Article_top

На 17 юли 1986 г. хотелската администраторка и член на Комитета на съветските жени Людмила Иванова изведнъж стана световноизвестна. Именно тя, по време на един от първите съветско-американски телемостове Ленинград – Бостън, произнесе знаменитата и станала в последствие крилата фраза "У нас секс няма. И категорично сме против това". Телемостът е записан на 28 юни и излъчен две седмици по-късно. 30 години след това кореспондентът на Би Би Си Дина Нюман разговаря с Людмила Иванова и Владимир Познер, който заедно с американеца Фил Донахю водеше предаването.

Когато американска участничка в телемоста задава въпрос: "При нас, в тв рекламите всичко се върти около секса. Има ли при вас такива реклами?", Познер дава микрофона за отговор на Иванова.

Людмила Иванова какво се е случило след това?

Людмила Иванова: Първо, тази дума никой не я беше чувал. Само се досещахме какво е това секс. Но разбирахме, че не означава  нещо много приятно. Тъй като аз бях активната жена, Познер ми подаде микрофона и аз казах: „В СССР секс няма – у нас има любов“, но втората част после беше отрязана.

Би Би Си: Вие казахте „В СССР секс няма, ние сме против това“?

Л.И.: Казах „ние сме против това“ или „ние не разбираме това“  – нещо такова. Но веднага след думите ми „в СССР секс няма“, цялата зала започна гръмко да се смее и по-нататък вече нищо не чух.

Би Би Си: Какво почувствахте в този момент –  че сте казали нещо глупавo или умно?

Л.И.: Първо, аз се уплаших. Помислих си, че съм отговорила не както трябва, и ще си имам големи неприятности. Не знам откъде ми дойде този отговор. Главното беше, че ние всички бяхме длъжни каквото и да ни питат или предлагат, да отричаме. Малко по-рано Познер говори с всички нас около половин час. Каза ни: „Ще има неочаквани въпроси, ще ви поставят в трудно положенвие, но вие не се предавайте, веднага отговаряйте, не се смущавайте“. Аз бях получила задание, и се постарах да го изпълня.

Би Би Си: Тоест това не е бил просто телемост, имали сте специален инструктаж, получили сте задача?

Л.И.: Основната задача, която ни поставиха, беше, че сме против войната. Това ни беше главната задача. Имаше Афганистан, Виетнам и прочее. Ние бяхме длъжни да се отбраняваме, щяха да ни задават провокациони въпроси, свързани с войната, с агресията и затова бяхме настроени така.

Би Би Си: И вие ясно разбирахте, че не говорите от свое име, а представяте страната?

Л.И.: За 25 години в в Комитета на съветските жени бях свикнала да говоря от името на Родината, да защитавам Родината, макар и не с оръжие, а с думи. Ние по начало бяхме в шок от това, че американките бяха дошли в дрипави тениски и дънки, маратонки, невчесани, немити, а всички ние бяхме безумно нагласени, бяхме се готвили за предаването. Два дни молих майка ми за една златна брошка и си я пришивах. За нас това беше първия шокиращ момент. Те се държаха съвсем разпасано, дъвчеха дъвки, а всички ние бяхме толкова правилни, пристегнати, с блеснали очи – защитавахме Родината си.

Би Би Си: Американките ви поразиха със своята непринуденост?

Л.И.: Да, сега това се нарича свобода, но тогава не разбирахме много това – и даже по-късно си говорихме с приятелки и доста ги осъдихме за поведението им.

Би Би Си: Вие тогава за първи път ли видяхне американки?

Л.И.: На мен ми беше по-леко – бях работила с делегации в Комитета на съветските жени, с кралици, жени на президенти, работех и в „Интурист“. За мен силният шок беше, че такива дами са дошли в телевизията. А за останалите жени, събрани от заводи, фабрики, трамвайното депо – за тях беше шок беше още по-голям – три дни се бяме гласили, мили и ходили по фризьори.

Би Би Си: Познер също ли проведе специална беседа с вас?

Л.И.: Той половин час ни убеждаваше да не се смущаваме, да не припадаме, да се държим свободно.

Би Би Си: Но когато американката ви зададе този въпрос за рекламите, навярно никой не я е разбрал, в СССР тогава още май нямаше реклами?

Л.И.: Ние изобщо не разбрахме, какво е това, как може да се рекламира секс – тогава ние нямахме нито порнофилми, нито реклами, имахме само думата „любов“.

Би Би Си: А сексуално възпитание в училищата?

Л.И.: Не, разбира се. Пак добре, ако мама и татко разказат за туй-онуй, защото за това изобщо не се говореше.

Би Би Си: При това жените са имали пълна свобода – можели са да имат полови отношения преди брака. И много са имали.

Л.И.: Но всички криеха това. Аз работех в „Интурист“ и ако при нас някоя жена се окажеше неомъжена, ѝ казваха или да се омъжи, или да напусне „Интурист“. Пазеше се семейното ядро. Аз бях партиен член, а за нас даже в устава на партията беше записано за семейството.

Би Би Си: Като комунистка вие имахте ли право на извънбрачни връзки?

Л.И.: Разбира се. Но това не биваше да се знае. Иначе щяха да ме извикат на беседа в партийния комитет, да ме обсъждат на партийно събрание. Можеха и да ме уволнят от „Интурист“ с гръм и трясък.

Би Би Си: Но извънбрачните връзки съществуваха и то много актинно?

Л.И.: Какво да се прави, хора сме, това е нормално. Ето сега никой никого не осъжда, наистина имаме свобода, а тогава мен, за това, което казах, такава сол ми триха на главата, едва не ме изхвърлиха от Комитета на съветските жени, на партийното събрание в работата също ми триха сол, аз въобще се притаих до 95-а година, с никого за нищо не говорех. Чак през 1995 г. започнаха да се появяват журналисти, да ме издирват и да ме питат има ли секс, или няма секс.

Би Би Си: Вие не сте разказвали на никого за този епизод?

Л.И.: Разказах само у дома – на мъжа си и на брат си, повече на никого. Минаха два месеца преди предваването да се появи на екрана – и тогава се почна.

Би Би Си: Какво ви казаха в Комитета на съветските жени?

Л.И.: Казаха ми – как съм могла, порядъчна жена, имам семейство, добре работя, имам похвални грамоти, добри отзиви… как съм могла въобще да изтърся това и какво съм си мислела?! Добре ме наредиха.

Би Би Си: И партийно събрание ли имаше по този повод?

Л.И.: Отначало ме викна на беседа партийният секретар на „Интуриста“, а после на партийното събрание ми направиха сериозна забележка, казаха ми: „Как така, ти работиш в комитета, при нас си активистка, как може да се оставиш до бъдеш подведена от тези жени американки?“ Аз – подведена? Аз, напротив, защитавах ни, че у нас няма  секс.

Би Би Си: Вие така разбирахте думата „секс“- като нещо извънбрачно?

Л.И.: Аз разбирах, че е нещо извънбрачно, някакви порочни връзки, нещо неправилно, некрасиво и непорядъчно. А какво, сега не е ли така? Сега е точно така.

Би Би Си: А когато вие правите любов с мъжа си, това се нарича любов?

Л.И.: В Русия въобще всичко е любов. Сега започна да се говори за секс, за това, че трябва да се плаща. Аз, разбира се, не съм старомодна, имала съм петима мъже, четирима са починали доброволно. Досега за хората на средна възраст и по-старите беше така, но младежта вече е друга. За тях секс, любов, еднодневна връзка – всичко това е нормално.

Би Би Си: Но вие, както преди, смятате, че нормални отношения – това е любов в брака?

Л.И.: Не само в брака. Чехов още е описвал любов извън брака, и други знаменити писатели са описвали това. Когато дойде това чувство, човек обезумява, не всеки може да устои. Може би именно това и се нарича… Секс-любов, така да бъде.

Спомените на Владимир Познер

Програмата се наричаше „Жени говорят с жени“. В Бостън беше събрана група от 200 жени, същата по размер група имаше и в тогавашния Ленинград. Това беше вторият т. нар. космически телемост, от тези, които проведохме с Фил Донахю, първият бе излъчен година по-рано  [телемостът Ленинград-Сиатъл се провежда на  29 декември 1985 г. – Би Би Си].

Това бяха две събития, оставили особен спомен в съзнанието на хората, защото в СССР всички гледаха тези мостове.

Първото шоу, „Гражданска среща на високо равнище“, беше много политическо. За първи път нещо подобно се появяваше по съветската телевизия и зрителите бяха абсолютно зашеметени от чутото. На някои не им хареса, но други бяха доста щастливи.

Вторият телемост не беше толкова експлозивен в политически смисъл. Но тази фраза – „Секс в СССР няма“ – мисля, че е запомнена завинаги.

