Article_top

Емил Тонев

Бойните действия в българското кино навлизат в нова фаза. Очертава се екшън, който 99% от местните т. нар. кинаджии не са достатъчно сръчни да заснемат, но пък са напълно в състояние да цамбурнат в блатото му и да се удавят в него, стъпвайки си един друг по раменете.

Първо бяха разкритията, че председателят на художествената комисия към Националния филмов център (НФЦ) Евгений Михайлов е преписал мотивите за оценка на проектите от последната сесия от критичката Геновева Димитрова, което наведе прогресивната общественост на мисълта, че Михайлов не е чел сценариите и дава оценки по други, а не по художествени съображения. Деянието му всъщност не е някакво негово ноу-хау и той го знае, затова не си посипва главата с пепел. Това е практика - на повечето сесии държавната субсидия се раздава след устни уговорки между членовете на комисията и някои от кандидатстващите. Уговорки, правени извън залата за обсъждане. После оценките се нагласят така, че парите да бъдат взети от определен човек. Който на следващата сесия връща жеста.

Михайлов излезе с открито писмо, в което се обясняваше с приповдигнат тон, че малко е сбъркал, но всъщност е невинен. Преписал, защото нямал време да пише собствени мотиви - голяма работа. Това доведе до епистоларна атака срещу него от други негови колеги, някои от които би трябвало с ръка на сърцето да признаят, че също им се е случвало да участват в задкулисни уговорки. В края на краищата можеше да се очаква, че по стара традиция гарван гарвану око няма да извади и някак си едните и другите групировки ще се разберат помежду си. Когато изведнъж...

...Стана ясно, че едно 22-годишно момиче, кандидатствало с проект за игрален филм за тракийските българи, се е появило на фронтовата линия. И то не на страната на едните или другите, а под кръстосания огън на всички. Оказа се, че младата Росица Караджова е завела в различни държавни комисии и в административния съд жалби и дело по 14 (словом: четиринадесет точки) за нарушения на правилници, закони, за конфликт на интереси и т. н. Завела ги е преди (!!!) да научи, че проектът ѝ е класиран на последно място, т.е. пари за него няма. Делото блокира раздаването на 7-те милиона от последната сесия и има реален шанс парите да бъдат изгубени, защото ако не се дадат в рамките на календарната година, те се връщат в държавния бюджет. Г-ца Караджова написа до всички, че се кани да обжалва до последно и да проваля конкурсните сесии, докато порочната система на раздаване на субсидии не се промени изоснови. 

Стресът от този факт изведнъж очаквано обедини дърлещите се групички в т. нар. киноиндустрия. Просто защото някаква си Росица заплаши рахата на всички с писмото си до тях. Един врял и кипял в художествени комисии кинокритик - Божидар Манов - даже пусна до колегите си иронично писъмце. Цитираме го:

Имаме новина:
В прекрасния, съвършен и хармоничен процес на конкурсно оценяване и финансиране на филмови проекти, се появява нов важен елемент  - "конкурсен тероризъм", който заплашва всичко и всички!
Може би трябва да се намесят ДАНС и прокуратурата, а МВР да разпространи фоторобот на г-ца (г-жа)  Росица Караджова, която мнозина не познават.
Б. Манов

 

Няма нужда от фоторобот, г-н Манов, ето ви снимка на г-цата. Нещо да кажете? 

Без да заемам страна в узрелия конфликт (защото в случая се явявам само журналист и нищо друго), смятам, че е редно да дадем думата и на станалата доста популярна тези дни Росица Караджова. С едно уточнение: момичето е с вродена глухота и контактът ми с него е писмен. Но пък тя си е направила труда да проведе истинско журналистическо разследване, монтирано в два клипа. Първият: за очевидния конфликт на интереси, в който попада сегашният директор на НФЦ Георги Чолаков, който проформа напуска продуцентската си фирма, но всъщност продължава да се занимава със същото, и то без никакво притеснение. Ето го и видеото: 

