Article_top

Емил Тонев

Бойните действия в българското кино навлизат в нова фаза. Очертава се екшън, който 99% от местните т. нар. кинаджии не са достатъчно сръчни да заснемат, но пък са напълно в състояние да цамбурнат в блатото му и да се удавят в него, стъпвайки си един друг по раменете.

Първо бяха разкритията, че председателят на художествената комисия към Националния филмов център (НФЦ) Евгений Михайлов е преписал мотивите за оценка на проектите от последната сесия от критичката Геновева Димитрова, което наведе прогресивната общественост на мисълта, че Михайлов не е чел сценариите и дава оценки по други, а не по художествени съображения. Деянието му всъщност не е някакво негово ноу-хау и той го знае, затова не си посипва главата с пепел. Това е практика - на повечето сесии държавната субсидия се раздава след устни уговорки между членовете на комисията и някои от кандидатстващите. Уговорки, правени извън залата за обсъждане. После оценките се нагласят така, че парите да бъдат взети от определен човек. Който на следващата сесия връща жеста.

Михайлов излезе с открито писмо, в което се обясняваше с приповдигнат тон, че малко е сбъркал, но всъщност е невинен. Преписал, защото нямал време да пише собствени мотиви - голяма работа. Това доведе до епистоларна атака срещу него от други негови колеги, някои от които би трябвало с ръка на сърцето да признаят, че също им се е случвало да участват в задкулисни уговорки. В края на краищата можеше да се очаква, че по стара традиция гарван гарвану око няма да извади и някак си едните и другите групировки ще се разберат помежду си. Когато изведнъж...

...Стана ясно, че едно 22-годишно момиче, кандидатствало с проект за игрален филм за тракийските българи, се е появило на фронтовата линия. И то не на страната на едните или другите, а под кръстосания огън на всички. Оказа се, че младата Росица Караджова е завела в различни държавни комисии и в административния съд жалби и дело по 14 (словом: четиринадесет точки) за нарушения на правилници, закони, за конфликт на интереси и т. н. Завела ги е преди (!!!) да научи, че проектът ѝ е класиран на последно място, т.е. пари за него няма. Делото блокира раздаването на 7-те милиона от последната сесия и има реален шанс парите да бъдат изгубени, защото ако не се дадат в рамките на календарната година, те се връщат в държавния бюджет. Г-ца Караджова написа до всички, че се кани да обжалва до последно и да проваля конкурсните сесии, докато порочната система на раздаване на субсидии не се промени изоснови. 

Стресът от този факт изведнъж очаквано обедини дърлещите се групички в т. нар. киноиндустрия. Просто защото някаква си Росица заплаши рахата на всички с писмото си до тях. Един врял и кипял в художествени комисии кинокритик - Божидар Манов - даже пусна до колегите си иронично писъмце. Цитираме го:

Имаме новина:
В прекрасния, съвършен и хармоничен процес на конкурсно оценяване и финансиране на филмови проекти, се появява нов важен елемент  - "конкурсен тероризъм", който заплашва всичко и всички!
Може би трябва да се намесят ДАНС и прокуратурата, а МВР да разпространи фоторобот на г-ца (г-жа)  Росица Караджова, която мнозина не познават.
Б. Манов

 

Няма нужда от фоторобот, г-н Манов, ето ви снимка на г-цата. Нещо да кажете? 

Без да заемам страна в узрелия конфликт (защото в случая се явявам само журналист и нищо друго), смятам, че е редно да дадем думата и на станалата доста популярна тези дни Росица Караджова. С едно уточнение: момичето е с вродена глухота и контактът ми с него е писмен. Но пък тя си е направила труда да проведе истинско журналистическо разследване, монтирано в два клипа. Първият: за очевидния конфликт на интереси, в който попада сегашният директор на НФЦ Георги Чолаков, който проформа напуска продуцентската си фирма, но всъщност продължава да се занимава със същото, и то без никакво притеснение. Ето го и видеото: 

От втория клип става безпощадно ясно, че Димитър Стоянович - брат на министър Петър Стоянович, е получил държавна субсидия по време на краткото братово министерстване. Това, според обясненията на експертка от въпросното клето министерство, не било конфликт на интереси. В което ние ще си позволим да се усъмним. Но пък след като медиите извадиха на бял свят, че съпругата на Сергей Станишев - Моника, е спечелила милиони от пиар на неговите министерства, докато той е бил премиер, и нищо не последва - склонни сме да предскажем, че пак нищо няма да се случи. Обаче нищо не ни пречи да видим и това видео:

 

Факти и само факти. Ако всички млади хора в България са толкова упорити и търсещи правата си като Росица, тази държава наистина има шанс да се оправи. 

Предлагаме и основни части от нейната позиция по случая:

През март подадох документи в конкурсната сесия, обявена от НФЦ… След като открих нарушения в процедурата, подадох жалби - 30 дни преди излизането на резултатите. Подчертавам – 30-дни преди! Жалбите ми бяха 14 на брой, в различни учреждения и комисии, защитаващи законите в България. Г-н Чолаков и министър Стоянович бяха предупредени от някои от комисиите да отстранят грешките в процедурата за провеждане на конкурсната сесия. След като не го направиха, аз търпеливо изчаках резултатите. Но съответно стана така, както и предполагах - нарушенията, за които предупреждавах, бяха извършени. Тогава отново събрах всички документи, наех адвокат и заведох жалба, но този път в Административен съд.