Би Би Си: Това е вярно. Форматът на програмата беше необичаен, тогава имаше само жени, само по себе си беше предизвикателство. Този формат бе новаторски и за американската телевизия, нали?

ВП: Мисля, че форматът, хората говорят помежду си чрез сателитна връзка – две големи групи в двете страни, които по това време владееха вниманието на целия свят – само по себе си е предизвикателство.

И от американската отначало имаше предубеждение, че съветската аудитория ще бъде „опакована“ – че ще се състои изцяло от сътрудници на КГБ, и никакъв искрен разговор няма да се получи.

Затова водещият от американска страна, Фил Донахю, който по това време беше един от най-популярните телевизионни водещи в САЩ и на практика човекът, изобретил формата токшоу, беше доста обезпокоен. Той ми позвъни  – тогава още не се познавахме – и попита възможно ли е да изпрати свои хора, които сами да подберат съветските участници в програмата.

„Нито преди, нито след това нямаше нищо подобно“

Това ме учуди, но той каза: разберете ме, ние трябва да сме сигурни, че хората в съветското студио не са поставени там от КГБ, че ние сами сме ги избрали и те са най-обикновени съветски хора.

И съветската страна се съгласи с това. Така за първия телемост в Ленинград пристигна американски екип и – разбира се, с наша помощ,  защото те не говореха руски и не можеха просто да отидат в завода, в училището или в болницата – в значителна степен сами избраха участниците в програмата.

После, когато започваше подготовката на втория мост, „Жени разговарят с жени“, вече ние отидохме в Бостън и там набрахме местните участнички в ефира, точно такто американската страна беше набрала съветските.

Всичко, което се случваше тогава, беше за първи път. Никога преди това не беше правено нищо подобно – а честно казано, и след това – също.

За американската телевизия това не беше толкова важно събитие: в САЩ програмата показваха само тези станции, които обикновено излъчват предаванията с Фил Донахю, а дори и не всички от тях бяха готови. Така, че публиката беше  относително малка по американските стандарти. В същото време в Съветския съюз, програмата имаше огромен ефект.

Показваха я по всички водещи национални телевизии, а публиката бе огромна: гледаха я, мисля, не по-малко от 150 милиона души. И това помогна да се промени значително отношението на много хора. След това получих към 77-те хиляди писма от зрители. И много от тях ми писаха: ние се огледнахме отстрани, видяхме собственото си лице, а то не ни хареса.

Тъй като съветските хора видяха, че американците казват наистина това, което искат да кажат, без да се опасяват, че някой стои зад рамото им – те не се страхуваха да говорят. В същото време, в тези години – в средата на 80-те, когато започваше перестройката и гласността – хората все още много не бяха сигурни какво може да се случи, ако кажат нещо не както трябва.

Но видяха, че американците нямат никакви притеснения по този повод. И това определено имаше ефект.

Би Би Си: Да се вървем към космическия телемост от 1986 г. с изцяло женско участие. Вие помните ли атмосферата в аудиторията? Мисля, че хората са били напрегнати, били са подложени на сериозен инструктаж, и са били доста изнервени, да не кажат нещо, заради което могат да ги уволнят или накажат. Хората знаеха, че за някои неща не бива да се говори.

Людмила Иванова ми разказа какъв инструктаж ѝ е бил проведен. При това като служител в „Интурист“ и активист в Комитета на съветските жени, твърдо знаела към каква линия следва да се придържа. И, както казва тя, най-важното, което са ѝ набливали в главата на инструктажа, било на всичко да кадзна „не“ и всичко да отрича.

В.П.: Не вярвам на това. Мисля, че тя силно преувеличава. Безспорно, организацията, в която е работела, беше идеологическа. И тя определено е знаела – както и всички съветски хора, че има неща, за които не може да се говори. Даже не е нужно да работиш в „Интурист“, за да знаеш това.

Но аз абсолютно не вярвам, че всички жени са били инструктирани. Не е имало и нужда да бъдат инструктирани. Впрочем това, което тя каза тогава, беше истина.

Проблемът е там, че тя не каза, че в Съветския Съюз няма секс, както всички го възприеха. Ето какво всъщност се случи. Възрастна жена от  Бостън разказа, че внукът ѝ постоянно гледа телевизия, където показват насилие и секс. И тя не знае какво да прави. „А при вас има ли такъв проблем?“, попита тя. И в този момент Людмила Иванова излезе напред и каза: „При нас няма секс“ – и цялата зала избухна в смях. [Точните думи, които се чуват, са „Секс у нас няма и ние сме категорично против това“ – бел. ред.]

И никой не можа да чуе какво искаже да каже тя по-нататък – че няма секс по телевизията  – именно по телевизията – и това беше абсолютна истина.

В края на краищата, по това време в Съветския съюз телевизията не показваше почти никакъв секс. И насилието почти нямаше. Но никой не чу края на изречението.

Тя ми е казвала как години по-късно хора по улицата я разпознават, сочат я с пръст към нея и питат : „И така, ние не правим секс, нали?“

Би Би Си: Защо, според вас, тази  фраза стана крилата в Русия? Изглежда е попаднала точно на място?

В.П.: Не, не е попаднала на място. Но фразата беше толкова смешна, че хората в студиото се смееха като ненормални: какво значи „у нас няма секс“? Как някой може да каже такова нещо?

Тази фраза стана прочута. Хората продължават да се смеят: как може да има такъв  идиот, който да каже, че ние не правим секс? И аз продължавам отново и отново да я защитавам – и повтарям, че тя съвсем не това имаше предвид. Тя говореше, че у нас няма секс по телевизията.

И това, което говореше, беше истината. Не е вярно, че опитвайки се да защити съветската система, защото е работела в „Интурист“, е излъгала и то по такъв нелеп начин. Това не значи, че други не са правили точно това, да защитават с лъжи системата. Но в нейния случай тя просто се изрази лошо.

По-късно ми е разказвала, че по едно реме е решила да емигрира, защото животът ѝ станал непоносим – хората не спирали да ѝ се присмиват.

Би Би Си: Любопитно е, че вие и Фил Донахю останахте единствените неанонимни участници в това шоу. И ако не беше Людмила Николаевна и нейната доста елегантна реакция в ситуацията, всички други  участвали в програмата щяха да си останат неизвестни. Но затова пък сега и тя е известна…

В.П.: Да, у нас тя е прочута , макар че съмвсем не всички ѝ знаят името. Но думите ѝ бяха запомнени завинаги. И няма значение, че аз не спирам да повтарям: чуйте, оставете я на мира, тя не е казала: „В Съветския Съюз няма секс“ – не го е казала – но това никого не вълнува, просто никого.

Площад Славейков

Ключови думи
 

На 17 юли 1986 г. хотелската администраторка и член на Комитета на съветските жени Людмила Иванова изведнъж стана световноизвестна. Именно тя, по време на един от първите съветско-американски телемостове Ленинград – Бостън, произнесе знаменитата и станала в последствие крилата фраза "У нас секс няма. И категорично сме против това". Телемостът е записан на 28 юни и излъчен две седмици по-късно. 30 години след това кореспондентът на Би Би Си Дина Нюман разговаря с Людмила Иванова и Владимир Познер, който заедно с американеца Фил Донахю водеше предаването.

Когато американска участничка в телемоста задава въпрос: "При нас, в тв рекламите всичко се върти около секса. Има ли при вас такива реклами?", Познер дава микрофона за отговор на Иванова.

Людмила Иванова какво се е случило след това?

Людмила Иванова: Първо, тази дума никой не я беше чувал. Само се досещахме какво е това секс. Но разбирахме, че не означава  нещо много приятно. Тъй като аз бях активната жена, Познер ми подаде микрофона и аз казах: „В СССР секс няма – у нас има любов“, но втората част после беше отрязана.

Би Би Си: Вие казахте „В СССР секс няма, ние сме против това“?

Л.И.: Казах „ние сме против това“ или „ние не разбираме това“  – нещо такова. Но веднага след думите ми „в СССР секс няма“, цялата зала започна гръмко да се смее и по-нататък вече нищо не чух.

Би Би Си: Какво почувствахте в този момент –  че сте казали нещо глупавo или умно?

Л.И.: Първо, аз се уплаших. Помислих си, че съм отговорила не както трябва, и ще си имам големи неприятности. Не знам откъде ми дойде този отговор. Главното беше, че ние всички бяхме длъжни каквото и да ни питат или предлагат, да отричаме. Малко по-рано Познер говори с всички нас около половин час. Каза ни: „Ще има неочаквани въпроси, ще ви поставят в трудно положенвие, но вие не се предавайте, веднага отговаряйте, не се смущавайте“. Аз бях получила задание, и се постарах да го изпълня.

Би Би Си: Тоест това не е бил просто телемост, имали сте специален инструктаж, получили сте задача?

