Ако в НАТО и ЕС знаят колко расистки е българският фолклор, трябва да ни изгонят и от двете организации и дори да ни наложат санкции. "Бела съм бела, юначе...", "Чер арапин бял кон язди", "Белите манастири" и "жълтото еврейче"... Това са все расистки антитези. Всичко хубаво е бяло (бела Рада, бела Неда и т.н.) , всичко лошо е черно (арапинът, тугината и пр.) или е с някакъв друг погански цвят.

Любимата на лирическия герой в народните песни все има нещо бяло - бело лице, бело гърло (Яне ле, бело гърло например). Ако обаче е далече от белия идеал, народният певец я осмива така: "Море бела, бела ко арапин, море тънка, тънка као мечка". Името на красивата Албена идва от алба (лат. бяла исп. - зора). Юнакът, когото лошите водят към бесилото, иска да бъде с бяла риза, а не с черна.

И баба ми, да си призная, си падаше малко расистка. Идеалът за мъж на нейните младини е бил: бял, дебел, ни пие, ни пуши. Т.е. обратното на черен, гърчав, пие и пуши. И дъновистка беше баба, а те се наричаха Бялото братство.

"Черен влак се композира" е песента за модернизацията, която откъсва селското чадо от естествената му семейна среда и  го запраща в Софѝя да научи занаят. То обаче научава любовта. За борбата между нея и расовите предразсъдъци пък разказва друга ракиена песен: "Давай ме, мила мамо, давай ме (2) на това черно, мамо, циганче". Лирическият герой (лирическата героиня) е готов (а) всичко да зареже заради очите филджани и веждите гайтани на циганчето и затова го удря на гореща молба пред непреклонната си майка: "Ааааман, ааааман..." Циганчето е в среден род. Не е важно дали е мъжко или женско. Важното е, че е черно. Ясна расистка естетика.

Българинът се боѝ от своето бурно море, което нарича Черно, и го пита: "Защо тъй ревеш?" Все го влече чуждото море - Бялото, и сети ли се за него, запява: "Дуйни ми дуйни, бел ветре..."

Когато някой триумфира, българинът казва, че той идва "на бял кон". Черният арапин върху белия кон е неправда, обида. Това е триумф на злото.

На български "официално" се превежда "черно на бяло", както "извинете" се превежда "опа!". Когато българинът прави нещо лошо и потайно, то е "на черно" (черна каса, черна борса, черен пазар). Когато щастието му изневери, казва, че черна котка му е минала път. На български другата дума за злословие е очерняне, а другата дума за невинност е (да бъдеш) в бяло. Символите на злото в българския свят са черната чума, черната мъка, черната неблагодарност. А пък доброто и надеждата са все бели. Например бялата лястовица на Йовков или "Пролет моя, моя бяла пролет..." на Вапцаров.

Българинът е подсъзнателен бял супремасист. Той събира "бели парѝ за черни дни". И го прави от време оно - още преди да е имало зелени пари. И на тях гледа като на бели. Като иска да те прокълне, българинът ти казва: "Бял ден да не видиш!" или да гниеш в "черната земя". Като иска да те уязви, те нарича "черна душа". Като си пожелава нещо хубаво, то непременно е в "белия свят". Като иска да обясни как се живее добре, българинът казва: "като бял човек". Като завижда (най-българското занимание), то е на "белите държави".

"Биляна платно белеше"...Не може ли нещо друго да му прави, та непременно го бели? Не може ли просто да го пере? Или пък Калина: "Ти на лозе одиш, бело грозде береш..." И какво ще ѝ стане, ако бере черно грозде? А след Калина - и Нелина: "Бял мерцедес ме преследва в живота..." Всички баровци се возят на черни мерцедеси, само нея я преследва бял. Защо?

Не може така. Сядам да пиша списък на нещата, които трябва да съборим, изгорим, забраним, преименуваме или поне да пребоядисаме в близките дни.

Например Бялата вода на Витоша или град Бяла. Да стане Черна - и водата, и градът. Белоградчик да стане Черноградчик като Черноград, Карнобатско. Белово да стане Черново, а Белица - Черница. 

"Тих бял Дунав"! Расистка песен. Да стане "Тих чер Дунав". Дядо Славейков, да ме прощавате, също е расист: "Изворът на белоногата". Значи или става черноногата, или - вън от учебните програми, ако все още е в тях. "Щурците" и Георги Минчев (царство му небесно) и те са расисти - "Бяла тишина". Да се забранят. Ако не се навият на "Черна тишина". Доколкото ги познавам, няма да се навият.

"Славия" да играят с черни екипи. Или поне с черни гащи или чорапи. За плурализъм и баланс. Не знам обаче какво да правим с бялото сирене и с бялото сладко. Много скъпо ще излезе да ги пребоядисаме правилно. А гърците и италианците ги подозирам, че ще продължат да правят бяла фета и бяла моцарела напук на световните тенденции. Американците и те - Black Lives Matter, Black Lives Matter, обаче the White House си е the White House. Не е станал още the Black House. А трябва, ако са последователни. Ама ха... Не на страха!

П.П.: Всъщност расизмът не е пожалил дори точните науки, включително физиката. Какво да кажем например за т.нар. черни дупки. Никой още не знае точно какво представляват, но вече са решили, че са черни. Звездите бели (например бяло джудже), а дупките - черни... Защо не е обратното? Молчит наука...