Не съм обжалвала заради това, че съм последна в класирането. Напомням, че месец преди резултатите да излязат, аз лично заведох 14-те жалби в различните комисии и предупредих, че има нарушения. Откакто съм подала жалбата в съда, непрестанно получавам обвинителни съобщения и писма. Не разбирам в какво съм обвинена, за да получавам съобщения в личните си профили от хора от киногилдията?

Росица Караджова има официален отговор от министъра на културата Петър Стоянович от 2 юли, в който той лично пише, че няма нарушения. В становището на Националния съвет за кино (НСК) от 15 юли обаче се казва, че има нарушения и резултатите от сесията са невалидни. Следва ново становище на Стоянович - в него вече той вече тихо си признава, че има нарушения, но не може да анулира сесията заради... подадените жалби. Бре, да му се не види!

Поемам всякаква отговорност за жалбата си в съда, ще понеса последствията – каквито и да са те. Моята позиция е, че има нарушения. Ще се боря, докато законите ми го позволяват.
Както всички в тази държава, и аз имам право да кандидатствам за държавно подпомагане на проектите си. Естествено е да кандидатствам и на следващата сесия. В момента, в който подам документите си в НФЦ, ще проверя отново за нередности. Заявявам пред всички, че ако открия дори една такава, ще сигнализирам отново 14-те комисии и ще чакам. Ако администрацията в НФЦ не отстрани грешките си, отново ще обжалвам резултатите в съда. Смятам, че това е нормалният и законният път един гражданин да търси правата си.
 

"Ако няма нередности, или има, но те ги отстранят след моя жалба, аз няма да предприема нищо в ущърб на хората, подали проекти като мен. Ако при това положение отново съм последна по вот, ще замълча, защото ще знам, че всичко е законно и е в реда на нещата и явно моят проект не е готов да се пребори за финансиране", заявява категорично Росица Караджова.

За разлика от някои, които загубиха конкурса и подадоха жалбите си след излизането на резултатите, за разлика от всички, които дадоха интервюта в медиите след излизането на резултатите, аз сигнализирах за нередности много преди това и не съм се водила от оценките на художествената комисия. Отново пояснявам, че не осъждам качеството на спечелилите проекти и това че аз съм последна, аз осъждам истинността на цялата сесия и корумпираното ръководство на НФЦ.

А това по-долу е безкрайно поучително - то показва как едни хора, доскоро протестирали срещу системата, но изкачили се по някакъв начин на пост в същата система, изведнъж започват да не забелязват проблемите и да пренебрегват хората, които им ги показват:

Истината е простичка. Предупредих г-н Чолаков в момента, в който си подадох проекта - това беше на 17 март - че много внимателно ще проследя процеса на конкурсната сесия и че ще държа той да е законен. Подчертах му, че в нито един момент няма да проявя слабост или търсене на ефект от това, че съм глуха и че съм под закрилата на Закона за интеграция на хората с увреждания. Подчертах му също, че въпреки глухотата ми искам да се чувствам равностойна и искам да участвам наравно с всички, за да получа съответно полагащото ми се място в конкурса, което и по ред да е то. Явно обаче г-н Чолаков не ми повярва.

Някой може да си каже, че това момиче не е с всичкия си, след като излиза само срещу цялата обиграна и обръгнала на всичко система. Ние обаче сме длъжни да напомним една фраза от класическата българска литература: Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита. Написал я е Христо Ботев през 1871 г. Сещате ли се заглавието на стихотворението? "Борба" е заглавието. Спомням си собствените си опити да се преборя със системата и как накрая омерзен се отказах да се занимавам. Писна ми. И сега, колкото повече навлизам в историята, толкова повече се чудя: Росица ли има увреждане, или всички ние, останалите.

Много съжалявам за останалите невинни хора, които са спечелили финансиране, защото проектите им го заслужават, но не могат да бъдат финансирани веднага заради жалбата ми. Но не съм чак до там патриот, ча да пренебрегна собствените си права заради това, че след като съм потърсила истината, системата наранява някой друг. Не поддържам тезата: когато ме зашлевят по едната буза, да обърна другата... Ако по този път дам урок поне на един от тях, или пък от мен се поучат други млади хора, които искат в нашата родина да се спазват правилата и законите, ако гражданското общество най-сетне се събуди, бавно и полека нещата ще се подобрят.

Оттук нататък смятам да оставя Росица да изложи позицията си. Без коментар или защита - тя няма нужда от това.

На виновните в случая искам само да споделя с „усмивка“:
Да, виновни сте... Въпреки всичко, за да бъда разбрана правилно от заинтересованите и засегнатите, и защото в никакъв случай не съм враг на българското кино, съм готова незабавно да оттегля жалбата си от съда при следните условия:

1. Георги Чолаков да подаде оставката си, защото е виновен... В нормалните държави, когато човек на ръководен пост сбърка, незабавно трябва да признае грешката си, да се извини и да се оттегли от поста.
2. Да бъдат отстранени нередностите в конкурсната сесия, които съм визирала в жалбата си до съда.
3. Да се прегласуват резултатите, като в комисията бъдат заменени с други хора следните лица: Геновева Димитрова, Евгений Михайлов, Юрий Дачев и Валентина Илкова (те си знаят защо).

