Технологичният гигант "Амазон" забрани на полицията да използва софтуера й за лицево разпознаване за 1 година. Решението идва, след като адвокати в сферата на човешките права предупредиха за потенциални "расистки наклонности" на технологията, съобщава Би Би Си. През седмицата IBM също съобщи, че спира да предлага услугата си за лицево разпознаване за "масово наблюдение или расово профилиране". 

И двете решения са в резултат на засилващия се натиск върху бизнеса да отговорят на смъртта по време на арест на чернокожия американец Джордж Флойд. Белият полицай, който причини смъртта на мъжа, е с повдигнато обвинение за убийство, а вече не само САЩ, а и страни в целия свят са заляти от антирасистки протести.

"Амазон" заявява, че забраната за ползване на софтуера за лицево разпознаване е, за да се даде възможност на американските законотворци да напишат правила как технологията може да бъде използвана. 

"Ние смятаме, че правителствата трябва да установят по-силни регулации за етично използване на технологията за лицево разпознаване и в слудващите дни изглежда, че Конгресът е готов да приеме това предизвикателство", се казва в позицията на Амазон".

"Надяваме се, че едногодишният мораториум може да даде на Конгреса достатъчно време да приложи подходящи правила и сме готови да помагаме, ако поискат това от нас."

Все пак технологичният гигант казва, че ще продължи да дава достъп до софтуера си на организации, които се борят срещу трафика на хора.

Критиките към технологиите за лицево разпознаване досега се базират на проучвания, че повечето алгоритми по-често идентифицират погрешно лица на цветнокожи или на представители на други етноси в сравнение с бели хора. Преди време "Амазон" защитаваше продукта си срещу обвиненията в потенциален расизъм, като продължаваше да го предоставя на силите на реда.