Article_top

Чрез мобилизиране на петата руска колона, в страната ни бе организирана и проведена операция за спиране процеса по ратификация на Истанбулската конвенция. Москва тества доколко инвестицията в руските агенти за влияние, чрез които държи в зависимост партии, политици, медии, вероизповедания, неправителствени организации и институции, е ефективна и успешна. Чрез активизирането на проруските политици, журналисти, политолози, социолози, владици, академици и гръмогласни активисти у нас, Кремъл успя да провокира недоверие у българските граждани в европейските норми, правила и институции чрез отричането на общочовешки ценности и принципи на солидарност със слабите и нуждаещите се от закрила хора.

Тактическата цел бе България да стане първата страна от ЕС, която да не ратифицира Истанбулската конвеция и то в момент, когато е председателстваща Съвета на Европейския съюз, а резултатите от успешния експеримент да бъдат използвани в следващи операции по изпълнение на главната стратегическа цел на Кремъл - отслабване на НАТО и ЕС до последващото им разпадане и националните държави, останали без колективна защита и подкрепа, да се превърнат в лесна плячка за Империята.

Ето какви изводи може да си направи Москва от проведената операция:

Първо  - Инвестицията в агентурата за руско влияние в България с част от милиардите, плащани от българските граждани за най-скъпите горива (природен газ и нефт) в Европа, които братска Русия монополно доставя на българския пазар, е успешна и ефективна. Петата руска колона е добре организирана и действията ѝ са отлично синхронизирани.

Второ - Доставката на енергийни суровини, поддръжката на въоръжението на българската армия, туристическият поток и други важни за страната икономически дейности, са контролирани и подчинени на политиката и волята на Кремъл. Това прави правителствата на България зависими  в политически план, като се блокират техните опити да водят независима от Москва външна и вътрешна политика.

Трето  - Огромната част от медиите, включително и социалните мрежи, са под контрола на задкулисни кръгове, зависими от Русия и направлявани умело в интерес на политиката на Кремъл.

Четвърто  - В България няма изградени независими правоохранителни и правораздавателни системи и механизми за защита от руска хибридна атака.  Службите за сигурност са партийно и задкулисно зависими  и по този начин  - парализирани и неефективни. Това ги поставя в невъзможност да реагират твърдо и безкомпромисно на провокациите на Москва.

Пето  - Гражданската общност в България, която защитава евроатлантическите ценности – демокрация, свобода, права на човека и върховенство на закона, е слаба, не добре организирана, разпокъсана и без сериозно влияние върху управлението на държавата при определяне на стратегическия курс на страната като интегрирана част от НАТО и ЕС.

Шесто  - В България мнозинството от хората са податливи на внушения и масова психоза. В капана на манипулациите влизат не само ниско образованите и невежи хора, които са превърнати в зомбита след продължително телевизионно и интернет облъчване, но и интелигентни и образовани хора. Техните знания и житейски принципи могат да бъдат употребявани успешно. Бранейки, например, своите християнски и консервативни възгледи, част от тях се поддават на общата истерия и изиграват неосъзнато, но перфектно, предварително планираната им роля на "полезни идиоти".

Ясно е, че само просветеното малцинство е прочело, знае и помни, че Конвенцията на Съвета на Европа е "за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие". С помощта на хибридната атака, темата по дебатите се измести и се насочи в отричане на нещо, което не съществува в този документ. Цялото общество стана обект на тежки манипулации и последователно нанасяни пропагандни удари върху съзнанието на хората с цел  - насаждане на страхове и омраза.

В тази всенародна лудост потънаха проблемите със спазването на законността, с борбата с корупцията, с неефективната съдебна система, с опазването на природната среда, с узаконяването на частни въоръжени охранителни отряди и подозрението сред гражданите и експертите, че зад идеята за създаване на т.нар. доброволна военна служба се крие опит да се официализират незаконните паравоенни проруски формирования в България.

Без съмнение, Кремъл е доволен от резултата на успешно проведения експеримент. Красноречиво доказателство за това са благодарностите от видни представители на петата руска колона у нас към премиера и правителството за оттеглената ратификация на Конвенцията.

Какви са изводите за активното гражданско демократично общество от тази хибридна операция, за какво ни предупреждава тя и пред какви сериозни рискове може да бъде изправена страната ни.