Л.И.: Основната задача, която ни поставиха, беше, че сме против войната. Това ни беше главната задача. Имаше Афганистан, Виетнам и прочее. Ние бяхме длъжни да се отбраняваме, щяха да ни задават провокациони въпроси, свързани с войната, с агресията и затова бяхме настроени така.

Би Би Си: И вие ясно разбирахте, че не говорите от свое име, а представяте страната?

Л.И.: За 25 години в в Комитета на съветските жени бях свикнала да говоря от името на Родината, да защитавам Родината, макар и не с оръжие, а с думи. Ние по начало бяхме в шок от това, че американките бяха дошли в дрипави тениски и дънки, маратонки, невчесани, немити, а всички ние бяхме безумно нагласени, бяхме се готвили за предаването. Два дни молих майка ми за една златна брошка и си я пришивах. За нас това беше първия шокиращ момент. Те се държаха съвсем разпасано, дъвчеха дъвки, а всички ние бяхме толкова правилни, пристегнати, с блеснали очи – защитавахме Родината си.

Би Би Си: Американките ви поразиха със своята непринуденост?

Л.И.: Да, сега това се нарича свобода, но тогава не разбирахме много това – и даже по-късно си говорихме с приятелки и доста ги осъдихме за поведението им.

Би Би Си: Вие тогава за първи път ли видяхне американки?

Л.И.: На мен ми беше по-леко – бях работила с делегации в Комитета на съветските жени, с кралици, жени на президенти, работех и в „Интурист“. За мен силният шок беше, че такива дами са дошли в телевизията. А за останалите жени, събрани от заводи, фабрики, трамвайното депо – за тях беше шок беше още по-голям – три дни се бяме гласили, мили и ходили по фризьори.

Би Би Си: Познер също ли проведе специална беседа с вас?

Л.И.: Той половин час ни убеждаваше да не се смущаваме, да не припадаме, да се държим свободно.

Би Би Си: Но когато американката ви зададе този въпрос за рекламите, навярно никой не я е разбрал, в СССР тогава още май нямаше реклами?

Л.И.: Ние изобщо не разбрахме, какво е това, как може да се рекламира секс – тогава ние нямахме нито порнофилми, нито реклами, имахме само думата „любов“.

Би Би Си: А сексуално възпитание в училищата?

Л.И.: Не, разбира се. Пак добре, ако мама и татко разказат за туй-онуй, защото за това изобщо не се говореше.

Би Би Си: При това жените са имали пълна свобода – можели са да имат полови отношения преди брака. И много са имали.

Л.И.: Но всички криеха това. Аз работех в „Интурист“ и ако при нас някоя жена се окажеше неомъжена, ѝ казваха или да се омъжи, или да напусне „Интурист“. Пазеше се семейното ядро. Аз бях партиен член, а за нас даже в устава на партията беше записано за семейството.

Би Би Си: Като комунистка вие имахте ли право на извънбрачни връзки?

Л.И.: Разбира се. Но това не биваше да се знае. Иначе щяха да ме извикат на беседа в партийния комитет, да ме обсъждат на партийно събрание. Можеха и да ме уволнят от „Интурист“ с гръм и трясък.

Би Би Си: Но извънбрачните връзки съществуваха и то много актинно?

Л.И.: Какво да се прави, хора сме, това е нормално. Ето сега никой никого не осъжда, наистина имаме свобода, а тогава мен, за това, което казах, такава сол ми триха на главата, едва не ме изхвърлиха от Комитета на съветските жени, на партийното събрание в работата също ми триха сол, аз въобще се притаих до 95-а година, с никого за нищо не говорех. Чак през 1995 г. започнаха да се появяват журналисти, да ме издирват и да ме питат има ли секс, или няма секс.

Би Би Си: Вие не сте разказвали на никого за този епизод?

Л.И.: Разказах само у дома – на мъжа си и на брат си, повече на никого. Минаха два месеца преди предваването да се появи на екрана – и тогава се почна.

Би Би Си: Какво ви казаха в Комитета на съветските жени?

Л.И.: Казаха ми – как съм могла, порядъчна жена, имам семейство, добре работя, имам похвални грамоти, добри отзиви… как съм могла въобще да изтърся това и какво съм си мислела?! Добре ме наредиха.

Би Би Си: И партийно събрание ли имаше по този повод?

Л.И.: Отначало ме викна на беседа партийният секретар на „Интуриста“, а после на партийното събрание ми направиха сериозна забележка, казаха ми: „Как така, ти работиш в комитета, при нас си активистка, как може да се оставиш до бъдеш подведена от тези жени американки?“ Аз – подведена? Аз, напротив, защитавах ни, че у нас няма  секс.

Би Би Си: Вие така разбирахте думата „секс“- като нещо извънбрачно?

Л.И.: Аз разбирах, че е нещо извънбрачно, някакви порочни връзки, нещо неправилно, некрасиво и непорядъчно. А какво, сега не е ли така? Сега е точно така.

Би Би Си: А когато вие правите любов с мъжа си, това се нарича любов?

Л.И.: В Русия въобще всичко е любов. Сега започна да се говори за секс, за това, че трябва да се плаща. Аз, разбира се, не съм старомодна, имала съм петима мъже, четирима са починали доброволно. Досега за хората на средна възраст и по-старите беше така, но младежта вече е друга. За тях секс, любов, еднодневна връзка – всичко това е нормално.

Би Би Си: Но вие, както преди, смятате, че нормални отношения – това е любов в брака?

Л.И.: Не само в брака. Чехов още е описвал любов извън брака, и други знаменити писатели са описвали това. Когато дойде това чувство, човек обезумява, не всеки може да устои. Може би именно това и се нарича… Секс-любов, така да бъде.

Спомените на Владимир Познер

Програмата се наричаше „Жени говорят с жени“. В Бостън беше събрана група от 200 жени, същата по размер група имаше и в тогавашния Ленинград. Това беше вторият т. нар. космически телемост, от тези, които проведохме с Фил Донахю, първият бе излъчен година по-рано  [телемостът Ленинград-Сиатъл се провежда на  29 декември 1985 г. – Би Би Си].

Това бяха две събития, оставили особен спомен в съзнанието на хората, защото в СССР всички гледаха тези мостове.

Първото шоу, „Гражданска среща на високо равнище“, беше много политическо. За първи път нещо подобно се появяваше по съветската телевизия и зрителите бяха абсолютно зашеметени от чутото. На някои не им хареса, но други бяха доста щастливи.

Вторият телемост не беше толкова експлозивен в политически смисъл. Но тази фраза – „Секс в СССР няма“ – мисля, че е запомнена завинаги.

Би Би Си: Това е вярно. Форматът на програмата беше необичаен, тогава имаше само жени, само по себе си беше предизвикателство. Този формат бе новаторски и за американската телевизия, нали?

ВП: Мисля, че форматът, хората говорят помежду си чрез сателитна връзка – две големи групи в двете страни, които по това време владееха вниманието на целия свят – само по себе си е предизвикателство.

И от американската отначало имаше предубеждение, че съветската аудитория ще бъде „опакована“ – че ще се състои изцяло от сътрудници на КГБ, и никакъв искрен разговор няма да се получи.

Затова водещият от американска страна, Фил Донахю, който по това време беше един от най-популярните телевизионни водещи в САЩ и на практика човекът, изобретил формата токшоу, беше доста обезпокоен. Той ми позвъни  – тогава още не се познавахме – и попита възможно ли е да изпрати свои хора, които сами да подберат съветските участници в програмата.

„Нито преди, нито след това нямаше нищо подобно“

Това ме учуди, но той каза: разберете ме, ние трябва да сме сигурни, че хората в съветското студио не са поставени там от КГБ, че ние сами сме ги избрали и те са най-обикновени съветски хора.

И съветската страна се съгласи с това. Така за първия телемост в Ленинград пристигна американски екип и – разбира се, с наша помощ,  защото те не говореха руски и не можеха просто да отидат в завода, в училището или в болницата – в значителна степен сами избраха участниците в програмата.

После, когато започваше подготовката на втория мост, „Жени разговарят с жени“, вече ние отидохме в Бостън и там набрахме местните участнички в ефира, точно такто американската страна беше набрала съветските.

Всичко, което се случваше тогава, беше за първи път. Никога преди това не беше правено нищо подобно – а честно казано, и след това – също.

За американската телевизия това не беше толкова важно събитие: в САЩ програмата показваха само тези станции, които обикновено излъчват предаванията с Фил Донахю, а дори и не всички от тях бяха готови. Така, че публиката беше  относително малка по американските стандарти. В същото време в Съветския съюз, програмата имаше огромен ефект.

Показваха я по всички водещи национални телевизии, а публиката бе огромна: гледаха я, мисля, не по-малко от 150 милиона души. И това помогна да се промени значително отношението на много хора. След това получих към 77-те хиляди писма от зрители. И много от тях ми писаха: ние се огледнахме отстрани, видяхме собственото си лице, а то не ни хареса.

