Националният статистически институт отчете минимална дефлация, или иначе казано - понижаване на цените, през май сравнение с април. Общото средно понижение е равно на 0,3%, но сравнено с цените от началото на година, понижението е малко по-сериозно - до 0.6%. Генерално обаче статистиката вижда инфлация от 1,3% на годишна база, което е практически ново дъно по този показател - това е най-ниската стойност от 2017 г. Изчислена на средногодишен показател през 2019-2020 г., инфлацията е 2,8%.

Така от разбивката на данните можем да заключим, че най-сериозно намаление на цените имаме при няколко групи продукти. Най-сериозният спад е при зрелия лук, който бележи пропадане с 8,7%. Следват дизеловото гориво с 5,7%, картофите с 5,5% и централното газоснабдяване с 5,2%. Пада цената и на бирата, на листните зеленчуци и на краставиците, зелето и пипера. Това са данните от сравнението на април с май за тази година. 

Намаление на цените се отчита и в категориите развлечение и култура, транспорт, жилища, вода, електренергия, газ, алкохол, тютюн. Тук намаленията не прехвърлят 4%, а най-малкото е едва с 0,1% - при тютюневите изделия. 

За сметка на това обаче през последния месец са поскъпнали банковите услуги, и то с почти 5%. Нагоре са цените и на вестници, готварски печки, захар, оцет и сол. Очаквано, както винаги, покачват се и цените на лекарствените продукти, лекарските услуги, обзавеждането, домашните уреди, услугите като ресторантски и кетъринг, някои цени на хранителни продукти и безалкохолните напитки.