Основната заплаха за България е, че тя може да бъде извадена от НАТО и ЕС, ако  Кремъл реши така.

Припомням, че въпреки положените огромни усилия от правителството и парламента, доминирани от Обединените демократични сили в периода 1997-2001г., България нямаше да стане член на НАТО и ЕС, ако т.нар. Генералско движение в БСП не беше посъветвано от Елциновия Кремъл тогава, да вземе решение в подкрепа на членството. В официално свое решение през 1998 г. това прокремълско задкулисие, доминирано основно от офицери и агенти на ДС, повлия на ръководствата на БСП и ДПС да не се противопоставят, а напротив – да овладеят инициативата по членството на България в НАТО и ЕС. По-късно същите хора доведоха от Мадрид царят - изгнанник Симеон Сакскобурготски, осигуриха му премиерския пост, подбраха министрите и депутатите, които довършиха операцията по приема на България в НАТО и ЕС. Това бе брилянтно проведена руска операция, която освен друго, постигна и разбиването на демократичните партии и единство.

Какво може да се случи с членството на България в НАТО

В момента, в който Кремъл прецени, че е дошло време ролята на България в НАТО като "троянски кон" да бъде  изиграна, въпросът с оставането на страната в Алианса ще бъде решен буквално за няколко месеца. Такава истерична кампания могат да организират, че свят ще ни се завие. Например, ако се изострят и силно обтегнат отношенията между НАТО и Русия по повод приемането на Република Македония в НАТО.

Пак ще бъдат задействани правилните журналисти с правилните медии. Владици, академици, политолози, социолози и патриоти ще започнат дебати и дискусии по провеждането на референдум например, за напускане на НАТО. Не забравяйте, че Сидеров и подобните на него т.нар. патриоти, които настояваха за такова допитване до народа преди две години, днес са на власт. Като се знае, че Народното събрание сега е пълно с проруски депутати, държани в подчиненост, а също и какви са настроенията на безпросветните и лесно манипулируеми маси, то резултатът от евентуален референдум по тази тема е предварително ясен.

Ще има лъжи, сълзи и драми от телевизионните екрани за лошите натовци, които ни карат да воюваме с нашите братушки - освободители, ще има насаждане на страхове, че ядрените ракети на Русия вече са насочени към България и т.н.

Какво значение тогава ще има фактът, че НАТО е отбранителен съюз, след като отровата на лъжите и манипулациите е постигнала целите си. Резултатът може да бъде  - България напуска НАТО или затвърждава реномето си на несигурен член на който не може да се има доверие и членството му е само проформа.

Това отношение към отговорностите ни към съюзниците в НАТО обяснява защо правителството не бърза с превъоръжаване на българската армия със съвместимите с НАТО оръжейни системи, а налива стотици милиони левове за ремонт на старата съветска техника. Няма нищо случайно в тази политика на разтакаване и бавене, и тя най-вероятно се диктува от Москва.

Какво може да се случи с членството на България в Европейския съюз

Докато текат милиарди от ЕС и има пари по т.нар. кохезионна политика, българските управници на власт, независимо от коя партия са, ще си кротуват. Свършат ли парите, ЕС вече няма да им е нужен. Защото те не искат нито правосъдна реформа, нито някой от Брюксел да им казва как да се отнасят към природата, откъде да минават газопроводите, как да се борят с корупцията и т.н. Не им трябва нито еврозона със строг контрол върху банковата система, нито Шенген с контрол от съюзническите служби на контрабандата и трафика на хора през външните граници на България и ЕС.

В определен момент отделянето на страната от ЕС ще бъде представено като спасяване на България от "колониалната" европейска и американска зависимост, от "еврогейските" ценности и т.н. Но засега петата колона на Москва стиска зъби, блокира и бави реформите, а в същото време алчно краде от българските и европейските граждани и данъкоплатци. Това е и една от причините за огромната и ненаказана корупция в България днес.

Русия ще направи всичко необходимо и ще плати всяка цена, за да държи още дълго България в своята сфера на влияние и контрол. Това е нейна цел повече от 140 години. Ще внася раздори на Балканите, ще провокира етническо напрежение и конфликти между балканските страни.

