Българската банка за развитие е държавното дружество, което на практика влиза като частичен собсвеник в Първа инвестиционна банка. Това беше обявено преди малко с прессъобщение от Министерския съвет. На заседанието стана ясно, че държавата влиза с до 70% от предложените акции, или на практика със 140 милиона лева, които ще й дадат контрол над малко над 18% от банката (ако това все пак се вземе предвид, че държавата ще купи всички 70%). Според премиера Борисов обаче след влизането в ERM II ПИБ ще изкупи обратно акциите с лихва и няма да има щета за ББР.  Другите 30% от правата по  емисията са изкупени от частен инвеститор, който все още не е известен. 

Решението за одобрението на държавното участие беше взето без никакви дебати, а премиерът Бойко Борисов дори прекъсна Владислав Горанов, докато последният четеше доклада по действията на Министерството на финансите и Министерството на икономиката. Нямало нужда се информират министрите, те знаели, че влизането в ERM II и банковия съюз е достатъчно важно.

Така на практика се потвърдиха неколкомесечните слухове, които твърдяха, че именно ББР ще спаси увеличението на капитала на ПИБ, след като към емисията на банката нямаше почти никакво инвеститорско отношение. Припомняме, че преди два месеца бившият финансов директор на ПИБ изненадващо беше освободен от търговската банка, а малко по-късно стана част от управителния съвет на ББР. 

Преди няколко дни приключи търгът за правата, който вървеше много тежко и без никакъв интерес. В последния момент обаче някой изкупи всички права.

В късния следобед на същия ден министърът на икономиката призна, че държавата е участвала в изкупуването, но и че има частен инвеститор. От ясните до момента данни може да се направи изводът, че държавата, през Българска банка за развитие е придобила по-големия дял от правата. 

Причината, която тогава обяви Караниколов, е ясна - влизането на България в чакалнята на еврозоната. А капитализирането на ПИБ по пътя към ERM II е последната стъпка, защото преди 2 години ЕЦБ откри огромна капиталова дупка в банката. Оттогава последваха различни счетоводни лупинги, за да се стигне до последната фаза - набирането на нов капитал през борсата. За да бъде запазен контролът върху банката обаче, ПИБ пусна емисионна стойност на акция два пъти над пазарното й ниво (б.р. - когато цената на акцията е по-висока, се предлагат по-малко акции, тоест по-голям брой остават у сегашните собственици). Така колкото и дял да има държавата, ясно е, че той е закупен на изкуствено завишена ставка. 

Според министъра на финансите обаче цялата сделка е станала  по... пазарните условия. Това е малко неясно, защото има обявена емисионна цена, пазарната е друга. 

"Знаете, че влизането в банковия съюз е нещо изключително важно и приоритетно, както и чакалнята на еврозоната. От 2 седмици активно работим и с еврокомисаря Вестагер, Маргрете. Всички изисквания са изпълнени с аукциона вчера", обясни Борисов.