201 милиона лева ще бъдат върнати на клиентите на топлофикационните и газоразпределителните дружества заради намаляването на цената на газа, каза министърката на енергетиката Теменужка Петкова в гостуване в Нова телевизия. 

„В момента, в който „Булгаргаз“ възстанови средствата в брой на своите клиенти - топлофикационните и газоразпределителните дружества, съгласно закона в 30-дневен срок те трябва да направят своите преизчисления и във фактурите на клиентите им много ясно да обозначат съответния период и съответното намаление, обясни тя. - За абонатите, които заплащат сметката си на месечна база с първата възможна фактура ще бъде направено приспадане на дължимите суми.

Ако сумата е по-голяма, то приспадането ще продължи до изчерпване на размера на намалението. А тези, които плащат на годишна база, ще бъде направено изравняване чрез изравнителна сметка. Там те ще могат да видят сумата, която ще им бъде приспадната от сметките."

Енергийнината министърка уточни, че с промените на Закона за енергетиката няма да поскъпнат тока, топлата вода и парното. По думите ѝ създаването на държавна петролна компания ще гарантира реални цени на горивата. Ако законът бъде приет, мрежата от държавни бензиностанции ще бъде изградена до 2 години. Тя ще има 100 обекта.

Според нея мерките, които са взети в навечерието на пандемията от коронавируса, са били навременни и адекватни.

"26% от клиентите на електроразпределителните дружества се възползваха от възможността и си платиха сметките в удължения срок", каза тя.