Полицията в Хонконг арестува 53-ма души при протести снощи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. В демонстрациите се включиха неколкостотин активисти. На моменти те блокираха улици в самото сърце на глобалния финансов център, а полицията употреби лютив спрей, за да разпръсне множествата.

Днес полицията съобщи, че са арестувани 36 мъже и 17 жени за нарушения като незаконно събиране и участие в неразрешен митинг. Демонстрантите бяха пренебрегнали забрана, наложена от хонконгското правителство, на едно място да не се събират повече от осем души - мярка, за да не се допуска разпространението на новия коронавирус.

Вчерашните прояви бяха организирани по случай първата годишнина от избухването на съпътстваните понякога от насилие продемократични протести в бившата британска колония. Освен конкретния повод демонстрациите се състояха и на фона на напрегнатата обстановка в Хонконг заради предложен в Китай законопроект за националната сигурност, подкрепян от централното правителство в Пекин, отбелязва Ройтерс.

През следващите дни са планирани нови протести. Привържениците на продемократичното движение се опасяват, че предлаганият законопроект за националната сигурност ще накърни драстично свободите в града.