Най–голямата жертва на тази опасна кремълска политика ще бъде България, защото тя ще изгуби онова, за което се борят и другите народи и страни от Черноморския район и Западните Балкани – равноправие на демократичните и свободни държави в семейството на европейските нации.

Така, както България може да стане първата държава член на Европейския съюз, която няма да ратифицира Истанбулската конвенция, така тя лесно може да стане първата страна от ЕС, която напуска НАТО. А след Великобритания може да стане втората страна, която да излезе от ЕС. Вече на всички ни е ясно, че каквото е решила Москва през последните 73 години, това става в България. Защото митичния #КОЙ тук винаги е бил Кремъл.

Това са изводите от експеримента, който проведе Кремъл с нас българите и България по повод ратифицирането на Истанбулската конвенция.

...

Статията е публикувана в сайта на Атлантическия съвет

 

Чрез мобилизиране на петата руска колона, в страната ни бе организирана и проведена операция за спиране процеса по ратификация на Истанбулската конвенция. Москва тества доколко инвестицията в руските агенти за влияние, чрез които държи в зависимост партии, политици, медии, вероизповедания, неправителствени организации и институции, е ефективна и успешна. Чрез активизирането на проруските политици, журналисти, политолози, социолози, владици, академици и гръмогласни активисти у нас, Кремъл успя да провокира недоверие у българските граждани в европейските норми, правила и институции чрез отричането на общочовешки ценности и принципи на солидарност със слабите и нуждаещите се от закрила хора.

Тактическата цел бе България да стане първата страна от ЕС, която да не ратифицира Истанбулската конвеция и то в момент, когато е председателстваща Съвета на Европейския съюз, а резултатите от успешния експеримент да бъдат използвани в следващи операции по изпълнение на главната стратегическа цел на Кремъл - отслабване на НАТО и ЕС до последващото им разпадане и националните държави, останали без колективна защита и подкрепа, да се превърнат в лесна плячка за Империята.

Ето какви изводи може да си направи Москва от проведената операция:

Първо  - Инвестицията в агентурата за руско влияние в България с част от милиардите, плащани от българските граждани за най-скъпите горива (природен газ и нефт) в Европа, които братска Русия монополно доставя на българския пазар, е успешна и ефективна. Петата руска колона е добре организирана и действията ѝ са отлично синхронизирани.

Второ - Доставката на енергийни суровини, поддръжката на въоръжението на българската армия, туристическият поток и други важни за страната икономически дейности, са контролирани и подчинени на политиката и волята на Кремъл. Това прави правителствата на България зависими  в политически план, като се блокират техните опити да водят независима от Москва външна и вътрешна политика.

Трето  - Огромната част от медиите, включително и социалните мрежи, са под контрола на задкулисни кръгове, зависими от Русия и направлявани умело в интерес на политиката на Кремъл.

Четвърто  - В България няма изградени независими правоохранителни и правораздавателни системи и механизми за защита от руска хибридна атака.  Службите за сигурност са партийно и задкулисно зависими  и по този начин  - парализирани и неефективни. Това ги поставя в невъзможност да реагират твърдо и безкомпромисно на провокациите на Москва.

Пето  - Гражданската общност в България, която защитава евроатлантическите ценности – демокрация, свобода, права на човека и върховенство на закона, е слаба, не добре организирана, разпокъсана и без сериозно влияние върху управлението на държавата при определяне на стратегическия курс на страната като интегрирана част от НАТО и ЕС.

Шесто  - В България мнозинството от хората са податливи на внушения и масова психоза. В капана на манипулациите влизат не само ниско образованите и невежи хора, които са превърнати в зомбита след продължително телевизионно и интернет облъчване, но и интелигентни и образовани хора. Техните знания и житейски принципи могат да бъдат употребявани успешно. Бранейки, например, своите християнски и консервативни възгледи, част от тях се поддават на общата истерия и изиграват неосъзнато, но перфектно, предварително планираната им роля на "полезни идиоти".

Ясно е, че само просветеното малцинство е прочело, знае и помни, че Конвенцията на Съвета на Европа е "за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие". С помощта на хибридната атака, темата по дебатите се измести и се насочи в отричане на нещо, което не съществува в този документ. Цялото общество стана обект на тежки манипулации и последователно нанасяни пропагандни удари върху съзнанието на хората с цел  - насаждане на страхове и омраза.

