Дали "монолитното мнозинство" във ВСС се пропука? Това се запитаха днес наблюдатели, след като стана ясно, че изненавдащо "правителството на Темида" не изпълни препоръка на главния прокурор Сотир Цацаров. Макар и по относително дребен повод.

Става въпрос за втория опит за избор на окръжен обвинител на Пазарджик, насрочен за днес, който се провали.

Кандидатите бяха 3-ма - сегашният зам-окръжен прокурор Васил Малинов, шефът на Районна прокуратура (РП) Георги Кацаров и Радослав Бакърджиев от РП, който обаче е командирован в София.

Главният прокурор Сотир Цацаров призова членовете на ВСС да изберат между вторите двама - Кацаров или Бакърджиев с мотива, че сегашният зам.окръжен прокурор Малинов не се справял с управлението.

Въпреки препоръката на обвинител № 1 при първото гласуване именно Малинов спечели 11 гласа, Кацаров - 8, а Бакърджиев нито един. 

На балотажа Малинов запази 11-те си гласа, а Кацаров взе едва 10. За да има избор, са необходими минимум 13 гласа.

При много от гласуванията във ВСС се забелязваше група от 13-15 души, която дава своя вот ан блок.

Това не е първата подобна неуспешна процедура, но със сигурност е забележителна с несъобразяването на мнозинството в най-висшия кадрови орган с напълно явната инструкция от страна на главния прокурор.

Бившият съдия от Пловдив Цацаров със сигурност има наблюдения и над ситуацията в Пазарджик. Проверка в медиите показва, че това лято неизвестни запалиха кантората там на Мария Ангелова – съдия изпълнител. Тук любопитно е, че тя е дъпруга на брата на Меглена Цацарова - жената на глания прокурор.

С друго свое решение ВСС предложи на президента Росен Плевнелиев да освободи шефа на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев на 21 ноември поради изтичане на мандата. Както Клуб Z писа, негов наследник още не е избран.