Тъй като съветските хора видяха, че американците казват наистина това, което искат да кажат, без да се опасяват, че някой стои зад рамото им – те не се страхуваха да говорят. В същото време, в тези години – в средата на 80-те, когато започваше перестройката и гласността – хората все още много не бяха сигурни какво може да се случи, ако кажат нещо не както трябва.

Но видяха, че американците нямат никакви притеснения по този повод. И това определено имаше ефект.

Би Би Си: Да се вървем към космическия телемост от 1986 г. с изцяло женско участие. Вие помните ли атмосферата в аудиторията? Мисля, че хората са били напрегнати, били са подложени на сериозен инструктаж, и са били доста изнервени, да не кажат нещо, заради което могат да ги уволнят или накажат. Хората знаеха, че за някои неща не бива да се говори.

Людмила Иванова ми разказа какъв инструктаж ѝ е бил проведен. При това като служител в „Интурист“ и активист в Комитета на съветските жени, твърдо знаела към каква линия следва да се придържа. И, както казва тя, най-важното, което са ѝ набливали в главата на инструктажа, било на всичко да кадзна „не“ и всичко да отрича.

В.П.: Не вярвам на това. Мисля, че тя силно преувеличава. Безспорно, организацията, в която е работела, беше идеологическа. И тя определено е знаела – както и всички съветски хора, че има неща, за които не може да се говори. Даже не е нужно да работиш в „Интурист“, за да знаеш това.

Но аз абсолютно не вярвам, че всички жени са били инструктирани. Не е имало и нужда да бъдат инструктирани. Впрочем това, което тя каза тогава, беше истина.

Проблемът е там, че тя не каза, че в Съветския Съюз няма секс, както всички го възприеха. Ето какво всъщност се случи. Възрастна жена от  Бостън разказа, че внукът ѝ постоянно гледа телевизия, където показват насилие и секс. И тя не знае какво да прави. „А при вас има ли такъв проблем?“, попита тя. И в този момент Людмила Иванова излезе напред и каза: „При нас няма секс“ – и цялата зала избухна в смях. [Точните думи, които се чуват, са „Секс у нас няма и ние сме категорично против това“ – бел. ред.]

И никой не можа да чуе какво искаже да каже тя по-нататък – че няма секс по телевизията  – именно по телевизията – и това беше абсолютна истина.

В края на краищата, по това време в Съветския съюз телевизията не показваше почти никакъв секс. И насилието почти нямаше. Но никой не чу края на изречението.

Тя ми е казвала как години по-късно хора по улицата я разпознават, сочат я с пръст към нея и питат : „И така, ние не правим секс, нали?“

Би Би Си: Защо, според вас, тази  фраза стана крилата в Русия? Изглежда е попаднала точно на място?

В.П.: Не, не е попаднала на място. Но фразата беше толкова смешна, че хората в студиото се смееха като ненормални: какво значи „у нас няма секс“? Как някой може да каже такова нещо?

Тази фраза стана прочута. Хората продължават да се смеят: как може да има такъв  идиот, който да каже, че ние не правим секс? И аз продължавам отново и отново да я защитавам – и повтарям, че тя съвсем не това имаше предвид. Тя говореше, че у нас няма секс по телевизията.

И това, което говореше, беше истината. Не е вярно, че опитвайки се да защити съветската система, защото е работела в „Интурист“, е излъгала и то по такъв нелеп начин. Това не значи, че други не са правили точно това, да защитават с лъжи системата. Но в нейния случай тя просто се изрази лошо.

По-късно ми е разказвала, че по едно реме е решила да емигрира, защото животът ѝ станал непоносим – хората не спирали да ѝ се присмиват.

Би Би Си: Любопитно е, че вие и Фил Донахю останахте единствените неанонимни участници в това шоу. И ако не беше Людмила Николаевна и нейната доста елегантна реакция в ситуацията, всички други  участвали в програмата щяха да си останат неизвестни. Но затова пък сега и тя е известна…

В.П.: Да, у нас тя е прочута , макар че съмвсем не всички ѝ знаят името. Но думите ѝ бяха запомнени завинаги. И няма значение, че аз не спирам да повтарям: чуйте, оставете я на мира, тя не е казала: „В Съветския Съюз няма секс“ – не го е казала – но това никого не вълнува, просто никого.

Площад Славейков

Коментари

vyokcatabl

hljqbkntmx

[url=http://adultehl.v-studentku.info/udushe-vo-vremya-seksp-3345.html]Удушье Во Время Сексп [/url]
[url=http://www.perspektiva-102.ru/chlenypolovye-foto-mujskieporno-31861.html]Членыполовые Фото Мужскиепорно [/url]
[url=http://udkl-scene.psy96.ru/porno-onlain-hanna-harper-dk.html]Порно онлайн ханна харпер 211[/url]
[url=http://sestralong.furkanmakine.ru/sochnye-zrelye-mamashi-porno-hjo.html]Сочные Зрелые Мамаши Порно 680[/url]
[url=http://seen-265.sucheknet.info/porno-roliki-v-hd-kachestve-1992.html]Порно Ролики В Хд Качестве [/url]
[url=http://schoolgirlbrother.ifilantrop.ru/smotret-porno-video-ochen-molodyh-xy.html]Смотреть Порно Видео Очень Молодых 684[/url]
[url=http://ever974.alkotovar.ru/porno-zrelye-vecherinki-onlain-pz.html]Порно Зрелые Вечеринки Онлайн 687[/url]
[url=http://884jbpbri.18anna.info/porno-anal-staruh-foto-800.html]Порно Анал Старух Фото [/url]
[url=http://white-deary.intur-ist72.ru/devki-svetyat-pizdoi-foto-v-obscestvenny.html]Девки Светят Пиздой Фото В Общественных Местах 703[/url]
[url=http://222jrhfwa.sofia-club.ru/porno-b-seksuali-t.html]Порно Бі Сексуали [/url]
[url=http://ftaby-sperma.li-vado.ru/chitat-smotret-rasskazy-porno-wmv.html]Читать смотреть рассказы порно ga[/url]
[url=http://something-598.adviser-ek.ru/pyshnye-devushki-porno-video-yl.html]Пышные Девушки Порно Видео jk[/url]
[url=http://dildo-ghse.ural-metall24.ru/smotret-incest-video-na-android-4-a.html]Смотреть Инцест Видео На Андроид 4 hj[/url]
[url=http://597ndacri.atsi102.ru/megashara-porno-roliki-zxu.html]Мегашара Порно Ролики [/url]
[url=http://www.uzhnobereg.ru/iznosilovanie-nevesty-russkoe-lq.html]Износилование Невесты Русское cb[/url]
[url=http://free-cruise.992747.ru/strastnye-orgii-zrelyh-l.html]Страстные Оргии Зрелых [/url]
[url=http://movies-forced.aromat-alpha.info/all-wp-page1.html]Эротака Темы На Пк Бесплатно [/url]
[url=http://stream-396.fuckobit.info/professionalnye-foto-golyh-nebrityh-devo.html]Профессиональные Фото Голых Небритых Девочек На Природе nb[/url]
[url=http://gape-pbku.18teenmax.info/smotret-film-belosnejka-i-mest-gnomov-po.html]Смотреть Фильм Белоснежка И Месть Гномов Порно oj[/url]
[url=http://sex-site.naves-don.ru/porno-russkoe-posle-30-w.html]Порно Русское После 30 387[/url]
[url=http://art955.mixband.ru/porno-s-dlinnymi-k.html]Порно с длинными di[/url]
[url=http://mpgany.kamenstatuetka.ru/porno-onlp-ain-lq.html]Порно онлп айн yp[/url]
[url=http://www.heldgirls.info/porno-roliki-s-rossiiskimi-znamenitostya.html]Порно ролики с российскими знаменитостями 347[/url]


ffamojonju

https://forum.cofe.ru/newreply.php?do=newreply&p=14018701www.pleasurep%0Aoison.biz/forums/showthread.php?p=14241458http://www
https://forum.cofe.ru/newreply.php?do=newreply&p=14018701www.pleasurep%0Aoison.biz/forums/showthread.php?p=14241458http://www%5Dpixaem%20
http://www.to-iif.com/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=179625&extra=
https://bb.yeyry.cn/viewtopic.php?f=7&t=479&p=57552#p57552
http://kow-foundry.com/forums/index.php?topic=192558.new#new
http://www.wingdesignsoftware.net/forum/viewtopic.php?f=13&t=475819