"А вие продуценти, режисьори и сценаристи, които сте в моето положение, но се спотайвате, мълчите и не надигате глава за разкриване на истината от страх да не бъдете жигосани, се заблуждавате, че помагате на българското кино и на себе си... 
Моето предимство е младостта. Само на 22 години съм и мога да си позволя да чакам дълги години, да внасям поправки в закони, да се боря с неправдата и да променям системата по позволените правила."

Този месец съм рожденичка и ще си позволя да се обърна сама към себе си, ей така просто за кураж:
- Ех, ти малко глухо момиченце, с какво по пътя си уплаши и подразни толкова много хора? Явно си пораснала, станала си силна и смела. Поздравления! Честито!

И знаете ли, уважаеми читатели на Клуб Z, какво още ми каза Росица Караджова? Ето това:

Аз не съм врагът, за който ме смятат всички... Аз съм едно мило, възпитано и внимателно момиче, идващо от света на тишината, опитващо се да живее достойно и равностойно във вашия свят и според общоприетите норми…

Склонен съм да повярвам на тези думи. Абсолютно.

 
Росица Караджова не успя да зададе въпросите си, а вместо жалбите ѝ срещу конкурсната сесия на пресконференцията беше критикуван сценария ѝ. Снимка фейсбук

Бойните действия в българското кино навлизат в нова фаза. Очертава се екшън, който 99% от местните т. нар. кинаджии не са достатъчно сръчни да заснемат, но пък са напълно в състояние да цамбурнат в блатото му и да се удавят в него, стъпвайки си един друг по раменете.

Първо бяха разкритията, че председателят на художествената комисия към Националния филмов център (НФЦ) Евгений Михайлов е преписал мотивите за оценка на проектите от последната сесия от критичката Геновева Димитрова, което наведе прогресивната общественост на мисълта, че Михайлов не е чел сценариите и дава оценки по други, а не по художествени съображения. Деянието му всъщност не е някакво негово ноу-хау и той го знае, затова не си посипва главата с пепел. Това е практика - на повечето сесии държавната субсидия се раздава след устни уговорки между членовете на комисията и някои от кандидатстващите. Уговорки, правени извън залата за обсъждане. После оценките се нагласят така, че парите да бъдат взети от определен човек. Който на следващата сесия връща жеста.

Михайлов излезе с открито писмо, в което се обясняваше с приповдигнат тон, че малко е сбъркал, но всъщност е невинен. Преписал, защото нямал време да пише собствени мотиви - голяма работа. Това доведе до епистоларна атака срещу него от други негови колеги, някои от които би трябвало с ръка на сърцето да признаят, че също им се е случвало да участват в задкулисни уговорки. В края на краищата можеше да се очаква, че по стара традиция гарван гарвану око няма да извади и някак си едните и другите групировки ще се разберат помежду си. Когато изведнъж...

...Стана ясно, че едно 22-годишно момиче, кандидатствало с проект за игрален филм за тракийските българи, се е появило на фронтовата линия. И то не на страната на едните или другите, а под кръстосания огън на всички. Оказа се, че младата Росица Караджова е завела в различни държавни комисии и в административния съд жалби и дело по 14 (словом: четиринадесет точки) за нарушения на правилници, закони, за конфликт на интереси и т. н. Завела ги е преди (!!!) да научи, че проектът ѝ е класиран на последно място, т.е. пари за него няма. Делото блокира раздаването на 7-те милиона от последната сесия и има реален шанс парите да бъдат изгубени, защото ако не се дадат в рамките на календарната година, те се връщат в държавния бюджет. Г-ца Караджова написа до всички, че се кани да обжалва до последно и да проваля конкурсните сесии, докато порочната система на раздаване на субсидии не се промени изоснови. 

Стресът от този факт изведнъж очаквано обедини дърлещите се групички в т. нар. киноиндустрия. Просто защото някаква си Росица заплаши рахата на всички с писмото си до тях. Един врял и кипял в художествени комисии кинокритик - Божидар Манов - даже пусна до колегите си иронично писъмце. Цитираме го:

Имаме новина:
В прекрасния, съвършен и хармоничен процес на конкурсно оценяване и финансиране на филмови проекти, се появява нов важен елемент  - "конкурсен тероризъм", който заплашва всичко и всички!
Може би трябва да се намесят ДАНС и прокуратурата, а МВР да разпространи фоторобот на г-ца (г-жа)  Росица Караджова, която мнозина не познават.
Б. Манов

 

Няма нужда от фоторобот, г-н Манов, ето ви снимка на г-цата. Нещо да кажете? 

Без да заемам страна в узрелия конфликт (защото в случая се явявам само журналист и нищо друго), смятам, че е редно да дадем думата и на станалата доста популярна тези дни Росица Караджова. С едно уточнение: момичето е с вродена глухота и контактът ми с него е писмен. Но пък тя си е направила труда да проведе истинско журналистическо разследване, монтирано в два клипа. Първият: за очевидния конфликт на интереси, в който попада сегашният директор на НФЦ Георги Чолаков, който проформа напуска продуцентската си фирма, но всъщност продължава да се занимава със същото, и то без никакво притеснение. Ето го и видеото: 

От втория клип става безпощадно ясно, че Димитър Стоянович - брат на министър Петър Стоянович, е получил държавна субсидия по време на краткото братово министерстване. Това, според обясненията на експертка от въпросното клето министерство, не било конфликт на интереси. В което ние ще си позволим да се усъмним. Но пък след като медиите извадиха на бял свят, че съпругата на Сергей Станишев - Моника, е спечелила милиони от пиар на неговите министерства, докато той е бил премиер, и нищо не последва - склонни сме да предскажем, че пак нищо няма да се случи. Обаче нищо не ни пречи да видим и това видео:

 

Факти и само факти. Ако всички млади хора в България са толкова упорити и търсещи правата си като Росица, тази държава наистина има шанс да се оправи. 

