Facebook изтри близо 200 акаунта, свързани с групи, поддържащи тезата за превъзходството на бялата раса, предаде Асошиейтед прес, цитирайки представители на компанията.

Става дума за групи, планирали да насърчат членовете си да отидат на протести срещу убийствата на чернокожи от страна на полицаи, като в някои случаи участниците в тези прояви се готвели да носят оръжия.

Акаунтите във Facebook и Instagram били свързани с "Прауд бойс" и "Американ гард", две групи, на които вече не се разрешава достъп до платформата поради изказвания, подтикващи към омраза.

Представители на компанията вече следели акаунтите, подготвяйки се да ги изтрият, когато видели постове, опитващи се да се възползват от протестите, предизвикани от смъртта на Джордж Флойд в Минеаполис.

"Видяхме, че тези групи планират да съберат поддръжници и членове, за да отидат физически на протестите и в някои случаи се подготвяха да носят оръжия", заяви снощи Брайън Фишман, директор по политиката за контратероризма и опасните организации.

Facebook не публикува подробности за плановете, не съобщава в кои щати живеят, нито какви са били плановете им за протести. Компанията подчерта, че ще продължи да отстранява нови акаунти на потребители, опитващи се да заобиколят забраната.

БТА