Еврокомисията съобщи днес, че пуска в действие уебплатформата Re-open EU („Отвори наново ЕС“).

Те ще спомогне за безопасното възобновяване на пътуването и туризма в цяла Европа и ще осигурява в реално време информация за границите и за наличните транспортни средства и туристически услуги в страните членки. Re-open EU ще съдържа и предоставени от държавите от ЕС практически сведения за ограниченията за пътуване, мерките в областта на общественото здраве и безопасността като например спазване на отстояние между хората и носене на предпазни маски, както и друга полезна информация за туристическите оферти в ЕС.

По този начин при планирането на своите почивки и пътувания през лятото и след това гражданите на Общността ще бъдат добре информирани и ще могат да вземат решения с оглед на рисковете, свързани с коронавируса.

Платформата ще бъде в услуга и на собствениците на малки ресторанти и хотели, както и на градовете в цяла Европа, изтъкна еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон.

Тя предоставя най-необходимата актуална информация, така че отново да започнем да опознаваме Европа безопасно, коментгира Мария Габриел - комисарят, отговарящ за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Re-open EU е част от оповестения от Комисията на 13 май 2020 пакет от мерки в областта на туризма и транспорта. Целта му е да възвърне увереността у пътуващите и да спомогне за безопасното възобновяване на туризма в ЕС при спазване на необходимите здравни предпазни мерки. Новата платформа има и версия за ползване на мобилни устройства.

Достъпът до платформата ще се извършва чрез приложение или уебсайт. Тя ще бъде на разположение на 24-те официални езика на ЕС.

Re-open EU ще предлага и информация относно схемите с ваучери за патронаж. Чрез тях потребителите могат да подкрепят своите любими хотели или ресторанти, като си купят ваучери за престой или консумация, които да използват в бъдеще, когато те отново отворят врати. По този начин ще се допринесе за възстановяването на сектора, когато ограниченията отпаднат и границите се отворят отново.

Същевременно европейската цифрова платформа за културно наследство Europeana пуска в действие Discovering Europe - колекция от произведения на изкуството и снимки на някои от най-известните забележителности в Европа. Специален раздел, посветен на туризма, ще бъде създаден и в Europeana Pro. Той ще помага на специалистите в областта на културното наследство да намират инициативи в подкрепа на туризма в целия Европейски съюз.