души го гледат и гледат сеир". Така пък Борисов описа ситуацията с новината, че цената на парното се вдига - на фона на поевтиняването на руския газ.

"42% сваляме цената на газа. Едната вечер излиза новина, че с 20 и кусур процента вдигат цената. Пълно малоумие! Питам Дончев (вицепремиерът Томислав Дончев), той (...) вика - ще е минус 15%. Ми обяснете на хората, че ще падне с минус 15! Толкова направихме, а сега хората да ни псуват", заяви Борисов.

И даде заявка, че съставът на комисията за енергийно и водно регулиране ще бъде сменен, начело с председателя Иван Иванов. Свършили добра работа, но мандатът им така и така е изтекъл.

Кризата - най-големият или най-лошият ви късмет беше?, попита на финала водещият, като уточни, че в тази криза рейтингът на Борисов се е повишил.

"Най-лошият. Какво значение има рейтингът? Само Радев (президентът Румен Радев) ги гледа или се радва от тях. В момента единственото значение е да не си объркаме държавата. Ние много бързо сега като пчелички трябва да си свършиме работата", заяви премиерът в отговор.