* 53-ма починаха в Италия за последното денонощие

* Испания е близо до справяне със заразата

* Над 100 хиляди са заболелите в Саудитска Арабия

* Броят на починалите по света надхвърля 400 000, според "Джонс Хопкинс"

* Дрон дезинфекцира повърхности в Ирландия

* Търговски неволи за Китай

* Най-малко починали в Русия от десетина дни

* Пореден рекорден ден със заразени в Индия

* Починалите в Пакистан вече са над 2000

* Китай иска бъдещета ваксина срещу коронавируса да е достъпна за всички по света

* Починалите в САЩ са над 110 хиляди, а заразените - 2 милиона

* 35 са почиталите във Франция за последното денонощие

* Музеят "Прадо" в Мадрид отвори след три месеца

 

19:55 ч: COVID-19 отне живота на 53-ма за денонощие в Италия

Броят на починалите от последиците, предизвикани от новия коронавирус в Италия е нараснал за едно денонощие с 53 души, предаде. В сводката на италианската гражданска защита се допълва, че броят на смъртните случаи от COVID-19 в страната е достигнал 33 899. Заразените за последното денонощие са се увеличили със 197.

Излекуваните през последното денонощие са 759 души. От началото на епидемията в страната преборилите болестта са 165 837 души, а потвърдените случаи са 234 998, от които 35 262 души се лекуват основно в домашни условия. В болниците остават под 5000 души, а в интензивните отделения - по-малко от 300 души.

19:00 ч: Само един починал и малко над 100 заразени в Испания за последното денонощие

Само един човек е починал от COVID-19 и малко над 100 са се заразили с новия коронавирус в Испания през последното денонощие. Общият брой на смъртните случаи в страната е 27 136 от 241 550 заразени. Днес броят на починалите се е увеличил с един, а този на заразените - със 102.

Вчера отново бе съобщено за един починал, а новите заразени бяха 164. Статистическите данни свидетелстват за подобряване на епидемиологичната ситуация.

Испания, с население от 47 милиона души, е сред най-тежко засегнатите от пандемията от новия коронавирус държави. Със забавянето на темповете на разпространението на вируса в страната, властите постепенно разхлабват ограничителните мерки.

В съседна Португалия през последното денонощие са били регистрирани 342 нови заразени и петима починали, съобщиха здравните власти. Общият брой на случаите на зараза в страната е 34 693. 1479 от тези хора са починали.

С въведени отрано ограничителни мерки Португалия не допусна епидемия от такъв мащаб като в съседна Испания. На 25 май започна последният етап от разхлабването на рестрикциите в страната.

18:02 ч: Заразените с коронавируса в Саудитска Арабия вече са над 100 000

Броят на регистрираните заразени с новия коронавирус в Саудитска Арабия надхвърли 100 000, предаде Ройтерс, като се позова на властите. Агенцията отбелязва, че през последните 10 дни в страната се наблюдава засилване на разпространението на заразата.

Саудитското министерство на здравеопазването съобщи днес за 3045 нови случая през последното денонощие. С това общият брой на заразените в Саудитска Арабия е достигнал 101 914. По този показател страната е на 15-о място в света. Броят на новите заразени в Саудитска Арабия за едно денонощие надхвърли за първи път 3000 вчера, отбелязва Ройтерс.

16:05 ч: Близо 2 милиона регистрирани заразени в САЩ

Броят на починалите от новия коронавирус в САЩ надхвърли 110 000 при близо 2 милиона регистрирани заразени, предаде Ройтерс, като се позова на свое преброяване въз основа на официални данни.

Агенцията отбелязва, че масовите протести в страната срещу расовата дискриминация са породили опасения от ново ускоряване на разпространението на вируса. Съединените щати са на първо място в света по заразени и починали.

Средно по около 1000 американци умират от COVID-19 на ден през юни. През април бе достигнат пикът от по 2000 починали от причиняваното от коронавируса заболяване дневно.

През последното седмица е регистрирано рязко повишаване с поне 35 процента на броя на новите случаи в няколко южни щата - Алабама, Южна Каролина и Вирджиния.

14:20 ч: Дрон стерилизира обществени места в борбата срещу коронавируса

Ирландски учени от университетите на Голуей и Лимерик са разработили дрон, който в автономен режим стерилизира повърхности на обществени места с ултравиолетова светлина, допринасяйки за ограничаване на разпространението на коронавируса, предаде ТАСС, позовавайки се на RTE.

