Еврокомисията иска да разшири обхвата на приетата през март Временна рамка за държавна помощ, за да могат страните от ЕС да помогнат на някои микро-  и малки предприятия, както и на стартъпи, които са били в затруднено положение преди 31 декември 2019 г.

Тя предлага също частните инвеститори да бъдат стимулирани да участват в мерки за рекапитализация, свързани с коронавируса.

ЕК изпрати проекта на предложението си до страните членки на ЕС за консултация.

Частните инвеститори са добре дошли, тъй като с тях се намаляват необходимостта от държавна помощ и рискът от нарушаване на конкуренцията. Такъв бе коментарът на Маргрете Вестагер – изпълнителен зам.-председател на ЕК, отговарящ за конкуренцията.

Временната рамка за държавна помощ бе приета на 19 март  в подкрепа на икономиката в условията на пандемията. Тя бе изменена за първи път на 3 април, като бяха увеличени възможностите за държавна подкрепа за научни изследвания, изпитване и производство на продукти, свързани с борбата с COVID-19, за защита на работните места и за по-нататъшна подкрепа на икономиката. На 8 май ЕК прие второ изменение за разширяване на приложното поле на Рамката, за да обхване мерките за рекапитализация и за подчинен дълг.