Турция не възнамерява повече да преговаря с бунтовническия лидер Халифа Хафтар за мирна подялба властта в Либия и смята да го изключи от бъдещо политическо решение на въоръжения граждански конфликт в страната.

Това се разбира от изявление на президента Реджеп Тайип Ердоган след телефонен разговор с американския президент Доналд Тръмп, цитирано от Анадолската агенция. 

Ердоган твърди, че е спечелил подкрепата на Вашингтон за плановете си.

Международно признатото правителство на Националното съгласие в Триполи през последните седмици отбеляза ключови победи над силите на Хафтар и си върна от него бреговата ивица до границата с Тунис, околностите на столицата Триполи и стратегически важни градове около нея. То успя да направи това благодарение на турските войски в Либия, които Ердоган изпрати в негова подкрепа.

Бойци от правителствените сили празнуват превземането на град Тархуна.

Като приветства стратегическите успехи на Правителството на националното съгласие (ПНС) на бойното поле, Ердоган каза, че Хафтар ще бъде изключен от всякакво политическо решение в Либия, предаде Анадолската агенция.

Хафтар (76 г.), чиято база е Източна Либия с център Бенгази, обсаждаше Триполи от 14 месеца и дори беше превзел някои от предградията и международното летище. Той има подкрепата на Египет, Обединените арабски емирства и на Русия, която отрича да участва на бойното поле, но се трупат свидетелства, че за бунтовниците се сражават членове на частната руска военна групировка "Вагнер". Хафтар сам е благодарил публично и за военната подкрепа на Франция, която официален Париж отрича.

ПНС начело с министър-председателя Файез ал Сарадж, което е обвинявано във връзки с ислямистки групировки, има подкрепата на Турция, Италия и Катар.

Eрдоган добави днес, че ще разговаря с руския си колега Владимир Путин за твърденията на Москва, че няма никакви войници в Либия. Турският президент подчерта, че цялата сила на Хафтар идва от Русия.

Анкара изостави опитите си за политическо решение, след като Хафтар напусна през миналия януари мирни преговори, организирани в Москва от Русия и Турция. Тогава турците засилиха военната и логистичната си подкрепа за ПНС.

В резултат на това през последните седмици правителствените войски завзеха няколко стратегически пункта на ЛНА, включително военновъздушната база Ал-Уатия до границата с Тунис, международното летище на Триполи и стратегически важния град Тархуна.

Миналия понеделник воюващите страни съобщиха, че са се разбрали да се върнат на масата на преговорите и Египет и ОАЕ приветстваха това. Ахмед Маетиг, заместник на Ал Сарадж, веднага отлетя за Москва, вероятно да обсъжда подробностите на на възможно споразумение за прекратяване на огъня.