Предлагаме и основни части от нейната позиция по случая:

През март подадох документи в конкурсната сесия, обявена от НФЦ… След като открих нарушения в процедурата, подадох жалби - 30 дни преди излизането на резултатите. Подчертавам – 30-дни преди! Жалбите ми бяха 14 на брой, в различни учреждения и комисии, защитаващи законите в България. Г-н Чолаков и министър Стоянович бяха предупредени от някои от комисиите да отстранят грешките в процедурата за провеждане на конкурсната сесия. След като не го направиха, аз търпеливо изчаках резултатите. Но съответно стана така, както и предполагах - нарушенията, за които предупреждавах, бяха извършени. Тогава отново събрах всички документи, наех адвокат и заведох жалба, но този път в Административен съд.

Не съм обжалвала заради това, че съм последна в класирането. Напомням, че месец преди резултатите да излязат, аз лично заведох 14-те жалби в различните комисии и предупредих, че има нарушения. Откакто съм подала жалбата в съда, непрестанно получавам обвинителни съобщения и писма. Не разбирам в какво съм обвинена, за да получавам съобщения в личните си профили от хора от киногилдията?

Росица Караджова има официален отговор от министъра на културата Петър Стоянович от 2 юли, в който той лично пише, че няма нарушения. В становището на Националния съвет за кино (НСК) от 15 юли обаче се казва, че има нарушения и резултатите от сесията са невалидни. Следва ново становище на Стоянович - в него вече той вече тихо си признава, че има нарушения, но не може да анулира сесията заради... подадените жалби. Бре, да му се не види!

Поемам всякаква отговорност за жалбата си в съда, ще понеса последствията – каквито и да са те. Моята позиция е, че има нарушения. Ще се боря, докато законите ми го позволяват.
Както всички в тази държава, и аз имам право да кандидатствам за държавно подпомагане на проектите си. Естествено е да кандидатствам и на следващата сесия. В момента, в който подам документите си в НФЦ, ще проверя отново за нередности. Заявявам пред всички, че ако открия дори една такава, ще сигнализирам отново 14-те комисии и ще чакам. Ако администрацията в НФЦ не отстрани грешките си, отново ще обжалвам резултатите в съда. Смятам, че това е нормалният и законният път един гражданин да търси правата си.
 

"Ако няма нередности, или има, но те ги отстранят след моя жалба, аз няма да предприема нищо в ущърб на хората, подали проекти като мен. Ако при това положение отново съм последна по вот, ще замълча, защото ще знам, че всичко е законно и е в реда на нещата и явно моят проект не е готов да се пребори за финансиране", заявява категорично Росица Караджова.

За разлика от някои, които загубиха конкурса и подадоха жалбите си след излизането на резултатите, за разлика от всички, които дадоха интервюта в медиите след излизането на резултатите, аз сигнализирах за нередности много преди това и не съм се водила от оценките на художествената комисия. Отново пояснявам, че не осъждам качеството на спечелилите проекти и това че аз съм последна, аз осъждам истинността на цялата сесия и корумпираното ръководство на НФЦ.

А това по-долу е безкрайно поучително - то показва как едни хора, доскоро протестирали срещу системата, но изкачили се по някакъв начин на пост в същата система, изведнъж започват да не забелязват проблемите и да пренебрегват хората, които им ги показват:

Истината е простичка. Предупредих г-н Чолаков в момента, в който си подадох проекта - това беше на 17 март - че много внимателно ще проследя процеса на конкурсната сесия и че ще държа той да е законен. Подчертах му, че в нито един момент няма да проявя слабост или търсене на ефект от това, че съм глуха и че съм под закрилата на Закона за интеграция на хората с увреждания. Подчертах му също, че въпреки глухотата ми искам да се чувствам равностойна и искам да участвам наравно с всички, за да получа съответно полагащото ми се място в конкурса, което и по ред да е то. Явно обаче г-н Чолаков не ми повярва.

Някой може да си каже, че това момиче не е с всичкия си, след като излиза само срещу цялата обиграна и обръгнала на всичко система. Ние обаче сме длъжни да напомним една фраза от класическата българска литература: Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита. Написал я е Христо Ботев през 1871 г. Сещате ли се заглавието на стихотворението? "Борба" е заглавието. Спомням си собствените си опити да се преборя със системата и как накрая омерзен се отказах да се занимавам. Писна ми. И сега, колкото повече навлизам в историята, толкова повече се чудя: Росица ли има увреждане, или всички ние, останалите.

Много съжалявам за останалите невинни хора, които са спечелили финансиране, защото проектите им го заслужават, но не могат да бъдат финансирани веднага заради жалбата ми. Но не съм чак до там патриот, ча да пренебрегна собствените си права заради това, че след като съм потърсила истината, системата наранява някой друг. Не поддържам тезата: когато ме зашлевят по едната буза, да обърна другата... Ако по този път дам урок поне на един от тях, или пък от мен се поучат други млади хора, които искат в нашата родина да се спазват правилата и законите, ако гражданското общество най-сетне се събуди, бавно и полека нещата ще се подобрят.

Оттук нататък смятам да оставя Росица да изложи позицията си. Без коментар или защита - тя няма нужда от това.