В тази всенародна лудост потънаха проблемите със спазването на законността, с борбата с корупцията, с неефективната съдебна система, с опазването на природната среда, с узаконяването на частни въоръжени охранителни отряди и подозрението сред гражданите и експертите, че зад идеята за създаване на т.нар. доброволна военна служба се крие опит да се официализират незаконните паравоенни проруски формирования в България.

Без съмнение, Кремъл е доволен от резултата на успешно проведения експеримент. Красноречиво доказателство за това са благодарностите от видни представители на петата руска колона у нас към премиера и правителството за оттеглената ратификация на Конвенцията.

Какви са изводите за активното гражданско демократично общество от тази хибридна операция, за какво ни предупреждава тя и пред какви сериозни рискове може да бъде изправена страната ни.

Основната заплаха за България е, че тя може да бъде извадена от НАТО и ЕС, ако  Кремъл реши така.

Припомням, че въпреки положените огромни усилия от правителството и парламента, доминирани от Обединените демократични сили в периода 1997-2001г., България нямаше да стане член на НАТО и ЕС, ако т.нар. Генералско движение в БСП не беше посъветвано от Елциновия Кремъл тогава, да вземе решение в подкрепа на членството. В официално свое решение през 1998 г. това прокремълско задкулисие, доминирано основно от офицери и агенти на ДС, повлия на ръководствата на БСП и ДПС да не се противопоставят, а напротив – да овладеят инициативата по членството на България в НАТО и ЕС. По-късно същите хора доведоха от Мадрид царят - изгнанник Симеон Сакскобурготски, осигуриха му премиерския пост, подбраха министрите и депутатите, които довършиха операцията по приема на България в НАТО и ЕС. Това бе брилянтно проведена руска операция, която освен друго, постигна и разбиването на демократичните партии и единство.

Какво може да се случи с членството на България в НАТО

В момента, в който Кремъл прецени, че е дошло време ролята на България в НАТО като "троянски кон" да бъде  изиграна, въпросът с оставането на страната в Алианса ще бъде решен буквално за няколко месеца. Такава истерична кампания могат да организират, че свят ще ни се завие. Например, ако се изострят и силно обтегнат отношенията между НАТО и Русия по повод приемането на Република Македония в НАТО.

Пак ще бъдат задействани правилните журналисти с правилните медии. Владици, академици, политолози, социолози и патриоти ще започнат дебати и дискусии по провеждането на референдум например, за напускане на НАТО. Не забравяйте, че Сидеров и подобните на него т.нар. патриоти, които настояваха за такова допитване до народа преди две години, днес са на власт. Като се знае, че Народното събрание сега е пълно с проруски депутати, държани в подчиненост, а също и какви са настроенията на безпросветните и лесно манипулируеми маси, то резултатът от евентуален референдум по тази тема е предварително ясен.

Ще има лъжи, сълзи и драми от телевизионните екрани за лошите натовци, които ни карат да воюваме с нашите братушки - освободители, ще има насаждане на страхове, че ядрените ракети на Русия вече са насочени към България и т.н.

Какво значение тогава ще има фактът, че НАТО е отбранителен съюз, след като отровата на лъжите и манипулациите е постигнала целите си. Резултатът може да бъде  - България напуска НАТО или затвърждава реномето си на несигурен член на който не може да се има доверие и членството му е само проформа.

Това отношение към отговорностите ни към съюзниците в НАТО обяснява защо правителството не бърза с превъоръжаване на българската армия със съвместимите с НАТО оръжейни системи, а налива стотици милиони левове за ремонт на старата съветска техника. Няма нищо случайно в тази политика на разтакаване и бавене, и тя най-вероятно се диктува от Москва.

Какво може да се случи с членството на България в Европейския съюз

Докато текат милиарди от ЕС и има пари по т.нар. кохезионна политика, българските управници на власт, независимо от коя партия са, ще си кротуват. Свършат ли парите, ЕС вече няма да им е нужен. Защото те не искат нито правосъдна реформа, нито някой от Брюксел да им казва как да се отнасят към природата, откъде да минават газопроводите, как да се борят с корупцията и т.н. Не им трябва нито еврозона със строг контрол върху банковата система, нито Шенген с контрол от съюзническите служби на контрабандата и трафика на хора през външните граници на България и ЕС.