От втория клип става безпощадно ясно, че Димитър Стоянович - брат на министър Петър Стоянович, е получил държавна субсидия по време на краткото братово министерстване. Това, според обясненията на експертка от въпросното клето министерство, не било конфликт на интереси. В което ние ще си позволим да се усъмним. Но пък след като медиите извадиха на бял свят, че съпругата на Сергей Станишев - Моника, е спечелила милиони от пиар на неговите министерства, докато той е бил премиер, и нищо не последва - склонни сме да предскажем, че пак нищо няма да се случи. Обаче нищо не ни пречи да видим и това видео:

 

Факти и само факти. Ако всички млади хора в България са толкова упорити и търсещи правата си като Росица, тази държава наистина има шанс да се оправи. 

Предлагаме и основни части от нейната позиция по случая:

През март подадох документи в конкурсната сесия, обявена от НФЦ… След като открих нарушения в процедурата, подадох жалби - 30 дни преди излизането на резултатите. Подчертавам – 30-дни преди! Жалбите ми бяха 14 на брой, в различни учреждения и комисии, защитаващи законите в България. Г-н Чолаков и министър Стоянович бяха предупредени от някои от комисиите да отстранят грешките в процедурата за провеждане на конкурсната сесия. След като не го направиха, аз търпеливо изчаках резултатите. Но съответно стана така, както и предполагах - нарушенията, за които предупреждавах, бяха извършени. Тогава отново събрах всички документи, наех адвокат и заведох жалба, но този път в Административен съд.

Не съм обжалвала заради това, че съм последна в класирането. Напомням, че месец преди резултатите да излязат, аз лично заведох 14-те жалби в различните комисии и предупредих, че има нарушения. Откакто съм подала жалбата в съда, непрестанно получавам обвинителни съобщения и писма. Не разбирам в какво съм обвинена, за да получавам съобщения в личните си профили от хора от киногилдията?

Росица Караджова има официален отговор от министъра на културата Петър Стоянович от 2 юли, в който той лично пише, че няма нарушения. В становището на Националния съвет за кино (НСК) от 15 юли обаче се казва, че има нарушения и резултатите от сесията са невалидни. Следва ново становище на Стоянович - в него вече той вече тихо си признава, че има нарушения, но не може да анулира сесията заради... подадените жалби. Бре, да му се не види!

Поемам всякаква отговорност за жалбата си в съда, ще понеса последствията – каквито и да са те. Моята позиция е, че има нарушения. Ще се боря, докато законите ми го позволяват.
Както всички в тази държава, и аз имам право да кандидатствам за държавно подпомагане на проектите си. Естествено е да кандидатствам и на следващата сесия. В момента, в който подам документите си в НФЦ, ще проверя отново за нередности. Заявявам пред всички, че ако открия дори една такава, ще сигнализирам отново 14-те комисии и ще чакам. Ако администрацията в НФЦ не отстрани грешките си, отново ще обжалвам резултатите в съда. Смятам, че това е нормалният и законният път един гражданин да търси правата си.
 

"Ако няма нередности, или има, но те ги отстранят след моя жалба, аз няма да предприема нищо в ущърб на хората, подали проекти като мен. Ако при това положение отново съм последна по вот, ще замълча, защото ще знам, че всичко е законно и е в реда на нещата и явно моят проект не е готов да се пребори за финансиране", заявява категорично Росица Караджова.

За разлика от някои, които загубиха конкурса и подадоха жалбите си след излизането на резултатите, за разлика от всички, които дадоха интервюта в медиите след излизането на резултатите, аз сигнализирах за нередности много преди това и не съм се водила от оценките на художествената комисия. Отново пояснявам, че не осъждам качеството на спечелилите проекти и това че аз съм последна, аз осъждам истинността на цялата сесия и корумпираното ръководство на НФЦ.