На виновните в случая искам само да споделя с „усмивка“:
Да, виновни сте... Въпреки всичко, за да бъда разбрана правилно от заинтересованите и засегнатите, и защото в никакъв случай не съм враг на българското кино, съм готова незабавно да оттегля жалбата си от съда при следните условия:

1. Георги Чолаков да подаде оставката си, защото е виновен... В нормалните държави, когато човек на ръководен пост сбърка, незабавно трябва да признае грешката си, да се извини и да се оттегли от поста.
2. Да бъдат отстранени нередностите в конкурсната сесия, които съм визирала в жалбата си до съда.
3. Да се прегласуват резултатите, като в комисията бъдат заменени с други хора следните лица: Геновева Димитрова, Евгений Михайлов, Юрий Дачев и Валентина Илкова (те си знаят защо).

"А вие продуценти, режисьори и сценаристи, които сте в моето положение, но се спотайвате, мълчите и не надигате глава за разкриване на истината от страх да не бъдете жигосани, се заблуждавате, че помагате на българското кино и на себе си... 
Моето предимство е младостта. Само на 22 години съм и мога да си позволя да чакам дълги години, да внасям поправки в закони, да се боря с неправдата и да променям системата по позволените правила."

Този месец съм рожденичка и ще си позволя да се обърна сама към себе си, ей така просто за кураж:
- Ех, ти малко глухо момиченце, с какво по пътя си уплаши и подразни толкова много хора? Явно си пораснала, станала си силна и смела. Поздравления! Честито!

И знаете ли, уважаеми читатели на Клуб Z, какво още ми каза Росица Караджова? Ето това:

Аз не съм врагът, за който ме смятат всички... Аз съм едно мило, възпитано и внимателно момиче, идващо от света на тишината, опитващо се да живее достойно и равностойно във вашия свят и според общоприетите норми…

Склонен съм да повярвам на тези думи. Абсолютно.

Коментари

Анонимен's picture
Анонимен

denim58

Браво на Роси! Кураж и смелост и пожелавам, и накрая истината да победи!
Анонимен's picture
Анонимен

П опов

Поклон пред теб, Роси. Невероятна си! Нямам думи...
Анонимен's picture
Анонимен

Светлин Гарев

Ето така функционира цялата държава. Държавни пари се раздават на пълни некадърници. Необходимо е само да са роднини или близки на правилния човек.
Дълбок поклон за смелостта на това момиче да се опълчи на тази пасмина.
Хората, като Росица ми дават надежда, че все още не всичко е изгубено.
Анонимен's picture
Анонимен

Росица Караджова

Благодаря Ви на всички за подкрепата!
Вяра's picture
Вяра
Вяра

Вяра

Пак познатата формула " батко и братко"! Поздравления, Zебри! Стискам палци на това смело момиче и горещо я прегръщам!
Анонимен's picture
Анонимен

Кузманова

Роси, трябва да се клонираш страната ни има нужда от точно такива хора!
Благодаря на Съдбата, че ме срещна с теб!
Успех! :*
Анонимен's picture
Анонимен

Браво, мило дете. Покланям ти се до земята. Продължавай все така. Да дава Господ, вие младите, да бъдете лишени от властващия манталитет на петела в курника от които зависи вашето бъдеще. Защото то не зависи от никакви опърпани завистливи и самодоволни старчета. Покажете им, че вече нищо не зависи от тях. Нека да се оттеглят на НЕзаслужена почивка и да ви оставят с мисълта, че в тази прекрасна страна, не казвам държава, може да се живее нормално.
Анонимен's picture
Анонимен

Тодорова

Браво на това силно момиче. Продължавай в същия дух Роси.
Анонимен's picture
Анонимен

Иван

Поклон, пред това младо девойче, това е един открит урок за всички нас.
Анонимен's picture
Анонимен

Момчил Степанов

Росица, нямам удоволствието да ви познавам (все още), но изпитвам дълбок респект към Вас и поведението Ви! В мое лице имате безрезервната подкрепа на колега, живеещ и борещ се в същата реалност!
Анонимен's picture
Анонимен

Виолета

Поздравления за смелостта, уважаема госпожице Караджова - искрено ви желая успех в борбата, и дано вашата смелост донесе промяна!!! Респект!
Анонимен's picture
Анонимен

Росица Караджова

Още веднъж благодаря на всички за подкрепата. Давате ми сила, за да продължа до край тази моя борба.
Анонимен's picture
Анонимен