В определен момент отделянето на страната от ЕС ще бъде представено като спасяване на България от "колониалната" европейска и американска зависимост, от "еврогейските" ценности и т.н. Но засега петата колона на Москва стиска зъби, блокира и бави реформите, а в същото време алчно краде от българските и европейските граждани и данъкоплатци. Това е и една от причините за огромната и ненаказана корупция в България днес.

Русия ще направи всичко необходимо и ще плати всяка цена, за да държи още дълго България в своята сфера на влияние и контрол. Това е нейна цел повече от 140 години. Ще внася раздори на Балканите, ще провокира етническо напрежение и конфликти между балканските страни.

Най–голямата жертва на тази опасна кремълска политика ще бъде България, защото тя ще изгуби онова, за което се борят и другите народи и страни от Черноморския район и Западните Балкани – равноправие на демократичните и свободни държави в семейството на европейските нации.

Така, както България може да стане първата държава член на Европейския съюз, която няма да ратифицира Истанбулската конвенция, така тя лесно може да стане първата страна от ЕС, която напуска НАТО. А след Великобритания може да стане втората страна, която да излезе от ЕС. Вече на всички ни е ясно, че каквото е решила Москва през последните 73 години, това става в България. Защото митичния #КОЙ тук винаги е бил Кремъл.

Това са изводите от експеримента, който проведе Кремъл с нас българите и България по повод ратифицирането на Истанбулската конвенция.

...

Статията е публикувана в сайта на Атлантическия съвет

Коментари

Не, не и не на автора

Не обиждайте хората застанали срещу нашествието на джендър идеологията като русофили и агенти на Кремъл! Извинете се!
Mark Watson's picture
Mark Watson
watmark

некои съображения

не само че трябва да ви обиждаме но трябва и да ви третираме като предатели и русоиди. Да се хванете толкова просташки на едно активно мероприятие.
Iliya Popov's picture
Iliya Popov
iliya

Още преди да влезем в НАТО

Още преди да влезем в НАТО спорехме, че Русия няма да ни остави на мира и аз загубих баса тогава! Но като гледам май ще се окажа прав - нещата вървят към връщане!

Блаблабла.

Големият проблем у нас е толерирането на корупцията.

Т.нар. "русофоби" продължават да обвиняват "Кремъл" за провалите на собствените им политици, провали, които бяха по същество чисто корупционни.

Докато представители на "демократичната общност" са крадливи заменкаджии, нагли приватизатори и продавачи на националния интерес срещу жълти стотинки, шансовете им да видят власт ще са малки.

И с право.
Mark Watson's picture
Mark Watson
watmark

некои съображения

де да беше така. ама не е. ние сме руска страна като постройка - корупция, зависим съд, олигарси, формална демокрация. Корупцията е като паметника на СА. Маркер върху територията.

Оправданието с "външния враг",

който ти пречи да спреш да крадеш ми е любимо. И работи отлично за крадливите господари на "демократичните" гербави проститутки из форумите.
Mark Watson's picture
Mark Watson
watmark

Некои съображения

Не е външен враг, байно, а вътрешно присъщо...
cos's picture
cos
cos

cos

Е най-после официално да се каже кой е КОЙ.

Атланттида

А Атлантическият съвет българска организация ли е?
Навремето зад всеки ъгъл дебнеше американски шпионин, сега ги смениха руски шпиони. Не прекаляваме ли с чуждопоклонничеството и с угодническите статии, за да се харесаме на определени групи от хора?
Mark Watson's picture
Mark Watson
watmark

некои суображения

имаш къса памет или това там жълтото около устата. Руските шпиони са много повече от американските и никога не са си тръгвали. Още повече че голяма част от българския елит работи за руснаците като сътрудници. голяма част от олигарсите са руски паспорти... абе видя ли ИК. Помните ли олелията за Вартоломей. Русия ни управлява директно. Най вече поради огромния брой глупаци измежду нашенците

