Засилващият се миграционен натиск към България е тема на изслушването на двама министри в парламента днес, предвижда седмичната програма на депутатите. В пленарната зала ще говорят вицепремиерът и правосъден министър Христо Иванов и шефът на МВР Йордан Бакалов.

Изслушването е по искане на ГЕРБ, като в него ще участва и председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев. Само през септември 6776 бежанци са потърсили убежище в България, като за цялата минала година броят им е бил 7100.

Другите двама министри, които ще говорят в пленарната зала са на околната среда и водите и на икономиката Светлана Жекова и Васил Щонов. Тя ще докладва за преценката за отрицателно въздействие на проекта за търсене и проучване на нефт и природен газ в границите на Блок "1-11 Вранино". А Щонов – за сделката с германската частна компания "Кльостерс", представлявана у нас чрез дружеството с ограничена отговорност "Цемеко". На 2 октомври Министерският съвет е приел решение да ги компенсира за щета за над 4 млн. евро по нереализиран проект. Министрите ще дойдат в парламента по настояване на „Атака“.

До края на работната седмица се очакват и още преговори в парламента, свързани със съставянето на бъдещото управление. След поредната среща между ГЕРБ и Реформаторския блок вчера следобед понеделник бе посочен като крайна дата за излъчването на кабинет. В противен случай България ще върви отново към предсрочни избори.