От началото на Световната финансова криза броят на милиардерите по света се е увеличил двойно, сочи доклад на неправителствената организация Oxfam, цитиран от в. "Гардиън".

Статистиката представя икономическото неравенство, което според организацията достига изключително високи нива. От март 2009г. до март 2014г. броят на милиардерите се е увеличил от 739 на 1645 души. Данните сочат още, че 85 от най-богатите хора в света притежават състояние колкото най-бедната част от населението на Земята. 

Цифрите на общото богатство са базирани на класация на списание "Форбс" от 2013 година. Според данните на Оxfam през последните 12 месеца богаташите са увеличили състоянието си с близо 14% или 224 милиарда долара, което се равнява на увеличение от над 600 милиона долара на ден. 

Глобалният доклад за финасовото неравенство сочи, че бумът на милиардерите не е характерен само за богатите страни. В Индия например през 1990 година е имало само двама милиардери, сега са 65. В Субсахарска Африка (Тропическа Африка), която е известна с изключително голямата бедност, вече има 16 души, които имат богатство, надхвърлило милиард долара.

На най-богатия човек в света ще са необходими 220 години, за да похарчи състоянието си.
Графика в."Гардиън", данни Oxfam

Oxfam са изчислили дори колко време ще е необходимо на всеки  милиардер на изхарчи богатството си. За Карлос Слим, най-богатият човек в света, ще са нужни 220 години. Неговите 80 милиарда долара ще свършат за това време, само ако харчи по милион на ден. Следва го Бил Гейтс с 218 години и 79 млрд. долара, испанецът Армансио Ортега е трети със 172 години и 63 милиарда, а Уорън Бъфет е едва четвърти. На него ще му трябват 169 години, за да се "отърве" от своите 62 милиарда долара.