България отговаря на два от четирите икономически критерия, необходими за приемането в еврозоната.

Това се казва в огласен днес доклад на Еврокомисията за конвергенцията. Той се изготвя независимо от този на Европейската централна банка (ЕЦБ). И двата документа обаче се публикуват едновременно.

В доклада се заключава, че България понастоящем отговаря на два от четирите икономически критерия, необходими за приемането на еврото: критериите, свързани с публичните финанси и с дългосрочните лихвени проценти. България не изпълнява критериите за ценовата стабилност и за обменния курс, а законодателството в страната не е напълно съвместимо с Договора.

ЕК представя оценката си за напредъка, постигнат от държавите членки извън еврозоната по отношение на приемането на еврото. Въз основа на него Съветът на ЕС взема решение дали дадена страна изпълнява условията за присъединяване към еврозоната.

Докладът обхваща 7 от общо 8 страни от ЕС, които още не са влезли в еврозоната (без Дания, която е договорила клауза за неучастие). Освен България става дума за Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Хърватия и Швеция.

Ето какво се казва за другите страни:

• Хърватия и Швеция изпълняват критерия за ценова стабилност;

• Полша, Унгария, Хърватия, Чехия и Швеция изпълняват критерия за публичните финанси;

• Полша, Унгария, Хърватия, Чехия и Швеция изпълняват критерия за дългосрочните лихвени проценти;

• Нито една от тези страни, включително България, не изпълнява критерия за обменния курс, тъй като нито една не членува във валутния механизъм (ERM II). Преди влизането в еврозоната се изисква участие в този механизъм за период от поне две години, по време на който да не се наблюдават значителни отклонения.

Разглежданите държави като цяло са добре интегрирани в икономическо и финансово отношение в ЕС. Някои от тях обаче все още показват макроикономически слабости и/или са изправени пред предизвикателства, свързани с тяхната бизнес среда и институционална рамка. Те трябва да бъдат отстранени в допълнителна степен, за да се гарантира устойчивостта на процеса на конвергенция.

В разширения доклад на ЕЦБ разбираме следното - България не отговаря на критерия за инфлация, като родната надхвърля 2,6%, при референтна от 1,8%. Все пак банката предполага намаляване на този процент през следващите години, но до момента България никога не е прехвърляла това правило и това се случва за първи път. 

Това обаче е и най-важният критерии, защото засяга логиката на догонващите другите държави доходи и цени. Проблем, който България продължава да не може да реши. 

По същество конкретно е записано, че продължаваме да изпитваме трудности по уеднаквяване на правната рамка, що се отнася до независимостта на БНБ и монетарната политика. 

Изрично е отбелязано и че България е сред страните с ниско качество на институциите и управлението, тоест - корупция. 

Какво представляват докладите

Докладите за конвергенцията трябва да се изготвят на всеки две години. Присъединяването към еврозоната е отворен и основан на правила процес.

Докладът се основава на критериите за конвергенция, наричани също критерии от Маастрихт. Те са посочени в член 140, параграф 1 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС). Критериите за конвергенция включват ценова стабилност, стабилни публични финанси, стабилност на валутните курсове и конвергенция на дългосрочните лихвени проценти. Разглежда се също така съвместимостта на националното законодателство с правилата на икономическия и паричен съюз.

Процедурата за приемане на еврото

Въз основа на доклада за конвергенцията ЕК внася предложение до Съвета по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), който след консултация с Европарламента и след обсъждане между държавните и правителствените ръководители решава дали страната отговаря на необходимите условия за приемането на еврото.

Ако решението е положително, ЕКОФИН предприема необходимите правни стъпки и въз основа на предложение на ЕК след консултации с ЕЦБ приема обменния курс, по който националната валута ще бъде заменена с еврото. Така курсът е окончателно фиксиран.

Оценката според критериите