От съюзнически служби е постъпвала информация, за българи, които се сражават на страната на самообявилата се Ислямска държава. Това каза в отговор на журналистически въпрос министърът на отбраната Велизар Шаламанов.

Служебният МО шеф определи факта като "много тревожен". На въпрос дали може да даде повече подробности обаче, той отговори, че само това може да каже и добави, че мисли, че е достатъчно.

Запитан за опасността от ИД, Шаламанов коментира, че рискът е голям и именно затова има международна коалиция, водена от САЩ.

"Вчера имахме възможност с началника на отбраната и командира на ВВС да посетим самолетоносача "Джордж Буш" в Средиземно море и да се убедим във високата готовност и мощ на съюзниците си", каза още Шаламанов.

Той добави, че смята, че България, като част от НАТО и ЕС, също трябва да развива способности за действия в такъв тип операции. Шаламанов отново посочи, че към момента не разполагаме с такива способности и добави, че това е една от причините да се замислим по-сериозно за проблемите с превъоръжаването.

Необходимостта от националната програма "България в НАТО и в Европейската отбрана - 2020" произтича от това, че въоръжението и техниката са изключително остарели и несъвместими с тези на съюзниците ни, поясни министърът.

Велизар Шаламанов отговори на журналисти днес, след като участва в церемонията за връчване на дипломите на слушателите от випуск 2014 на Военната академия "Г. С. Раковски".