Помня как по времето на соца,

Помня как по времето на соца, като ученици, попълвахме едни картички: Не на американските ракети в Европа!. Пращахме колети на полските деца, защото те гладували, заради империалистите, пък се оказа, че те просто са искали да живеят свободно. Помня как тия дето викаха по времето на соца, че зад всеки ъгъл дебне американски шпионин, изведнъж почнаха да сочат, че зад ъгъла има руски шпиони. Пребоядисахе се, бързо - като президента Плевнелиев - от член на БКП още като студент. Такава чест се оказало само на младежи, за които БКП е имало специални планове, за блясково комунистическо бъдеще. Но нищо не е напразно, комунистът Плевнелиев бързо стана евроатлантически политик и естествено започна яростно да плюе по Русия. Вероятно както са го учили, просто е сменил Америка с Русия. И така обикновените хора си останаха бедни, а елитът от съветски стана проамерикански, за да е на яслата. Навсякъде се пише, че високите цени на бензина у нас се държат от руска компания, но дали пък високите цени на тока не се дължат на американските тецове. Интересно какво мисли по въпроса Атлантическия съвет.
Mark Watson's picture
Mark Watson
watmark

некои съображения

Бре. Това все едно аз съм го писал...
Petyo9's picture
Petyo9
Petyo9

В унисон със статията

ще припомня (по памет) едно от изключително силните телефонни интервюта на Георги Коритаров с Олег Гордиевский - бивш шеф на КГБ, в момента в изгнанаие. Та Олег Гордиевский каза:
"Вие много добре си спомняте, че по времето на соц-а у вас, в България, във всяко ваше министерство имаше т.нар. съветски съветник. Те бяха с ранг зам. министри и никой в държавата ви нямаше право да им отказва под какъвто и да било предлог, каквато и да била информация - включително и с най-строг гриф на секретност. Те от своя страна препращаха тези купища информация в Кремъл, където тя се анализираше, класираше и подреждаше от многочислен щаб от специалисти. Много често ваш ресорен министър не разполагаше с толкова пълна и всеобхватна информация за повереното му ведомство, отколкото за него беше събрана в Москва. В началото на 90-те, когато СССР се разпадна, тези съветски съветници останаха за известно време безпризорни - те не бяха подчинени никому. Някои все още изпращаха сведения на стария адрес, но това беше въпрос на добра воля - никой не ги задължаваше. Още с идванито си на власт, обаче, Путин се зае и въведе строг ред, желязна дисциплина, служебна иерархия и субординация и възстанови напълно системата. И не само. Той значително я разшири като на мястото на старите съветници назначи млади и енергични хора, в повечето случаи - етнически българи. Старите останаха още известно време в България да предадат опита си на младите, както и да използват връзките си да инфилтрират новите доносници в държавните служби. В момента у вас, в България, работи мощна руска резидентура съставена от 200 клетки, от 3 до 20 души всяка, командвана на място от руски генерал. Те са внедрени във всички държавни органи институции и служби, в това число и в най-секретните."
ognian deyanov's picture
ognian deyanov
ognian.dey

За първи път....

За първи път, го срещам написано кой е #КОЙ в България. Икономически и политически интереси в България има само Русия. Другото е лоша пропаганда.
rado borisov's picture
rado borisov
rado borisov

„каквото е решила Москва през

„каквото е решила Москва през последните 73 години, това става в България. Защото митичния #КОЙ тук винаги е бил Кремъл.“

Г-н Вичев, никой не се съмнява в извода, който правите, но сам по себе си той не е в състояние да направи каквото и да е. Това, от което имаме нужда е, че трябва да се говори и пише за нещата, които ако бъдат приложени, ще доведат до обезсилване и неутрализация на руската агентура и руското влияние у нас. Ето от това имаме нужда.

В десятката.

Обаче, мисля че извод номер 6 е подценен. Вярно, предизвикан е от номер 3 и не само, но неговата роля винаги е решаваща. Особено по въпроса за Истанбулската конвенция. Това ни е нивото, това ни е манталитетът, това е... Когато се пооправят първите няколко негативни извода и шестият вече не бъде фактор, тогава нито пети колони, нито продажни социолози и политици ще са фактор.

Най

Следвайте ни

 
 

Още по темата

Още от категорията

Анкета

Какво искате да ви донесе Дядо Коледа?