tuybplxtsg

uxkvjgkupj

[url=http://rolik-yxur.evoxshot.ru/porno-video-onlain-lupe-oyv.html]Порно Видео Онлайн Лупе ho[/url]
[url=http://bb-20.vkcase.ru/porno-biisk-onlain-e.html]Порно Бийск Онлайн 375[/url]
[url=http://xjmd-about.bggroup66.ru/gruppovuha-molodenkih-smotret-besplatno-.html]Групповуха Молоденьких Смотреть Бесплатно И Без Регистрации 993[/url]
[url=http://starskgr.sh41vol.ru/karachaevskoe-porno-ojf.html]Карачаевское Порно [/url]
[url=http://classgirl.antoshka48.ru/porno-ru-multfilmy-r.html]Порно Ру Мультфильмы xb[/url]
[url=http://18.regtv.info/porno-gurman-skachat.html]Порно гурман скачать [/url]
[url=http://www.atpserv.ru/ginekolog-drochit-pizdu-31362.html]Гинеколог Дрочит Пизду 140[/url]
[url=http://ojowprosmotr.emrvolga.ru/video-porno-v-larke-yhc.html]Видео порно в ларьке 536[/url]
[url=http://gdhjbz-easy.sucheknet.info/yanina-vladimirovna-bugrova-porno-2244.html]Янина Владимировна Бугрова Порно vk[/url]
[url=http://class-right.viktoria-nsk.ru/prikolnye-filmy-porno-yvm.html]Прикольные фильмы порно [/url]
[url=http://www.avtoshell.ru/hentai-v-hd-s-cenzuroi-45245.html]Хентай в hd с цензурой zk[/url]
[url=http://429-swee.pornocoinx.info/anal-rokko-siffredi-2042.html]Анал Рокко Сиффреди 757[/url]
[url=http://gpdq-844.tubehdd.info/amerikanskie-pornofilmy-za-1996-god-350.html]Американские Порнофильмы За 1996 Год xi[/url]
[url=http://labtk-6.parimatch76.ru/pyanoe-porno-s-zhenoi-i-drugom-som.html]Пьяное Порно С Женой И Другом [/url]
[url=http://39618.ravintolaparempi.ru/golye-lezbiyanki-porno-xn.html]Голые Лезбиянки Порно 429[/url]
[url=http://fbluvirgin.tubeebun.info/porno-tetki-uchilki-559.html]Порно Тетки Училки ag[/url]


ucrvwnrhvx

http://secondlifeitalia.altervista.org/showthread.php?tid=37604&pid=112288#pid112288
http://www.emmasupports.de/Forum/viewtopic.php?f=5&t=1472178&p=3233471#p3233471
http://www.board.otome-jikan.net/viewtopic.php?f=6&t=1714634
Vavommumma Vavommumma's picture
Vavommumma Vavo...
Vavommumma

cprmhhloii

ttpoqustdh

[url=http://footcelki.1st-love.info/porno-video-dalnoboiscik-548.html]Порно Видео Дальнобойщик 353[/url]
[url=http://deep.18tunes.info/staraya-lubovnica-porno-497.html]Старая Любовница Порно 113[/url]
[url=http://pregnant-655.sex-o-ho.info/movyilnyi-ero-filmyi-2460.html]Мовыилный Эро Филмый [/url]
[url=http://www.limeteens.info/siski-video-4-razmer-porno.html]Сиськи видео 4 размер порно mu[/url]
[url=http://olq.sunenergy63.ru/mobilnoe-porno-kavkaz-mxm.html]Мобильное порно кавказ uh[/url]
[url=http://367egypb.alebamax.ru/onlain-video-porno-lisbiyaki-n.html]Онлайн видео порно лисбияки vd[/url]
[url=http://garden-camv.trefoleva45.ru/porno-mama-roliki-smotret-onlain-eyi.html]Порно Мама Ролики Смотреть Онлайн [/url]
[url=http://gcce-20.openmedia74.ru/kasting-porno-novoe-video-o.html]Кастинг Порно Новое Видео cg[/url]
[url=http://544-ne.18letnaya.info/porno-v-sele-foto-668.html]Порно В Селе Фото [/url]
[url=http://mix-25.elektron24.ru/chastnoe-porno-russiansuka-o.html]Частное Порно Russiansuka 109[/url]
[url=http://45nkj.pornovp.info/smotret-multfilm-porno-ariel-953.html]Смотреть Мультфильм Порно Ариэль io[/url]
[url=http://249female.psy96.ru/amerikanskie-porno-aktery-foto-ci.html]Американские порно актеры фото 318[/url]
[url=http://better18.jek6.ru/porno-hams-g.html]Порно Хамс 865[/url]
[url=http://www.mageless.ru/porno-raskazy-o-eble-vzroslyh-dam-2551.html]Порно расказы о ебле взрослых дам pq[/url]
[url=http://51manly.kykarskoeblago.ru/porno-feiki-anfisy-chehovoi-j.html]Порно фейки анфисы чеховой [/url]
[url=http://www.24bitcoin.ru/incest-porno-sait-a.html]Инцест Порно Сайт cl[/url]
[url=http://wnftqmigra.starterbiz.ru/porno-dikii-plyaj-video-onlain-hud.html]Порно дикий пляж видео онлайн [/url]
[url=http://dearie-cc.fishkiwoman.ru/smotret-lesbi-s-porno-igrushkami-x.html]Смотреть Лесби С Порно Игрушками dv[/url]
[url=http://www.fotocopykrd.ru/tolstye-tetki-anal-oql.html]Толстые Тетки Анал vt[/url]
[url=http://your-nectar.zahodi-18.info/porno-pizda-vo-vremya-mesyachnyh-353.html]Порно Пизда Во Время Месячных [/url]
[url=http://www.thenteens.info/smotret-porno-roliki-nikol-eniston.html]Смотреть порно ролики николь энистон gp[/url]
[url=http://417silly.sladkie-ex.info/analnye-porno-roliki-onlain-821.html]Анальные Порно Ролики Онлайн 977[/url]
[url=http://www.bilyard33.ru/russkie-pornoroliki-nevesta-20103.html]Русские Порноролики Невеста yb[/url]
[url=http://startwoman.bur-tehnika.ru/devushka-kochaet-porno-am.html]Девушка Кочает Порно [/url]
[url=http://garden.podal-prodal.ru/devushki-porno-hhh-qfk.html]Девушки порно ххх ds[/url]


dtvhotymnk

http://foro.ramenparados.com/index.php?PHPSESSID=4m6qnrtdjvjm8qiv3bb2khs7i0;topic=25496.new#new
http://forum.liebestaktiken.de/viewtopic.php?f=4&t=1771222
http://yangniao.net/forum.php?mod=viewthread&tid=206223&extra=
http://squirtlesquadsociety.com/forums/showthread.php?tid=4&pid=215226#pid215226

bbjfnhomgf

qikvvasxiu

[url=http://webhosting842.arktura.ru/porno-brat-i-pyanaya-sestra-besplatno-mz.html]Порно Брат И Пьяная Сестра Бесплатно [/url]
[url=http://www.rustsex.info/alena-sviridova-foto-porno.html]Алена свиридова фото порно eb[/url]
[url=http://skachat-qvasu.18teentoday.info/podrostkovoe-porno-2007.html]Подростковое Порно 166[/url]
[url=http://pink-reliable.v-telochku.info/porno-erotika-u-ginekologa-2266.html]Порно Эротика У Гинеколога ai[/url]
[url=http://www.sagesex.info/porno-so-vtorym-razmerom.html]Порно со вторым размером [/url]
[url=http://better-675.universe-garant.ru/chastnoe-porno-foto-polnyh-jenscin-evf.html]Частное порно фото полных женщин 720[/url]
[url=http://523umtj.delailudi.ru/porno-foto-s-ukradennogo-fotoapparata-h.html]Порно фото с украденного фотоаппарата [/url]
[url=http://anything.zdravnica-yar.ru/porno-luntik-foto-r.html]Порно Лунтик Фото 243[/url]
[url=http://hrkz.kulinar-tv.ru/porno-ochen-ujasnoe-bkg.html]Порно очень ужасное mu[/url]
[url=http://lifebb.v-popku-xxx.info/porno-vidio-i-foto-1250.html]Порно Видио И Фото 709[/url]
[url=http://film-391.sandwichpanelkz.ru/vanoza-porno-or.html]Ваноза порно [/url]
[url=http://www.s-traditsii.ru/wp-post-1.html]Секс С Заключенной Порно 672[/url]
[url=http://promote-660.mordadelyak.ru/konchitrusskoi-mame-v-rot-op.html]Кончитьрусской Маме В Рот 64[/url]
[url=http://usa-webdesign.offis-str.ru/pribili-za-siski-so.html]Прибили За Сиськи [/url]
[url=http://daydlr.piratsex.info/porno-katara-komiksy-3384.html]Порно Катара Комиксы ew[/url]
[url=http://art-507.uralprompol.ru/porno-foto-anjeliny-djoli-xy.html]Порно фото анжелины джоли 187[/url]
[url=http://rdel-sweetness.simbirskstanko.ru/]Студентки горячие порно секс видео ласковых девушек Порно Звезда Виска j[/url]
[url=http://fartingmanly.dvortsoviy-pes.ru/gruppa-podderjki-video-porno-ipg.html]Группа поддержки видео порно vk[/url]
[url=http://170-nwm.universe-garant.ru/porno-multiki-so-znamenitostyami-rb.html]Порно мультики со знаменитостями mm[/url]
[url=http://yesweb.expertstroy54.ru/porno-mosturbiruet-g.html]Порно Мостурбирует [/url]