А това по-долу е безкрайно поучително - то показва как едни хора, доскоро протестирали срещу системата, но изкачили се по някакъв начин на пост в същата система, изведнъж започват да не забелязват проблемите и да пренебрегват хората, които им ги показват:

Истината е простичка. Предупредих г-н Чолаков в момента, в който си подадох проекта - това беше на 17 март - че много внимателно ще проследя процеса на конкурсната сесия и че ще държа той да е законен. Подчертах му, че в нито един момент няма да проявя слабост или търсене на ефект от това, че съм глуха и че съм под закрилата на Закона за интеграция на хората с увреждания. Подчертах му също, че въпреки глухотата ми искам да се чувствам равностойна и искам да участвам наравно с всички, за да получа съответно полагащото ми се място в конкурса, което и по ред да е то. Явно обаче г-н Чолаков не ми повярва.

Някой може да си каже, че това момиче не е с всичкия си, след като излиза само срещу цялата обиграна и обръгнала на всичко система. Ние обаче сме длъжни да напомним една фраза от класическата българска литература: Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита. Написал я е Христо Ботев през 1871 г. Сещате ли се заглавието на стихотворението? "Борба" е заглавието. Спомням си собствените си опити да се преборя със системата и как накрая омерзен се отказах да се занимавам. Писна ми. И сега, колкото повече навлизам в историята, толкова повече се чудя: Росица ли има увреждане, или всички ние, останалите.

Много съжалявам за останалите невинни хора, които са спечелили финансиране, защото проектите им го заслужават, но не могат да бъдат финансирани веднага заради жалбата ми. Но не съм чак до там патриот, ча да пренебрегна собствените си права заради това, че след като съм потърсила истината, системата наранява някой друг. Не поддържам тезата: когато ме зашлевят по едната буза, да обърна другата... Ако по този път дам урок поне на един от тях, или пък от мен се поучат други млади хора, които искат в нашата родина да се спазват правилата и законите, ако гражданското общество най-сетне се събуди, бавно и полека нещата ще се подобрят.

Оттук нататък смятам да оставя Росица да изложи позицията си. Без коментар или защита - тя няма нужда от това.

На виновните в случая искам само да споделя с „усмивка“:
Да, виновни сте... Въпреки всичко, за да бъда разбрана правилно от заинтересованите и засегнатите, и защото в никакъв случай не съм враг на българското кино, съм готова незабавно да оттегля жалбата си от съда при следните условия:

1. Георги Чолаков да подаде оставката си, защото е виновен... В нормалните държави, когато човек на ръководен пост сбърка, незабавно трябва да признае грешката си, да се извини и да се оттегли от поста.
2. Да бъдат отстранени нередностите в конкурсната сесия, които съм визирала в жалбата си до съда.
3. Да се прегласуват резултатите, като в комисията бъдат заменени с други хора следните лица: Геновева Димитрова, Евгений Михайлов, Юрий Дачев и Валентина Илкова (те си знаят защо).

"А вие продуценти, режисьори и сценаристи, които сте в моето положение, но се спотайвате, мълчите и не надигате глава за разкриване на истината от страх да не бъдете жигосани, се заблуждавате, че помагате на българското кино и на себе си... 
Моето предимство е младостта. Само на 22 години съм и мога да си позволя да чакам дълги години, да внасям поправки в закони, да се боря с неправдата и да променям системата по позволените правила."

Този месец съм рожденичка и ще си позволя да се обърна сама към себе си, ей така просто за кураж:
- Ех, ти малко глухо момиченце, с какво по пътя си уплаши и подразни толкова много хора? Явно си пораснала, станала си силна и смела. Поздравления! Честито!

И знаете ли, уважаеми читатели на Клуб Z, какво още ми каза Росица Караджова? Ето това:

Аз не съм врагът, за който ме смятат всички... Аз съм едно мило, възпитано и внимателно момиче, идващо от света на тишината, опитващо се да живее достойно и равностойно във вашия свят и според общоприетите норми…

Склонен съм да повярвам на тези думи. Абсолютно.