Дронът ще функционира главно през нощта, когато наоколо няма хора. Миналата година същите учени осъществиха първия по рода си проект за доставка на инсулин с дрон. Поредното им новаторско решение предвижда безпилотният летателен апарат да доставя ултравиолетова светлина.

Медицинската индустрия отдавна разчита на почистването с ултравиолетова светлина, която е вредна за хората и трябва да бъде доставяна в силно контролирана среда.

Поради тази причина дронът ще функционира нощем, когато на предвидените за почистване обществени места няма хора. Безпилотният летателен апарат има предварително зададен маршрут, който да следва, за да доставя стерилизиращата ултравиолетова светлина. Когато приключи работата си, дронът ще се връща за презареждане, за да се подготви за следващия тур.

13:21 ч: "Джонс Хопкинс”: Починалите от COVID-19 в света вече са повече от 400 000

Смъртните случаи в света от COVID-19 са най-малко 400 000, показват изчисления на американския университет "Джонс Хопкинс" , съобщиха Асошиейтед прес и ТАСС. Здравни експерти обаче казват, че те са повече, тъй като на много от починалите не са били направени тестове за коронавируса. По данни на университета днес броят на хората, починали след заразяване с новия вирус, е достигнал 400 013.

Границата от 400 хиляди е била мината ден след като бразилското правителство престана да съобщава обобщени данни за броя на починалите с коронавируса и на заразените. Според негови критици това е опит да се скрие истинската информация за заразата в латиноамериканската страна с най-голямо население.

Последните данни, съобщени от бразилските власти, са за повече от 34 000 починали от инфекцията. Това поставя страната на трето място по този показател след САЩ и Великобритания (които имат съответно 109, 8 хиляди смъртни случая и почти 40,6 хиляди). За цял свят случаите на заразени с коронавируса според "Джонс Хопкинс" са най-малко 6,9 милиона.

12:20 ч: Износът и вносът на Китай са се свили заради коронавируса и търговското напрежение със САЩ

Износът и вносът на Китай са намалели през май, тъй като коронавирусът и търговското напрежение със САЩ се се отразили на търсенето в страната и чужбина, предаде Асошиейтед прес, като се позова на китайската митническа агенция.

Експортът е спаднал с 3,3 на сто спрямо миналата година и е бил 206,8 милиарда долара, а импортът се е сринал с 16,7 процента до 143,9 милиарда долара, обяви днес агенцията. Спадът на вноса е довел търговския излишък на страната до 62,9 милиарда долара, а излишъкът в търговията със САЩ е достигнал 27,9 милиарда долара.
Спадът в обема на износа през май идва след изненадващия му ръст с 3,5 на сто през предходния месец. Износът за САЩ е бил общо за 37,2 милиарда долара, а вносът - за 9,3 милиарда долара.

Анализатори очакваха намаляване на износа, обяснявайки ръста през април с поръчки, направени преди рестрикциите заради коронавируса да са се отразили на икономиките в чужбина, и прогнозираха, че клиентите от Америка и Европа вероятно ще отменят други поръчки.

11:01 ч: В Русия са регистрирани най-малък брой смъртни случаи заради коронавируса от 25 май

Броят на смъртните случаи в Русия заради коронавируса се е увеличил за едно денонощия със 134 до 5 859, предаде ТАСС, цитирайки оперативния щаб за борба с новата инфекция.
Това е най-малкото увеличение от 25 май, когато са регистрирани 92 починали. Условното равнище на смъртност в Русия по сметки на ТАСС остава на равнището от 1,25 на сто.
Новите случаи на заразени за последното денонощие в Русия са 8 984, с което общият им брой възлиза на 467 673. Това е ръст от 2 процента, колкото е бил и предния ден.
Изписаните за 24 часа пациенти, които са били диагностицирани с коронавируса, са 5343. Общо броят на оздравелите вече е 226 731, което е 48,5 на сто от заразените.

09:59 ч: Индия с пореден ден най-много нови случаи на заразени с коронавирус

Индия съобщи днес за 9971 новозаразени с коронаравируса - поредното най-голямо увеличение на случаите за един ден, предаде Асошиейтед прес. Новите данни показват, че Индия е изпреварила Испания и вече е на пето място сред страните, най-тежко засегнати от пандемията, с 246 628 потвърдени случая и 6 929 починали. Най-зле е положението в столицата Делхи и градовете Мумбай и Ахмедабад. 73 процента от случаите на коронавируса са в шест от 28-те индийски щата.

