Управлението на Борисов в цялата му красота: дори когато се случват правилните неща (като влизането в ERM II), те се правят по начин и доколкото запазват цялата гнилоч в държавата.

Винаги сме подкрепяли влизането в банковия съюз с надеждата да доведе до реален банков надзор и изчистване на токсичната прослойка от "банкстери", произведени в задкулисието на ДС и обслужващи мафиотизацията на икономиката и държавното управление. И в същото време изпълнението на изискванията за влизането в чакалнята се превръща в акция по спасяването на редник Цеко (Цеко Минев, б.р.) с бюджетни пари и с широко затворените очи на БНБ.

Трябва да е ясно, че сме изправени пред поредния провал за БНБ и свързаните с финансовата сигурност институции като ДАНС.

БНБ няма никакво, ама никакво оправдание за слабото състояние на ПИБ, след като едно: й влиза в текущите задълженията да наблюдава, и две: през 2014 г., след опашките, отпуснаха заедно с Министерството на финансите специална ликвидна помощ, което значи, че банката трябва да е под особено специален надзор.

Шест години са предостатъчно време банката да се оздрави, преструктурира и изобщо всичко да си дойде на мястото. Вместо това стрес тестовете на ЕЦБ показват, че ситуацията продължава да е недостатъчно стабилна, което е на практика лоша оценка и за тези, които са назначавали регулаторните мерки. И се налага наши 140 милиона от ББР вместо за подкрепа на средни и малки предприемачи в тази криза да се натикват в джобовете на Цеко с надеждата, че щял да си "изкупи акциите с лихвите" съгласно умотворенията на премиера.

И този провал не е някакво изключение. Само да напомня и казуса с Общинска банка. И това важи за всички регулатори.

Вместо да имаме истински независими контролни институции, мнозинствата на ГЕРБ и ДПС и всякаквите им присъдружни парламентарни котерийки назначават всякакви калинки и безгръбначни, на които им се спускат "ценни указания" и те ги изпълняват безпрекословно.

Истината е, че няма да стане с някакви измъчени "отделни" "правилни" стъпки, както мнозина се надяват. Докато няма истинска политическа промяна, всичко ще си остава поредната "пунта мара" и мимикрия. И винаги за наша сметка и в полза на приятелите на Борисов и агентурата на Сараите.

Идват избори...

---

Бел. ред. - Поста на Христо Иванов препечатваме от фейсбук профила му. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.