Кандидатът за президент на САЩ от Демократическата партия Джо Байдън изрази опасение, че Доналд Тръмп може да опита "да открадне" изборите през ноември. Той обаче изрази увереност, че военните щели да изведат Тръмп от Белия дом, ако загуби вота и не признае резултата, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Това е най-голямата ми тревога. Този президент ще опита да открадне изборите", каза Байдън в интервю в шоуто на Тревър Ноа.

В друга изява Байдън каза, че има план как да спаси икономиката на САЩ, която е в свободно падане зарази пандемията от коронавирус, предаде Асошиейтед прес.

Той изрази увереност, че ще се справи по-добре от Тръмп в това да предпази бизнесите и техните служители, да създаде работни места, без да предприема ненужни рискове за здравето.

"Тръмп има на практика план само от една точка: бизнесът да поднови работа", каза Байдън пред бизнесмени във Филаделфия. "Това по никакъв начин не опазва здравето на работниците, не съдейства за това бизнесите да могат да останат отворени и не увеличава доверието на потребителите", добави той.

След като остана в дома си месеци наред и кампанията му бе спряна заради коронавируса, Байдън поднови някои публични изяви, но все още не е организирал митинги. Предизборният му щаб казва, че ще го направи, когато здравните власти кажат, че е безопасно.

Вчера американският генерал Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, заяви, че е допуснал грешка, придружавайки президента Доналд Тръмп до църква във Вашингтон, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Генералът беше заснет във военната си униформа редом с антуража на президента.

"Присъствието ми в този момент и в тази обстановка създаде впечатление, че армията е намесена във вътрешната политика", заяви Мили. "Като офицер това беше грешка, от която си взех бележка и искрено се надявам, че всички може да се поучим", добави той.

Изявлението на председателя на Съвета на началник-щабовете може да предизвика недоволството на президента, който проявява чувствителност към всичко, което дори намеква за критика на организираните от него събития, отбелязва АП.

Тръмп отиде до църквата, за да позира с Библия в ръка, след като властите използваха сила, за да разчистят парка и улиците от протестиращи, повечето от които не проявяваха агресия.