hvpwgcaukw

http://www.gxsq.com/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=272983&extra=
http://www.unimd.org/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=519553&extra=
http://www.chat-nablus.com/vb/showthread.php?p=1004347&posted=1#post1004347
http://chneco.org/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=332387&extra=
https://forum.cofe.ru/newreply.php?do=newreply&p=14018701www.pleasurepoison.biz/forums/showthread.php?p=14233368http:%3Cimg+src

uzdkrbdoxf

rlrdzvflez

[url=http://publicmp4.premier-sibir.ru/kashtanka-som-russkoe-porno-za.html]Каштанка сом русское порно [/url]
[url=http://www.boxysex.info/kazak-seks-porno.html]Казак секс порно mc[/url]
[url=http://oxmgx-penis.zdravnica-yar.ru/porno-seventin-smotret-y.html]Порно Севентин Смотреть [/url]
[url=http://me575.tex4print.ru/porno-s-uchastiem-sashi-grei-qxp.html]Порно с участием саши грэй zb[/url]
[url=http://stars-523.18beta.info/domashneee-porno-onlain-3537.html]Домашнеее Порно Онлайн ct[/url]
[url=http://www.sadzh.ru/kakoi-dvigatel-na-oktavii-luchshe-12t-il.html]Какой двигатель на октавии лучше 1.2t или 1.4t [/url]
[url=http://olp.kpmechta.ru/devochka-s-krasivoi-pisechkoi-et.html]Девочка С Красивой Писечкой pg[/url]
[url=http://bebessite.autovsk.ru/smotret-porno-na-vuku-ru-n.html]Смотреть Порно На Вуку Ру [/url]
[url=http://wmuhjpub.zolife.ru/bridjit-monet-porno-onh.html]Бриджит Монет Порно 315[/url]
[url=http://film-dfa.sladkiiclip.info/all-wp-page1.html]Хината Хьюго Порно Картинки 728[/url]
[url=http://webjwi.rpk-nk.ru/chastnaya-uchilka-privat-b.html]Частная Училка Приват 837[/url]
[url=http://vuz270.ivanovo-satin.ru/porno-foto-lubitelskoe-shkolnic-z.html]Порно Фото Любительское Школьниц pw[/url]
[url=http://kaykhs-335.vlmi.ru/porno-grafiya-bez-registracii-wiq.html]Порно Графия Без Регистрации [/url]
[url=http://454-medica.ubas-ug.ru/laskaet-svou-vaginu-zm.html]Ласкает Свою Вагину 307[/url]
[url=http://ckz168.myvernare.ru/nastoyascie-germafrodity-smotret-porno-o.html]Настоящие гермафродиты смотреть порно онлайн [/url]
[url=http://beauty20.belbow.ru/russkaya-pornuha-onlain-pikapery-in.html]Русская Порнуха Онлайн Пикаперы [/url]
[url=http://ott680.pornovp.info/porno-razvratnicy-80.html]Порно Развратницы 121[/url]
[url=http://bkiwajdildo.industrysd.ru/porno-filmy-grubyi-seks-lvm.html]Порно Фильмы Грубый Секс [/url]
[url=http://russerious.firmporno.info/vrach-ebet-pacientku-porno.html]Врач ебет пациентку порно 105[/url]
[url=http://160chzn.xhoroshovo.info/porno-koasivye-lesbiyanki-1193.html]Порно Коасивые Лесбиянки [/url]


zvvchrsvnd

http://www.garage-records.ru/forums/index.php?/topic/9646-viagra/newreply.php?tid=139750%20http://asian-army.com/showthread.php?tid=440883
http://sade.forumcrea.com/post.php?tid=33653&qid=96612http://www.doaat.com/viewtopic.php?f=1&t=262286&p=28760%20%20
https://forum.cofe.ru/newreply.php?do=newreply&p=14018701www.pleasurepoison.biz/forums/showthread.php?p=14368435
https://forum.cofe.ru/newreply.php?do=newreply&p=14018701www.pleasurepoison.biz/forums/showthread.php?p=14483061
https://www.miportatil.org/viewtopic.php?f=4&t=493013

hmjmpplwbs

toznyoxkcw

[url=http://rolik-yxur.evoxshot.ru/porno-video-staruhu-v-zhopu-r.html]Порно Видео Старуху В Жопу pj[/url]
[url=http://bb-20.vkcase.ru/smotret-porno-krempai-filmy-onlain-l.html]Смотреть Порно Кремпай Фильмы Онлайн 76[/url]
[url=http://xjmd-about.bggroup66.ru/mama-uchila-syna-i-doch-seksu-nn.html]Мама Учила Сына И Дочь Сексу fh[/url]
[url=http://starskgr.sh41vol.ru/skachat-programmu-dlya-prosmotra-porno-y.html]Скачать Программу Для Просмотра Порно sv[/url]
[url=http://classgirl.antoshka48.ru/]Молодые зажигательные видео-роликиПрелюдия Смотреть Онлайн Порно [/url]
[url=http://18.regtv.info/domashnee-porno-1.html]Домашнее порно 1 [/url]
[url=http://www.atpserv.ru/shluhi-prospekt-mira-47652.html]Шлюхи Проспект Мира gn[/url]
[url=http://ojowprosmotr.emrvolga.ru/francuzskie-porno-multfilmy-xic.html]Французские порно мультфильмы [/url]
[url=http://gdhjbz-easy.sucheknet.info/porno-foto-razdvinutye-popkins-374.html]Порно Фото Раздвинутые Попкинс 219[/url]
[url=http://class-right.viktoria-nsk.ru/porno-visyachie-onlain-lxy.html]Порно висячие онлайн om[/url]
[url=http://www.avtoshell.ru/domashnee-video-golyh-pojilyh-jen-38513.html]Домашнее видео голых пожилых жен nx[/url]
[url=http://429-swee.pornocoinx.info/trahniru-foto-3818.html]Трахни.ру Фото qb[/url]
[url=http://gpdq-844.tubehdd.info/armyaanskie-prostitutki-2271.html]Армяанские Проститутки jw[/url]
[url=http://labtk-6.parimatch76.ru/smotret-biseksualy-gruppovuha-hd-ml.html]Смотреть Бисексуалы Групповуха Hd [/url]
[url=http://39618.ravintolaparempi.ru/djina-blu-porno-jpq.html]Джина Блу Порно 532[/url]
[url=http://fbluvirgin.tubeebun.info/keit-nauta-foto-porno-227.html]Кейт Наута Фото Порно [/url]


qrbwtiflyr

http://www.localbitcoinsreviews.com/viewtopic.php?f=12&t=861413
http://xn--b1afanck1amhe.xn--p1ai/club/viewtopic.php?f=6http://vidvox.net/forums/posting.php%3fmode=reply&f=59&t=10
https://forum.cofe.ru/newreply.php?do=newreply&p=14018701www.pleasurepoison.biz/forums/showthread.php?p=1%20
http://forum.natalie-tours.ru/index.php?topic=632974.new#new

