"Севиля" победи градския си съперник "Бетис" с 2:0 в първия мач от подновяването на испанското първенство. Дербито на Андалусия се игра на празния стадион "Рамон Санчес-Писхуан".

За да се доближи обстановката до истинската с публика на трибуните, подобно на други рестартирали първенства, от колоните на арената звучаха фенски песни и типичният шум. Той обаче едва се чуваше на моменти.

За зрителите пред телевизорите имаше и друг трик благодарение на дигиталните технологии и играта ФИФА - пресъздаване на зрители, които сякаш седят плътно едни до други в секторите. При включване на различна камера обаче личеше, че всъщност седалките са празни.

Явно доста има да се поработи по зрителните и звуковите ефекти в пандемията, но мачът в Севиля поне показа накъде се върви - с ефекти от виртуалните игри. А Испания - за разлика от България например, не се кани скоро да пусне запалянковци на стадионите. Поне до есента това няма да се случи.

Снощи феновете на двата отбора нарушиха мерки за физическа дистанция и се стекоха край стадиона в най-големия град на Андалусия. Нямаше сблъсъци, но властите в Испания са разтревожени, че това ще се случва и на други мачове, а в страната все още има мерки срещу пандемията.

Мачът започна с минута мълчание в памет на починалите от коронавируса. "Севиля" имаше превъзходство, което оползотвори в средата на второто полувреме с головете на Лукас Окампос от дузпа и Фернандо - в 56-ата и 62-рата. Ключов за успеха беше Окампос.

"Севиля" е на трето място и води битка за попадане в Шампионската лига, докато "Бетис" е 12-и.

Лидерът "Барселона" гостува на "Майорка" в събота, а в неделя "Реал" (Мадрид) приема "Ейбар".

Ла Лига е второто първенство от топ 5 на Европа, което се поднови - след Бундеслигата. Идната седмица започват шампионатите на Англия и Италия. Франция прекрати Лига 1. Тази вечер футболът ще се завърне в Италия с реванша за Купата между "Ювентус" и "Милан" (1:1 в първия).