 
Росица Караджова не успя да зададе въпросите си, а вместо жалбите ѝ срещу конкурсната сесия на пресконференцията беше критикуван сценария ѝ. Снимка фейсбук

Бойните действия в българското кино навлизат в нова фаза. Очертава се екшън, който 99% от местните т. нар. кинаджии не са достатъчно сръчни да заснемат, но пък са напълно в състояние да цамбурнат в блатото му и да се удавят в него, стъпвайки си един друг по раменете.

Първо бяха разкритията, че председателят на художествената комисия към Националния филмов център (НФЦ) Евгений Михайлов е преписал мотивите за оценка на проектите от последната сесия от критичката Геновева Димитрова, което наведе прогресивната общественост на мисълта, че Михайлов не е чел сценариите и дава оценки по други, а не по художествени съображения. Деянието му всъщност не е някакво негово ноу-хау и той го знае, затова не си посипва главата с пепел. Това е практика - на повечето сесии държавната субсидия се раздава след устни уговорки между членовете на комисията и някои от кандидатстващите. Уговорки, правени извън залата за обсъждане. После оценките се нагласят така, че парите да бъдат взети от определен човек. Който на следващата сесия връща жеста.

Михайлов излезе с открито писмо, в което се обясняваше с приповдигнат тон, че малко е сбъркал, но всъщност е невинен. Преписал, защото нямал време да пише собствени мотиви - голяма работа. Това доведе до епистоларна атака срещу него от други негови колеги, някои от които би трябвало с ръка на сърцето да признаят, че също им се е случвало да участват в задкулисни уговорки. В края на краищата можеше да се очаква, че по стара традиция гарван гарвану око няма да извади и някак си едните и другите групировки ще се разберат помежду си. Когато изведнъж...

...Стана ясно, че едно 22-годишно момиче, кандидатствало с проект за игрален филм за тракийските българи, се е появило на фронтовата линия. И то не на страната на едните или другите, а под кръстосания огън на всички. Оказа се, че младата Росица Караджова е завела в различни държавни комисии и в административния съд жалби и дело по 14 (словом: четиринадесет точки) за нарушения на правилници, закони, за конфликт на интереси и т. н. Завела ги е преди (!!!) да научи, че проектът ѝ е класиран на последно място, т.е. пари за него няма. Делото блокира раздаването на 7-те милиона от последната сесия и има реален шанс парите да бъдат изгубени, защото ако не се дадат в рамките на календарната година, те се връщат в държавния бюджет. Г-ца Караджова написа до всички, че се кани да обжалва до последно и да проваля конкурсните сесии, докато порочната система на раздаване на субсидии не се промени изоснови. 

Стресът от този факт изведнъж очаквано обедини дърлещите се групички в т. нар. киноиндустрия. Просто защото някаква си Росица заплаши рахата на всички с писмото си до тях. Един врял и кипял в художествени комисии кинокритик - Божидар Манов - даже пусна до колегите си иронично писъмце. Цитираме го:

Имаме новина:
В прекрасния, съвършен и хармоничен процес на конкурсно оценяване и финансиране на филмови проекти, се появява нов важен елемент  - "конкурсен тероризъм", който заплашва всичко и всички!
Може би трябва да се намесят ДАНС и прокуратурата, а МВР да разпространи фоторобот на г-ца (г-жа)  Росица Караджова, която мнозина не познават.
Б. Манов

 

Няма нужда от фоторобот, г-н Манов, ето ви снимка на г-цата. Нещо да кажете? 