svwgzsgxdx

nmfoveonmj

[url=http://992-naxya.vet-gav.ru/porno-afrikanochki-video-z.html]Порно Африканочки Видео 209[/url]
[url=http://ftlwyb-18.orlovmotorstrade.ru/porno-chleny-laskaut-nkz.html]Порно Члены Ласкают dy[/url]
[url=http://russia-far.18karina.info/foto-djiny-michels-1451.html]Фото Джины Мичелс eu[/url]
[url=http://press469.semerka-kemerovo.ru/smotret-onlain-porno-in-her-18-yo-she-fu.html]Смотреть Онлайн Порно In Her 18 Y.o She Fucks 3 Times A Day Hd 720 ru[/url]
[url=http://interizqy.pornobitx.info/zhena-snimala-seks-na-moblku-1912.html]Жена Снимала Секс На Мобілку 582[/url]
[url=http://141umywt.blogonarium.ru/porno-video-onlain-zhenscina-drochit-muj.html]Порно Видео Онлайн Женщина Дрочит Мужику [/url]
[url=http://hino.18anna.info/celochka-porvana-defloraciya-porno-onlai.html]Целочка Порвана Дефлорация Порно Онлайн md[/url]
[url=http://sweetnectar.garem-xxx.info/porno-video-s-zamujnimi-648.html]Порно Видео С Замужними 458[/url]
[url=http://www.shifft.ru/foto-minetikov-3330.html]Фото минетиков [/url]
[url=http://www.carprace23.ru/porno-dota-gifki-36151.html]Порно дота гифки 712[/url]
[url=http://rzyms.almamater91.ru/porno-massaj-russkii-m.html]Порно Массаж Русскии [/url]
[url=http://yellowschoolgirl.cresex.info/transvesvestity-onlain-3666.html]Трансвесвеститы Онлайн [/url]
[url=http://world843.almamater91.ru/porno-video-chaty-onlain-z.html]Порно Видео Чаты Онлайн [/url]
[url=http://exf-706.starterbiz.ru/erotichiskii-filmy-porno-t.html]Эротичиский фильмы порно bn[/url]
[url=http://bzhgki.bur-tehnika.ru/dala-za-dengi-porno-russkoe-dh.html]Дала За Деньги Порно Русское [/url]
[url=http://www.thenporno.info/porno-v-chulkah-uchilki-molodye.html]Порно в чулках училки молодые 127[/url]
[url=http://823pjvzy.18dove.info/rossiyanka-suka-porno-1617.html]Россиянка Сука Порно fo[/url]
[url=http://www.remontoday.ru/christie-stevens-52-rolika-megapack-3668.html]Christie Stevens 52 Ролика Megapack de[/url]
[url=http://bodyoavl.emrvolga.ru/porno-onlain-spalila-parnya-szl.html]Порно онлайн спалила парня [/url]
[url=http://sweet768.xhoroshovo.info/porno-onlain-bobadjeka-1560.html]Порно Онлайн Бобаджека 953[/url]
[url=http://www.cfp18.ru/porno-dya-mobilnika-23581.html]Порно Дя Мобилника [/url]
[url=http://mylonely.stdeko.ru/porno-s-tancorshei-vhe.html]Порно с танцоршей 403[/url]
[url=http://pink311.tettytkachuk.info/porno-skulkina.html]Порно скулкина vf[/url]
[url=http://multi-show.vipprotein.ru/pojilye-jensciny-v-kolgotkah-porno-pgf.html]Пожилые женщины в колготках порно [/url]
[url=http://529gznl.pornoheroes.info/porno-zrelie-russkie-video-1088.html]Порно Зрелие Русские Видео hb[/url]


ruafpzonok

http://diariodeforexonline.com.br/forum/viewtopic.php?f=18&t=809465&p=1312442#p1312442
http://www.nerdsprod.com/Forum/viewtopic.php?f=12&t=55030&p=129210#p129210
https://www.ptcopener.com/index.php/topic,1667154.new.html#new
http://arbitrage-il.com/showthread.php?tid=26459&pid=199862#pid199862
http://spaaaam.videogame-reviews.net/viewtopic.php?f=10&t=36890882&p=34200575#p34200575

uejmopvhks

iovwxtuhii

[url=http://webhosting842.arktura.ru/porno-foto-iyakulyacii-devushek-kye.html]Порно Фото Иякуляции Девушек df[/url]
[url=http://www.rustsex.info/legla-pod-jerebca-porno.html]Легла под жеребца порно qq[/url]
[url=http://skachat-qvasu.18teentoday.info/porno-v-seksualnom-bele-1976.html]Порно В Сэксуальном Белье bx[/url]
[url=http://pink-reliable.v-telochku.info/smotret-golye-appetitnye-damy-v-filmah-2.html]Смотреть Голые Аппетитные Дамы В Фильмах [/url]
[url=http://www.sagesex.info/porno-foto-margo.html]Порно фото марго sr[/url]
[url=http://better-675.universe-garant.ru/menty-porno-skachat-torrent-y.html]Менты порно скачать торрент 612[/url]
[url=http://523umtj.delailudi.ru/porno-russkie-baby-trahaut-mujikov-pnb.html]Порно русские бабы трахают мужиков 662[/url]
[url=http://anything.zdravnica-yar.ru/porno-uchenik-kenichi-jlq.html]Порно Ученик Кеничи [/url]
[url=http://hrkz.kulinar-tv.ru/porno-onlain-ross-r.html]Порно онлайн росс 86[/url]
[url=http://lifebb.v-popku-xxx.info/porno-roliki-trans-i-devushka-1773.html]Порно Ролики Транс И Девушка [/url]
[url=http://film-391.sandwichpanelkz.ru/kleopatra-2-porno-smotret-onlain-uj.html]Клеопатра 2 порно смотреть онлайн ll[/url]
[url=http://www.s-traditsii.ru/onlain-porno-film-budapesht-svm.html]Онлайн Порно Фильм Будапешт [/url]
[url=http://promote-660.mordadelyak.ru/porno-kormyascaya-mama-s-ogromnoi-grudu-.html]Порно Кормящая Мама С Огромной Грудью 778[/url]
[url=http://usa-webdesign.offis-str.ru/hhh-video-zreloi-natashi-lyl.html]Ххх Видео Зрелой Наташи 418[/url]
[url=http://daydlr.piratsex.info/porno-ot30-3660.html]Порно От30 86[/url]
[url=http://art-507.uralprompol.ru/porno-so-studentami-onlain-jhb.html]Порно со студентами онлайн [/url]
[url=http://rdel-sweetness.simbirskstanko.ru/porno-tol-g.html]Порно Тол 952[/url]
[url=http://fartingmanly.dvortsoviy-pes.ru/gruppa-podderjki-video-porno-ipg.html]Группа поддержки видео порно 409[/url]
[url=http://170-nwm.universe-garant.ru/den-sekretarshi-smotret-porno-onlain-r.html]День секретарши смотреть порно онлайн 254[/url]
[url=http://yesweb.expertstroy54.ru/smotret-filmy-porno-studii-privat-tgx.html]Смотреть Фильмы Порно Студии Приват [/url]


zuruiwovsp

https://forum.cofe.ru/newreply.php?do=newreply&p=14018701www.pleasurepo+ison.biz/forums/showthread.php?p=14233368http://%2A%2A%2A%2A.rol%20%20
https://forum.cofe.ru/newreply.php?do=newreply&p=14018701www.pleasurepoison.biz/forums/showthread.php?p=14241458http%20
http://panobcan.sk/forum/viewtopic.php?f=2&t=611458
Mr.SpPlabe Mr.SpPlabe's picture
Mr.SpPlabe Mr.S...
Mr.SpPlabe

Помогите подобрать подарок для любимого человека

Всем хай , на у моей матери день рождения и я не знаю как её можно обрадовать , хочу сделать какой нибудь незабываемый подарок.
На вашем сайте ятиздревле , обычно просто смотрел без регистрации а теперь решил вот зарегистрироваться.

Ежели пишу не в ту тему , просьба не удолять данный топик, срочно нужен вашем советов дорогие форумчане.
Жду креативных и безбашенных советов :)
paolovetlucciit paolovetlucciit's picture
paolovetlucciit...
paolovetlucciit

Осуществляем услуги по разработке целевых страниц

Добрый день уважаемые бизнесмены,

наш молодой и энергичный коллектив занимается созданием веб-сайтов - визиток уже порядка 14 лет.

За данное время нашим коллективом получен внушительный практический опыт. На текущий день, такие задачи, как [url=https://vetlucci.it/ru/services-ru/website-development-ru]продающий лендинг[/url] - значат многое.

И мы способны гарантировать это не на словах, а на деле. Всего лишь - заполните свой запрос на создание необходимого вам веб-ресурса и мы обещаем - вы не останетесь разочарованы не на минуту.

Ждем к сотрудничеству всех тех, кто заинтересован в росте своих оборотов.

С уважением,

Apple зарядка со скидкой на али

Самая лучшая зарядка на АЛИ = 8000 покупок!!!

http://s.click.aliexpress.com/e/RZbQ7Ei?fromSns=Письмо
CeliaStoon CeliaStoon's picture
CeliaStoon Celi...
CeliaStoon

интим вк

[URL=http://surgutki2.prostitytki.de] ютуб проститутки Сургут [/URL]
очень долгое время. Это делает их наилучшими спутницами для проведения потрясающего вечера, который запомнится надолго.
[URL=http://prostitutes-surgut.top] проститутки индивидуалки 5 Сургут [/URL]
интим белла
Charlesfum Charlesfum's picture
Charlesfum Char...
Charlesfum

Какие вам нравятся девушки

Всем привет ;) Решил тут создать опрос какие вам нравятся девушки ?
Блондинки или брюнетки ? полные или худые ?

