Докато милиони хора от целия свят протестират срещу расовото неравенство, като част от продължаващата вълна от възмущение срещу убийството на Джордж Флойд в САЩ, една детска площадка в София осъмна надраскана с 56 свастики – символи на расизма и антисемитизма.

Преди намесата на Инспектората.
И след почистването.

Благодарение на бързите действия на екипи от Столичния инспекторат, пречупените кръстове бяха почистени максимално бързо още в понеделник.

Акцията на инспекторите бе в градинката „Лунна нощ“, намираща се в столичния кв. „Бенковски“. Обекти на наглото хулиганско изстъпление се оказаха всички каменни фигури на животни - мече, куче, лъвче, носорог и тюлен.

Вандалите не бяха пожалили и изградените в градинката детска площадка, декоративни ограждения и кошчета за отпадъци.

Преди...
И след.

Неизвестните засега расисти не са подминали и къщите в съседство, като за надрасканите фасади, собствениците им ще трябва да се погрижат сами, след като от Столичния инспекторат днес ще им връчат предписания за почистване.

Преди...
И след.

За премахването на попилите дълбоко в каменните пори спрейове от Инспектората са изполвали специален екологосъобразен способ с фино стрит абразив, щадящ повърхността на фигурите.

Градинката „Лунна нощ“ бе създадена преди 3 г. от СО – район „Сердика“, за да служи като място за отдих и игра на младите обитатели на квартала, а само преди година там бяха изградени и специални алеи за разходки.

По повод вандалската проява от Столичния инспекторат ще настояват пред кмета на район „Сердика“ за инсталирането на постоянно видеонаблюдение на мястото. Наличието на камери ще спомогне за по-бързото установяване самоличността на нарушителите и ефективното налагане на предвидените в Наредбата за управление на отпадъците и поддържането и опазването на чистотата на територията на СО санкции - глоби в размер от 100 до 5000 лв.   

----

Под името "ИZчистване" Клуб Z стартира инициатива за заличаване на оскърбителните графити по стените и насърчаване на уличното изкуство. А целта - да привлечем общественото внимание към проблема с грозните, цинични, заплашителни и дори опасни графити, които като някаква зараза са плъзнали в градовете ни. Столичният инспекторат е наш партньор в инициативата.