Съдия в Минеаполис определи вчера гаранция от 1 милион долара за бивш полицай, обвинен в убийство от втора степен в дело за смъртта на Джордж Флойд, предаде Асошиейтед прес.

Четиридесет и четири-годишният Дерек Шовин говорѝ малко по време на 11-минутното заседание, в което се яви пред съдията на окръг Хенепин Джанис М. Рединг по видеовръзка от държавния затвор с максимална сигурност в Оук Парк Хайтс. Обвиняемият носеше маска и белезници, седеше да маса и отговаряше с „да“ или „не“ на рутинни въпроси. Той не представи писмено искане; стъпка, която обикновено идва по-късно в съдилищата в Минесота.

Съдията беше повишила гаранцията на Шовин от 500 000 до 1 милион долара в сряда, когато срещу него беше добавено обвинение за убийство от втора степен. Изслушването вчера даде възможност да бъде оспорвана по-високата гаранция. Прокурор Матю Франк аргументира искането за нея със сериозността на обвиненията и "силната реакция в общността", както и с опасността Шовин да избяга. Съдията се съгласи с искането на щата за безусловна гаранция от 1,25 милиона долара или 1 милион долара със стандартни условия, включително обвиняемият да предаде огнестрелното си оръжие.

Адвокатът на Шовин Ерик Нелсън не оспори сумата на гаранцията и не се спря на същността на обвиненията, които също включват убийство от трета степен и убийство от втора степен.

Нелсън не разговаря с репортери след заседанието. Той не е коментирал случая публично след ареста на Шовин на 29 май.

Адвокатите на двама от тримата други бивши полицаи, обвинени по делото, изясниха при отделните първи появявания на техните клиенти пред съда в четвъртък, че ключов елемент от защитата им ще бъдат, че клиентите им са новобранци, които се опитват да се намесят словесно, за да помогнат на Флойд , но че не са имали друг избор, освен да се подчинят на Шовин, който е бил най-старшият на местопроизшествието.

Следващото заседание по делото беше насрочено на  29 юни.

Флойд, чернокож, с белезници на ръцете, умря на 25 май, след като Шовин притискаше с коляно шията му близо 9 минути към земята.Смъртта му отприщи протести, някои - придружени с насилие в САЩ и по света. Шовин и тримата му колеги от патрула бяха уволнени в деня след смъртта на Флойд.

Останалите трима полицаи Дж. Куенг, Томас Лейн и Ту Тао - са обвинени в подстрекателство и помагачество. Те са в затвора в окръг Хенепин, като за излизане им е определена гаранция от 750 000 долара. Ако бъдат осъдени, те могат да получат максималното наказание, което застрашава и Шовин: до 40 години затвор.