Мой выбор такой как на этом сайте

[url=http://individka.ru/#10]где можно снять проститутку в иркутске[/url]
psihokoldun psihokoldun's picture
psihokoldun psi...
psihokoldun

Эзотерика и психология

Все о эзотерике, психологии, магах, колдунах
и многое другое
Вступайте в мой новый канал
https://t.me/psihokoldun
psihokoldun psihokoldun's picture
psihokoldun psi...
psihokoldun

Эзотерика и психология

Все о эзотерике, психологии, магах, колдунах
и многое другое
Вступайте в мой новый канал
https://t.me/psihokoldun
JosephBetle JosephBetle's picture
JosephBetle Jos...
JosephBetle

movie review writing service

The study of history essay writing Merits and demerits of the present system of examination essay writing The sorrows and joys of life essay writing Oratory or elocution essay writing Is anything private anymore Discuss how companies track your habits essay writing [url=https://academic365.site/]buy resumes online[/url]
Electricity its importance in the modern age essay writing Man is the architect of his own fate essay writing Lives of great men all remind us we can make our lives sublime essay writing Your favorite hero essay writing A secular state what it means essay writing Sex education in public schools essay writing The Day After Tomorrow Impact of global warming on society essay writing Television essay writing Why animal testing should be banned essay writing Life is earnest life is real essay writing The sorrows and joys of life essay writing Leisure essay writing Hobbies essay writing Uneasy lies the head that wears a crown essay writing Physical culture essay writing https://academic365.site/ love essay earn money writing gcse business studies tips on resume writing tips on writing cv
JosephBetle JosephBetle's picture
JosephBetle Jos...
JosephBetle

write movie reviews online

The value of science in everyday life essay writing Act act in the living present essay writing Science and religion essay writing The evils of industrialism essay writing Higher education as a preparation for life essay writing [url=https://academic365.site/]buy a cover letter[/url]
The art of biography essay writing Your ideal of a truly great man essay writing The spirit of adventure essay writing We live in deeds not in years essay writing Write about the biggest risk you have taken essay writing What do schools need to do to prepare students for the 21st Century essay writing Why animal testing should be banned essay writing Are actors and professional athletes paid way too much essay writing Socialism essay writing Obedience essay writing Impact of media on society essay writing The evils of half-knowledge essay writing A village fair essay writing The cinema its uses and abuses essay writing Che choice of books essay writing https://academic365.site/ custom essay writing uk igcse maths help how to write cover letter for cv gcse portuguese create cv online
JosephBetle JosephBetle's picture
JosephBetle Jos...
JosephBetle

movie review writing service

Careers open to a young man essay writing The choice of professions essay writing Why same sex marriage should be legal essay writing Newspapers their value influence essay writing If i were a millionaire essay writing [url=https://academic365.site/]buy resumes online[/url]
Science and modern warfare essay writing Communism essay writing Careers open to a young man essay writing The importance of music essay writing Middle class unemployment essay writing Literature and life essay writing If i were a dictator essay writing How to judge a good novel essay writing Your favorite poet essay writing Why same sex marriage should be legal essay writing The college union essay writing College student union essay writing Lives of great men all remind us we can make our lives sublime essay writing The reading of newspapers essay writing Sex education in public schools essay writing https://academic365.site/ essay writing igcse revision courses custom essays writing analytical essay online gcse
Sergeylange Sergeylange's picture
Sergeylange Ser...
Sergeylange

dfghtekbmkm

http://penza.center-instrumenta.ru/forum/?PAGE_NAME=profile_view&UID=9938
https://mgipn.ru/forum/user/2216/
https://nko39.ru/forum/user/3172/
http://xn--f1apaaqe.xn--p1ai/forum.php/?PAGE_NAME=profile_view&UID=19178
http://hobbitshop.ru/communication/forum/user/8606/
Andreylange Andreylange's picture
Andreylange And...
Andreylange

dfghtekbmkm

http://mdou3-buratino.3dn.ru/index/8-22586
http://socportal.ru/forum/index.php?PAGE_NAME=profile_view&UID=15125
http://seriya-p.ru/member.php?u=124934
http://www.mir-c.ru/forum/user/62140/
https://www.infinitysmart.ru/forum/?PAGE_NAME=profile_view&UID=3255
Svetiklange Svetiklange's picture
Svetiklange Sve...
Svetiklange

dfghtekbmkm

http://xn--80a2af9c.xn--p1ai/forum/user/72433/
https://shinatut.ru/forum/user/60927/
https://www.potolok-stail.ru/communication/forum/user/127519/
http://adsk.info/forum/user/24988/
http://clubug71.ru/communication/forum/user/1780/
Marinalange Marinalange's picture
Marinalange Mar...
Marinalange

dfghtekbmkm

https://akb-oil.ru/communication/forum/user/1302/
http://xn--80aacosam8bafn2fxe.xn--p1ai/forum/?PAGE_NAME=profile_view&UID=5465
http://trezveyu.ru/forum/index.php?PAGE_NAME=profile_view&UID=12993
http://xn--j1aadhdbbpr7hb.xn--p1ai/forum/index.php?PAGE_NAME=profile_view&UID=63525
http://siamsi.ru/communication/forum/user/11453/
Sergeylange Sergeylange's picture
Sergeylange Ser...
Sergeylange

dfghtekbmkm

https://psyholo.ru/forum/user/2489/
https://psyholo.ru/forum/index.php?PAGE_NAME=profile_view&UID=2215
https://worldmod.ru/user/SergeyMeala/
https://www.niiat.ru/forum/user/30011/
http://clubug71.ru/communication/forum/user/1780/
Svetiklange Svetiklange's picture
Svetiklange Sve...
Svetiklange

dfghtekbmkm

http://xn--80aacdcpcxy0b1bzf.xn--p1ai/forum/index.php?PAGE_NAME=profile_view&UID=152735
http://skovorodino3.ucoz.ru/index/8-3545
http://nauchgrad.ru/forum/?PAGE_NAME=profile_view&UID=25316
http://sealcoat.ru/technology/forum/user/776/
http://test.petushki.info/forum/user/3730/
Galinalange Galinalange's picture
Galinalange Gal...
Galinalange

dfghtekbmkm

https://intrarent.ru/forum/index.php?PAGE_NAME=profile_view&UID=3739
http://center-instrumenta.ru/forum/?PAGE_NAME=profile_view&UID=8933
https://fmcenter.ru/about/forum/user/2586/
http://www.irkduma.ru/forum/user/7960/
http://terrabashkiria.ru/forum/?PAGE_NAME=profile_view&UID=5465
Alexeylange Alexeylange's picture
Alexeylange Ale...
Alexeylange

dfghtekbmkm

http://nwrussia.info/nw/forum/user/1/?PAGE_NAME=profile_view&UID=18400&SECTION_CODE=nw&user%2F1%2F%3Fregister=yes&user%2F1%2F%3FSECTION_CODE=nw
http://nao-stroy.ru/forum/index.php?PAGE_NAME=profile_view&UID=7834
http://klever-store.ru/forum/user/330/
http://www.simfoniya.az/forum/?PAGE_NAME=profile_view&UID=8830
https://lpbaby.ru/forum/index.php?PAGE_NAME=profile_view&UID=13679
Antoniolange Antoniolange's picture
Antoniolange An...
Antoniolange

dfghtekbmkm

https://darvin-market.ru/forum/?PAGE_NAME=profile_view&UID=31186
https://stalviscom.by/forum/user/923/
http://www.aquafishka.ru/forum/?PAGE_NAME=profile_view&UID=19768
https://alexeyosokin.com/forum/user/260/
http://amaloyar.admoblkaluga.ru/main/society/forum/?PAGE_NAME=profile_view&UID=357622
Galinalange Galinalange's picture
Galinalange Gal...
Galinalange

dfghtekbmkm

http://bakalcrb.ru/about/forum/user/32640/
https://lpbaby.ru/forum/index.php?PAGE_NAME=profile_view&UID=13691
https://seven.nurgush.ru/forum/?PAGE_NAME=profile_view&UID=1551
http://socgorod74.ru/forum/index.php?PAGE_NAME=profile_view&UID=69192
http://daebrest.by/forum/user/10529/
Robertlange Robertlange's picture
Robertlange Rob...
Robertlange

dfghtekbmkm

http://center-instrumenta.ru/forum/index.php?PAGE_NAME=profile_view&UID=8949
http://gkh-s.ru/forum/user/1369/
http://terabyte86.ru/forum/user/2085/
http://green-sport.ru/communication/forum/user/1795/
http://admoblkaluga.ru/main/society/forum/?PAGE_NAME=profile_view&UID=358203
Marinalange Marinalange's picture
Marinalange Mar...
Marinalange

dfghtekbmkm

http://stilmetdv.ru/communication/forum/user/71120/
http://portal.do.mrsu.ru/forum/?PAGE_NAME=profile_view&UID=18659
http://www.minfin34.ru/forum/user/5417/
http://xn--80aacosam8bafn2fxe.xn--p1ai/forum/index.php?PAGE_NAME=profile_view&UID=5210
http://eligent-bitrix.tw1.ru/forum/?PAGE_NAME=profile_view&UID=16323

Най

Следвайте ни

 
 

Още по темата

Още от категорията

Анкета

Къде ще почивате на официалните празници през септември?