Без да заемам страна в узрелия конфликт (защото в случая се явявам само журналист и нищо друго), смятам, че е редно да дадем думата и на станалата доста популярна тези дни Росица Караджова. С едно уточнение: момичето е с вродена глухота и контактът ми с него е писмен. Но пък тя си е направила труда да проведе истинско журналистическо разследване, монтирано в два клипа. Първият: за очевидния конфликт на интереси, в който попада сегашният директор на НФЦ Георги Чолаков, който проформа напуска продуцентската си фирма, но всъщност продължава да се занимава със същото, и то без никакво притеснение. Ето го и видеото: 

От втория клип става безпощадно ясно, че Димитър Стоянович - брат на министър Петър Стоянович, е получил държавна субсидия по време на краткото братово министерстване. Това, според обясненията на експертка от въпросното клето министерство, не било конфликт на интереси. В което ние ще си позволим да се усъмним. Но пък след като медиите извадиха на бял свят, че съпругата на Сергей Станишев - Моника, е спечелила милиони от пиар на неговите министерства, докато той е бил премиер, и нищо не последва - склонни сме да предскажем, че пак нищо няма да се случи. Обаче нищо не ни пречи да видим и това видео:

 

Факти и само факти. Ако всички млади хора в България са толкова упорити и търсещи правата си като Росица, тази държава наистина има шанс да се оправи. 

Предлагаме и основни части от нейната позиция по случая:

През март подадох документи в конкурсната сесия, обявена от НФЦ… След като открих нарушения в процедурата, подадох жалби - 30 дни преди излизането на резултатите. Подчертавам – 30-дни преди! Жалбите ми бяха 14 на брой, в различни учреждения и комисии, защитаващи законите в България. Г-н Чолаков и министър Стоянович бяха предупредени от някои от комисиите да отстранят грешките в процедурата за провеждане на конкурсната сесия. След като не го направиха, аз търпеливо изчаках резултатите. Но съответно стана така, както и предполагах - нарушенията, за които предупреждавах, бяха извършени. Тогава отново събрах всички документи, наех адвокат и заведох жалба, но този път в Административен съд.

Не съм обжалвала заради това, че съм последна в класирането. Напомням, че месец преди резултатите да излязат, аз лично заведох 14-те жалби в различните комисии и предупредих, че има нарушения. Откакто съм подала жалбата в съда, непрестанно получавам обвинителни съобщения и писма. Не разбирам в какво съм обвинена, за да получавам съобщения в личните си профили от хора от киногилдията?

Росица Караджова има официален отговор от министъра на културата Петър Стоянович от 2 юли, в който той лично пише, че няма нарушения. В становището на Националния съвет за кино (НСК) от 15 юли обаче се казва, че има нарушения и резултатите от сесията са невалидни. Следва ново становище на Стоянович - в него вече той вече тихо си признава, че има нарушения, но не може да анулира сесията заради... подадените жалби. Бре, да му се не види!

Поемам всякаква отговорност за жалбата си в съда, ще понеса последствията – каквито и да са те. Моята позиция е, че има нарушения. Ще се боря, докато законите ми го позволяват.
Както всички в тази държава, и аз имам право да кандидатствам за държавно подпомагане на проектите си. Естествено е да кандидатствам и на следващата сесия. В момента, в който подам документите си в НФЦ, ще проверя отново за нередности. Заявявам пред всички, че ако открия дори една такава, ще сигнализирам отново 14-те комисии и ще чакам. Ако администрацията в НФЦ не отстрани грешките си, отново ще обжалвам резултатите в съда. Смятам, че това е нормалният и законният път един гражданин да търси правата си.
 

"Ако няма нередности, или има, но те ги отстранят след моя жалба, аз няма да предприема нищо в ущърб на хората, подали проекти като мен. Ако при това положение отново съм последна по вот, ще замълча, защото ще знам, че всичко е законно и е в реда на нещата и явно моят проект не е готов да се пребори за финансиране", заявява категорично Росица Караджова.

За разлика от някои, които загубиха конкурса и подадоха жалбите си след излизането на резултатите, за разлика от всички, които дадоха интервюта в медиите след излизането на резултатите, аз сигнализирах за нередности много преди това и не съм се водила от оценките на художествената комисия. Отново пояснявам, че не осъждам качеството на спечелилите проекти и това че аз съм последна, аз осъждам истинността на цялата сесия и корумпираното ръководство на НФЦ.