ДАНИЕЛА ИВАНОВА

ТОВА СЕ КАЗВА УРОК ПО РОДОЛЮБИЕ И СЕБЕУВАЖЕНИЕ! БРАВО, РОСИ! НАДЕЖДАТА НА МНОГО ИЗГУБЕНИ ПОКОЛЕНИЯ Е ВЪВ МЛАДИТЕ ХОРА КАТО ВАС! ПРЕЗ ПОСЛЕДНИЯ ЧЕТВЪРТ ВЕК, В КОЙТО ИЗБУЯВАШЕ И СЕ ШИРЕШЕ ШУРОБАДЖАНАЩИНАТА ПО ВСИЧКИ ФРОНТОВЕ, НИЕ, ПОКОЛЕНИЕТО НА ВАШИТЕ РОДИТЕЛИ, СЕ ИЗГУБИХМЕ ПО ПЪТЯ И НЕРАВНАТА БИТКА СЪС СИСТЕМАТА. НЕЩО ПОВЕЧЕ - СЪБИТИЯТА ОТ ПОСЛЕДНИТЕ ДНИ ЯСНО ПОКАЗВАТ ДЪНОТО НА ДЪНАТА, В КОЕТО ДРУЖНО СМЕ ЗАТЪНАЛИ ЗАРАДИ СЪЩАТА ТАЗИ СИСТЕМА - УРОДЛИВА И ВМИРИСАНА. ВАШАТА ИСТОРИЯ МЕ ТРОГНА ДЪЛБОКО! ТЯ МИ ПОКАЗА, ЧЕ ВЯРА ИМА И ТОВА СТЕ ВИЕ - НАШИТЕ ДЕЦА! ДЪЛБОК ПОКЛОН, МИЛО ДЕТЕ, ПРЕД СМЕЛОСТТА ТИ И ЖАЖДАТА ЗА ПРАВДА! ДЪБЛОК ПОКЛОН И ПРЕД ТВОИТЕ РОДИТЕЛИ, ЧЕ СА ОТГЛЕДАЛИ И ВЪЗПИТАЛИ ЕДНА ДОСТОЙНА БЪЛГАРКА!
Анонимен's picture
Анонимен

Поздравленията са малко,...хората като нея са новата България и трябва да свикнем и да се радваме че старата система си отива,защото новото поколение Е БУДНО . Браво Роси
Анонимен's picture
Анонимен

Тео

Браво мила Роси!
Такива като теб са единици в тази държава и смятам, че даваш един добър пример и на млади, и на стари.
Адмирации !
Анонимен's picture
Анонимен

Това е една атака срещу НФЦ; в главната роля е въпросната доблестна госпожица Караджова, която е режисирана от автора, защото това не беше нейната официална позиция в Facebook, а качените й снимки там съвсем не излъчват захаросаният PR тук! Не бих се учудил, ако са вече deleted by her new handlers.
Анонимен's picture
Анонимен

bk

Г-н Тонев,
така и така сте се заровили в темата използваите и идеята да направите обобщение - последните 5 години, 10-те филма с най-голям голям бюджет да им изискате по ЗДОИ отчетите за изразходване на средствата за сметка на държавната субсидия(заверени от одитор и с подробната документация документ по документ към тях) и проследете как са изразходвани средствата надолу по веригата - получаване на субсидия фирма-собственик/име, разходване на парите фирма-собственик/име, възнаграждения, хонорари, разходи без отчетени без документ и т.н.
Ще видите как голята част от държавните средства през последните 5 години са се озовали при точно определени (неслучайни и не много различни през годините) лица. След навлизане в информацията сами ще започнат да изкачат взаимовръзките и изводите...
Анонимен's picture
Анонимен

Росица Караджова

Уважаеми анонимен... Когато си зад скрит пост, поне се опитай да прикриеш първи и последен ред /които те издават/ на поста който си копирал, сложил тук и си разпращал тайно на електронни пощи на хората от кино-гилдията, включително и на мен, за да не те разпознаем. Повярвай ми нищо от позициите и постовете ми няма да бъде изтрито, защото твърдо заставам зад думите си. Аз съм млада, уча се от грешките си и съм готова да се развивам. Живея достойно и не съм извършила нищо подмолно или позорно от което да се срамувам. Но когато, човек като Вас, толкова силно се е изложил, пред цялото общество, когато човек като Вас е виновен за провалената сесия, веднага и незабавно този човек трябва да замълчи, да си наведе много ниско главата, да я зарови в пясъка и да изчака със заровена глава, всичко това да се размине, да спре да мирише около него, хората да забравят и може би в най-добрия случай, времето и историята да простят. Голям ПОЗОР.
Анонимен's picture
Анонимен

facepalm

Каква атака бе господа и госпожи ?!?!? Всички знаят що за шлака са една позната клика от хора. Защо не го признаете и не промените нещата, а трябва да се ръчкаме по форуми и публични пространства, само и само да има кавга? Естествено е, че закона се заобикаля мощно. Да не би само тези "дейци" да имат талант и да заслужава субсидия? Сега когато търсят сметка на въпросните личности, всички, които са се облажили от тяхната подкрема, скочиха в защита. Гарван гарвану око не вади. Нямате доблест да се изправите и да кажете, че нищо свързано с процеса на подбор и оценка на входящите проекти не е изпълнено адекватно. Майната им на проектите и резултатите. Свършете си шибаната работа един път без да ревете колко сте "непорочни" след допуснати немърливости и престъпна нехайност, така както и един вагон правителства не свършиха никаква работа за последните 25 години. Разбира се, че и вие сте до известна степен и политически продукт, но това не е тайна за никой. Без да ви познавам лично, почти всичко, което кажа може да се окаже на 90% вярно. Дали ще осъмнем със справедлива и отговорна структура, която да изпълнява адекватно своите функции, не знам, но дори и да сте дали правилна оценка за слабо произведение сте длъжни да спазвате всички процедури съобразно закона, а щом това момиче може да ви изправи на нокти, значи наистина не сте си свършили работата в полза на други, по-благи участници.

e.tonev

Това, драги ми господине, госпожо или каквото там сте, Е АТАКА срещу НФЦ. Както миналогодишните протести бяха атака срещу гьонсуратското марионетно правителство. Какво лошо има в това да се атакува нещо, което е лошо, вредно и доказало своята непригодност? Напротив, атаката е задължителна - по всяко време, докато нещата влязат поне в някакви нормални релси. А че момичето е хубаво - това да не би да е грях?
Анонимен's picture
Анонимен