От утре в рамките на отслабване на карантинните мерки, продължили 10 седмици, в страната ще могат да отворят моловете, хотелите и храмовете. Вече бе възстановен железопътният транспорт и вътрешните полети, позволено бе да отворят магазините и да заработят промишлените предприятия. Остават обаче затворени метрото, училищата и кината.

08:15 ч: Починалите в Пакистан вече са над 2000

Пакистан бе отбелязан още един мрачен рекорд - днес броят на смъртните случаи, свързани с Ковид-19, надхвърли 2000 души. Очаква се скоро броят на потвърдените инфекции в страната с население от 220 милиона да достигне 100 000.

Премиерът Имран Хан предупреди в телевизионно обръщение сънародниците си, че ще им се наложи да свикнат да живеят с вируса. Той каза, че Пакистан е прекалено беден, за да си позволи пълна карантина, защото това ще съсипе икономиката му, която и без това е много слаба и зависима от милиардните заеми, взети от международните кредитни институции.

Медиците в Пакистан обаче настояват за засилване на контрола и по-строго налагане на мерките за физическа дистанция. Те са ядосани, че премиерът се е поддал на натиска на радикалната религиозна десница и не е затворил джамиите, едно от местата, довели до рязко увеличаване на заразените. За да ограничи разпространението на вируса, правителството нареди за уикенда да затворят пазарите. Някои квартали бяха поставени под карантина.

07:37 ч: Китай планира ваксината срещу коронавируса да е достъпна за всички по света

Китай планира да направи ваксината срещу коронавируса достъпна за всички по света, след като приключи фазата на нейното тестване. Това заяви на пресконференция министърът на науката и технологиите на Китай Ван Чжъган по повод представяне на документ, наречен "Бяла книга за борбата с COVID-19: Действията на Китай", предадоха световните агенции.

При разработване на ваксината приоритет остава гарантиране на нейната безопасност, ефикасност и достъпност. Светът трябва да засили сътрудничеството в разработване на ваксини и в последващите етапи, посочи министърът.

Ван Чжъган каза, че сега китайските учени разработват най-малко пет вида ваксини и някои от тях са пристъпили към изпитването им.

06:18 ч: Нови 749 жертви на коронавируса в САЩ, а в Канада има 722 новозаразени за 24 часа

За последните 24 часа в САЩ има нови 749 жертви на коронавируса, предаде Франс прес, като се позова на данни на университета "Джонс Хопкинс".

С това общият брой на починалите в страната възлиза на 109 791, а на излекуваните е около 500 000 души. Заразените са над 1,9 милиона души. По време на пика на пандемията в средата на април в САЩ имаше около 3000 починали на ден.

В съседна Канада за последните 24 часа има нови 722 случая на зараза с коронавируса, предаде ТАСС. Общо заразените са 95 057. Починалите в Канада от началото на пандемията са 7773, като 90 процента са на възраст над 60 години. Оздравелите са 107,4 хиляди.

05:01 ч: Нови 35 починали от COVID-19 във Франция за последното денонощие

Починалите от COVID-19 във Франция за последните 24 часа нараснаха с 35 души до общо 29 142 души, предадоха световните агенции. Общият брой на заразените с коронавируса възлиза на 153 634 души, като за последното денонощие са потвърдени 579 нови случая на зараза.

В болници се намират 12 479 души, което е със 143 души повече в сравнение с вчера.

От началото на епидемията във Франция оздравелите от COVID-19 са 70 809.

03:59 ч: Музеят "Прадо" в Мадрид отвори след три месеца

Дворецът "Прадо" в Мадрид отвори днес, след като бе затворен в продължение на близо три месеца заради пандемията от новия коронавирус, предаде ДПА.

Като за начало е открито само една трета от изложбеното пространство на художествената галерия, която притежава една от най-големите и ценни колекции от картини в света. Музеят ще приема едновременно до 1800 посетители.

"Прадо" бе затворен на 12 март заради пандемията. Оттогава той показваше онлайн своите колекции, които се радваха на голям интерес в интернет.

Миналата година музеят отпразнува своята двестагодишнина и прие рекордните 3,2 милиона посетители, отбелязва ДПА. Управата на "Прадо" очаква тази година спад на приходите със 70 процента.

 

Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.