А това по-долу е безкрайно поучително - то показва как едни хора, доскоро протестирали срещу системата, но изкачили се по някакъв начин на пост в същата система, изведнъж започват да не забелязват проблемите и да пренебрегват хората, които им ги показват:

Истината е простичка. Предупредих г-н Чолаков в момента, в който си подадох проекта - това беше на 17 март - че много внимателно ще проследя процеса на конкурсната сесия и че ще държа той да е законен. Подчертах му, че в нито един момент няма да проявя слабост или търсене на ефект от това, че съм глуха и че съм под закрилата на Закона за интеграция на хората с увреждания. Подчертах му също, че въпреки глухотата ми искам да се чувствам равностойна и искам да участвам наравно с всички, за да получа съответно полагащото ми се място в конкурса, което и по ред да е то. Явно обаче г-н Чолаков не ми повярва.

Някой може да си каже, че това момиче не е с всичкия си, след като излиза само срещу цялата обиграна и обръгнала на всичко система. Ние обаче сме длъжни да напомним една фраза от класическата българска литература: Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита. Написал я е Христо Ботев през 1871 г. Сещате ли се заглавието на стихотворението? "Борба" е заглавието. Спомням си собствените си опити да се преборя със системата и как накрая омерзен се отказах да се занимавам. Писна ми. И сега, колкото повече навлизам в историята, толкова повече се чудя: Росица ли има увреждане, или всички ние, останалите.

Много съжалявам за останалите невинни хора, които са спечелили финансиране, защото проектите им го заслужават, но не могат да бъдат финансирани веднага заради жалбата ми. Но не съм чак до там патриот, ча да пренебрегна собствените си права заради това, че след като съм потърсила истината, системата наранява някой друг. Не поддържам тезата: когато ме зашлевят по едната буза, да обърна другата... Ако по този път дам урок поне на един от тях, или пък от мен се поучат други млади хора, които искат в нашата родина да се спазват правилата и законите, ако гражданското общество най-сетне се събуди, бавно и полека нещата ще се подобрят.

Оттук нататък смятам да оставя Росица да изложи позицията си. Без коментар или защита - тя няма нужда от това.

На виновните в случая искам само да споделя с „усмивка“:
Да, виновни сте... Въпреки всичко, за да бъда разбрана правилно от заинтересованите и засегнатите, и защото в никакъв случай не съм враг на българското кино, съм готова незабавно да оттегля жалбата си от съда при следните условия:

1. Георги Чолаков да подаде оставката си, защото е виновен... В нормалните държави, когато човек на ръководен пост сбърка, незабавно трябва да признае грешката си, да се извини и да се оттегли от поста.
2. Да бъдат отстранени нередностите в конкурсната сесия, които съм визирала в жалбата си до съда.
3. Да се прегласуват резултатите, като в комисията бъдат заменени с други хора следните лица: Геновева Димитрова, Евгений Михайлов, Юрий Дачев и Валентина Илкова (те си знаят защо).

"А вие продуценти, режисьори и сценаристи, които сте в моето положение, но се спотайвате, мълчите и не надигате глава за разкриване на истината от страх да не бъдете жигосани, се заблуждавате, че помагате на българското кино и на себе си... 
Моето предимство е младостта. Само на 22 години съм и мога да си позволя да чакам дълги години, да внасям поправки в закони, да се боря с неправдата и да променям системата по позволените правила."

Този месец съм рожденичка и ще си позволя да се обърна сама към себе си, ей така просто за кураж:
- Ех, ти малко глухо момиченце, с какво по пътя си уплаши и подразни толкова много хора? Явно си пораснала, станала си силна и смела. Поздравления! Честито!

И знаете ли, уважаеми читатели на Клуб Z, какво още ми каза Росица Караджова? Ето това:

Аз не съм врагът, за който ме смятат всички... Аз съм едно мило, възпитано и внимателно момиче, идващо от света на тишината, опитващо се да живее достойно и равностойно във вашия свят и според общоприетите норми…

Склонен съм да повярвам на тези думи. Абсолютно.