Rosica Karadjova · 62 общи приятели
ЕТО ЗАРАДИ ТАКИВА НЕЩА ОБЖАЛВАХ КОНКУРСНАТА СЕСИЯТА ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА БЪЛГАРСКО КИНО, НА КОЯТО МОЯ ПРОЕКТ БЕШЕ КЛАСИРАН ПОСЛЕДЕН, ИМЕННО ЗАРАДИ СЕЗИРАНЕ НА НЕРЕДНОСТИ В ПРОЦЕДУРАТА НА НАЦИОНАЛЕН ФИЛМОВ ЦЕНТЪР ОТ МЕН. НО ПО-ВАЖНОТО Е, ЧЕ КАКЪВТО И ДА ИЗХОДА ОТ ДЕЛОТО, КИНО ГИЛДИЯТА СЕ РАЗДЕЛИ С ПОВЕЧЕ ОТ 7 МИЛИОНА ЛЕВА. ТЕЗИ ПАРИ СА БЛОКИРАНИ ОТ СЪДА ЗАРАДИ МЕН И ДЕЛОТО, ЩЕ СИ ОСТАНАТ БЛОКИРАНИ ДО ЗАКЛЮЧЕНИЕТО НА АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД. ДА ВИ НАПОМНЯ ЧЕ ЗАКЛЮЧЕНИЕТО НА СЪДА, СЪЩО МОЖЕ ДА БЪДЕ ОБЖАЛВАНО В ПО-ВИСША ИНСТАНЦИЯ, А ЗАКЛЮЧЕНИЕТО НА ВИСШАТА ИНСТАНЦИЯ СЪОТВЕТНО ОБЖАЛВАНО В ОЩЕ ПО-ВИСША. ТОВА ТРЯБВА ДА ВИ ПОДСЕТИ, ЧЕ АКО ПРОЦЕДУРАТА ПРОДЪЛЖИ ДО КРАЯ НА КАЛЕНДАРНАТА ГОДИНА, КОЕТО Е 100% СИГУРНО, ВИЕ УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА КИНО ГИЛДИИТЕ, ГУБИТЕ ЗАВИНАГИ НЕУСВОЕНИТЕ ПОВЕЧЕ ОТ 7 МИЛИОНА ЛЕВА ОТ БЮДЖЕТА ЗА 2014 г. ОТПУСНАТ НА НАЦИОНАЛЕН ФИЛМОВ ЦЕНТЪР. СЛЕДОВАТЕЛНО БЪДЕТЕ СИГУРНИ, ЧЕ ТАЗИ МОЯ ПРОЦЕДУРА ЩЕ СЕ ПОВТОРИ НА СЛЕДВАЩАТА КОНКУРСНА СЕСИЯ, НА КОЯТО АЗ СЪЩО ЩЕ УЧАСТВАМ И НА КОЯТО ПРЕДПОЛАГАМ ЧЕ ОТНОВО ЩЕ ПОЛУЧА НАКАЗАТЕЛЕН ВОТ. ТУК ИДВА "ДОБРАТА" НОВИНА - СЛЕД ПОВТОРЕНАТА ОТ МЕН ПРОЦЕДУРА, ЩЕ ЗАГУБИТЕ И БЮДЖЕТА ЗА 2015 г. В ЗАКЛЮЧЕНИЕ МОГА ДА ВИ СПОДЕЛЯ, ЧЕ СЪМ МЛАДА, В РАЗЦВЕТА НА СИЛИТЕ СИ И ЧЕ ТЕПЪРВА ПРЕДСТОИ ПОСТОЯННО ПОДАВАНЕ НА ПРОЕКТИТЕ МИ ВЪВ КОНКУРСНИТЕ СЕСИИ НА НФЦ. АМИ, ЧЕСТИТО ВИ ОЩЕ ОТ СЕГА...
преди 48 минути · Харесвам · 1
Анонимен's picture
Анонимен

Росица Караджова

Уважаеми анонимен... Когато си зад скрит пост, поне се опитай да прикриеш първи и последен ред /които те издават/ на поста който си копирал, сложил тук и си разпращал тайно на електронни пощи на хората от кино-гилдията, включително и на мен, за да не те разпознаем. Повярвай ми нищо от позициите и постовете ми няма да бъде изтрито, защото твърдо заставам зад думите си. Аз съм млада, уча се от грешките си и съм готова да се развивам. Живея достойно и не съм извършила нищо подмолно или позорно от което да се срамувам. Но когато, човек като Вас, толкова силно се е изложил, пред цялото общество, когато човек като Вас е виновен за провалената сесия, веднага и незабавно този човек трябва да замълчи, да си наведе много ниско главата, да я зарови в пясъка и да изчака със заровена глава, всичко това да се размине, да спре да мирише около него, хората да забравят и може би в най-добрия случай, времето и историята да простят. Голям ПОЗОР.
Анонимен's picture
Анонимен

Не е лошо и малко срам да има. И без това арогантността ти е малко в повече.
Анонимен's picture
Анонимен

