Необходимо е ЕС и Китай да ускорят работата за постигане на всеобхватно споразумение за инвестициите.

Това заяви днес върховният представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел. Той говори пред журналисти след тричасови дискусии с китайския външен министър Ван И в рамките на 10-ия стратегически диалог между Пекин и Брюксел. Разговорите са подготовка за срещата на върха ЕС-Китай, която ще се състои в края на този месец по видеоконферентна връзка. Форумът бе планиран за септември в Лайпциг, но бе отменен поради пандемията от коронавирус.

„Изтъкнах необходимостта от потвърждаване на всички взаимни ангажименти, договорени на срещата през 2019 г., които все още не са изпълнени. Става дума най-вече за достъпа до пазара, равните условия и реципрочността. Тук европейската страна има своите притеснения“, посочи Борел.

Според него и двете страни търсят баланс и взаимен подход в сфери като свързаността, свободната търговия, сътрудничеството в науката, медиите и културата.

5G мрежите също са били предмет на разговорите, каза Жозеп Борел в отговор на въпрос на Клуб Z.

„Те са част от общата ни загриженост, а също така и от нашите отношения в сферите на технологиите и сигурността. Изразих моето безпокойство от факта, че участието на европейски компании в разработването на 5G мрежите в Китай не е толкова голямо, колкото в това на 4G мрежите. Европейското участие в развитието на 5G системите в Китай е едва 10 на сто. Този дисбаланс ни притеснява“, поясни дипломат номер 1 на ЕС.

Брюксел и Пекин са се договорили също за продължаване на борбата срещу дезинформацията, откъдето и да идва тя, продължи Борел.

Иначе е известно, че Китай е един от главните източници на фалшиви новини, които заливат ЕС. По този повод Клуб Z попита Борел защо Европа е по-твърда към Русия не само по този, но и по други въпроси, отколкото към Китай.

„Ние не заемаме твърда позиция към един или друг, - отговори първият дипломат на Европа. - Ние просто искаме да бъдат зачитани нашите ценности и интереси. Но когато това изисква твърда позиция, ние налагаме санкции. Такъв бе случаят в Русия по време на украинската криза, днес ситуацията е същата – има конфликт по границата. Но не смятам, че днес имаме такава ситуация с Китай по която и да било граница. Няма проблеми със сигурността, които да са толкова неотложни и толкова важни, каквито имахме и все още имаме по нашите (на ЕС – б.р.) източни граници.“

Съвсем естествено е станало дума и за положението в Хонконг. ЕС държи автономията на специалния административен район да остане непокътната и да бъде спазван договореният преди близо 40 години принцип „една държава, две системи“.