Rosica Karadjova · 62 общи приятели
ПОЕМАМ ОТГОВОРНОСТТА ЗА БЛОКИРАНИТЕ СРЕДСТВА ОТ СЕСИЯТА. ГОТОВА СЪМ ДА ПОНЕСА И НАКАЗАТЕЛНИЯ ВОТ НА ГИЛДИЯТА. ГОТОВА СЪМ ДА ПОНЕСА И ВСИЧКИ ОБИДИ ЗА ПРОЕКТА МИ. НО ИСТИНАТА Е ЧЕ ПОТЪРПЕВШАТА НЕ СЪМ АЗ, А ХОРАТА КОИТО СА СВИКНАЛИ ДА ПОЛУЧАВАТ МИЛИОНИ СУБСИДИИ ВСЯКА ГОДИНА ЗА ФИЛМИТЕ СИ. СОРИ, НО ВЕЧЕ ЩЕ ВИ Е МНОГО ТРУДНО. ЗАКОНА МИ ПОЗВОЛЯВА ДА ОБЖАЛВАМ ВСЯКА СЕСИЯ. ДЕРЗАЙТЕ...
преди няколко секунди · Харесвам
Анонимен's picture
Анонимен

Росица Караджова

Уважаеми анонимен... Когато си зад скрит пост, поне се опитай да прикриеш първи и последен ред /които те издават/ на поста който си копирал, сложил тук и си разпращал тайно на електронни пощи на хората от кино-гилдията, включително и на мен, за да не те разпознаем. Повярвай ми нищо от позициите и постовете ми няма да бъде изтрито, защото твърдо заставам зад думите си. Аз съм млада, уча се от грешките си и съм готова да се развивам. Живея достойно и не съм извършила нищо подмолно или позорно от което да се срамувам. Но когато, човек като Вас, толкова силно се е изложил, пред цялото общество, когато човек като Вас е виновен за провалената сесия, веднага и незабавно този човек трябва да замълчи, да си наведе много ниско главата, да я зарови в пясъка и да изчака със заровена глава, всичко това да се размине, да спре да мирише около него, хората да забравят и може би в най-добрия случай, времето и историята да простят. Голям ПОЗОР.
Анонимен's picture
Анонимен

Атанас

Браво на Росица. Време беше, някой да ги погне тези от гилдията.
Анонимен's picture
Анонимен

Колко познато!

Допреди 15 години живеех в България, и макар че не съм "кинаджия" имах всекидневен допир с тази е-е-е-е... мафия? пасмина? тайфа? не, гилдия! по роднинска, кръчмарска и професионална линии. А и малка страна е България, още по-малка е София, където всеки познава всекиго, особено сред така наречената (тогава поне) "творческа интелигенция". Та като четох този материал (великолепно написан, браво, г-н Тонев!) първото нещо, което мина през главата ми, беше едно редче от "От ума си тегли" на Грибоедов: "Ба, знакомые всё лица!". Ако е нужен превод, мога да го извърша професионално, но струва ми се излишно... :-)
Не са прави тези, които твърдят, че нищо не се е променило в България през изтеклия след 1989 година четвърт век. Зад много от имената на корумпираните официални лица, изброени от г-ца Караджова (респект! кураж!), за мен са познати, бивши колеги, аркадаши дори. Доста от тях бяха за времето си много "прогресивни", не-конформисти, че и "борци против комунистическата система"... е, бяха и с 20 години по-млади, нали?
Сега, изглежда, са улегнали, постигнали са благополучие, издигнали са се до влиятелни постове - и бранят всичко това със зъби и ногти.
Значи ли това, че Росица Караджова е Дон Кихот с рокличка и нейният "кръстоносен поход" е обречен?
Твърдо "нье"!
По една очевидна причина - тя избра абсолютно верна стратегия, цитирам: "да променя системата по позволените правила." Това я прави неуязвима, понеже корумпираният чиновник е задължен да изпълнява закона и може да го нарушава само в сянка. А Росица Караджова е насочила срещу хлебарките прожектор, по ослепителен от най-мощните притежавани от "Бояна". К'во им остава? Да се разпълзяват по ъглите толкова бързо, колкото тънките им крачка позволяват.
Още един път: респект, Росица! И кураж!
Анонимен's picture
Анонимен

Спас

Това "приятно момиче" ако беше вложила и толкова енергия във сценария и филма си, цена нямаше да има. Но типично по български вместо да положи усилия да направи нещо качествено, тя се хвърля в бюрократично и административно заяждане, което да и осигури правенето на филм. И разбира се, това е възхвалявано като нещо велико. Безумие.
Анонимен's picture
Анонимен

Росица Караджова

Знам, че ще се появят стотици полемики относно мен и моя проект. Готова съм да понеса всеки негатив. Във нито един момент, не съм твърдяла, че моя проект е най-добрия и че той на всяка цена трябва да спечели. Но, във всеки един момент твърдя, че имам талант и че трябва да имам равен шанс в конкурса. Моят равен шанс бе пренебрегнат, и не само това – получих и наказателен вот, заради жалбите ми. Понесох си последствията, но всичко това ме амбицира, да продължа напред и да се боря и то още по-остро. Знам стъпките които съм извървяла, знам, че не съм направила нищо незаконно и отлично знам какъв проект съм подала. Готова съм да изпратя сценария си на всеки който поиска да го прочете. Не ме е срам от творчеството ми и съм готова дори да го публикувам. Не съм убедена обаче, че всеки участник в сесията е готов да го направи.

e.tonev

Г-н Спасе, а вий чели ли сте сценария, или така, по принцип си плюете? Ако сте го чели, кой ви го е дал и как всъщност се казвате? Да не би Евгений?

Най

Следвайте ни

 
 

Още по темата

Още от категорията