Коментари

Анонимен's picture
Анонимен

А къде чете сценария?
Анонимен's picture
Анонимен

Спас

Госпожице Караджова, защо не пробвахте, първо да заснемете един късометражен филм, да видите бива ли ви за тази работа. Някак много самоуверено искате от държавата 1 000 000 лева за да пробвате дали ставате за режисьор. Имате ли някакъв заснет филм, бил той и късометражен? Ако имате, печелили ли са някакви международни награди?
В НФЦ кандидатстват, освен хора гледащи как да откраднат едни пари, и хора, талантливи, които се борят да направят нещо въпреки системата. Те, за разлика от вас, са доказали какво умеят. Имат по няколко успешни късометражни филма или игрални заснети без пари, на мускули.
Завиждам на самочувствието ви с което седите.
Жалко за малкото наистина талантливи хора в българското кино, които ще трябва да се справят въпреки вашата агресия.
Анонимен's picture
Анонимен

Ст.Станков

Росица Караджова, извинявам се предварително, че ще започна грубо, но мен лично дори не ме интересува качеството на сценария ти... аз съм лаик и такъв ще си остана в тази сфера. Подкрепям те изцяло, защото всеки има право да получи равен шанс за успех! За мен е важен принципа за гарантирана равнопоставеност на всички. "Аз може и да не съм съгласен с това, което казваш, но бих дал и живота си, защитавайки правото ти да можеш да го казваш." Тази порочна практика на "предизвестена смърт" трябва да умре. И последно искам да те коригирам "не съм направила нищо незаконно", ти не си направила и нищо неморално, което съвсем не може да се каже да опонентите ти!
Дерзай!
ПП. Конституция на Република България Член 6
(1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
(2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.
Анонимен's picture
Анонимен

Кой си ти бе "Спас" ??? Киногилдията в България е позорна ..... творци, мамини синчета, демократи. Ти от кои си бе Спас ??? Едно голямо БЛАГОДАРЯ на Росица КАРАДЖОВА. Като гръм и мълния за статуквото. Бой до дупка, Росица.
Анонимен's picture
Анонимен

ПОДКРЕПЯМ РОСИЦА КАРАДЖОВА!БРАВО МОМИЧЕ!
Анонимен's picture
Анонимен

Nasco

Идеален сценарий може да напише момичето за следващ филм ! По реални факти !
Анонимен's picture
Анонимен

Ангелов

Бях в комисията на НФЦ по анимационно кино за миналатагодина и гарантирам, че нямаше договорки с иметоси. Подкрепям изцяло г-ца Караджова, защото е права и защото е смела!
д-р Пeтроff's picture
д-р Пeтроff
д-р Пeтроff

д-р Пeтроff

това момиче е за министър на културата.няма значение,че е на 22.Възрастта и е предимство.
Анонимен's picture
Анонимен

Ямболия

Поздравления мацка! Радвам се че все още има борещи се млади хора в България, които вярват в себе си и не искат да приемат всеобщите настроения на безпомощност срещу системата.
Анонимен's picture
Анонимен

Васко Мавриков

С теб съм Роси. Тези мушмороци, ще лаят, лаят и при първия хвърлен кокал ще се кротнат. Кокалът ще им го даде решението на съда което съм обеден, че ще е в твоя полза.
kurt's picture
kurt
kurt

kurt

Тая история много мирише - на ченгеджийница - особено в частта за Евгени Михайлов .А че стоянович е силно меркантилен и нечистоплътен - туй е ясно
Анонимен's picture
Анонимен

Бедо Манукян

До Автора:
Цитирам: "Без да заемам страна в узрелия конфликт (защото в случая се явявам само журналист и нищо друго),"
Наистина ли, г-н Тонев ?
Вашата "обективна" журналистика накърнява моята интелигентност. Според мен това е една прибързано оркестрирана PR атака! Дължите извинение на личността професор Божидар Манов, когото "опръскахте" умишлено, манипулирайки с неговия цитат извън контекста.
За Протокола: Нямам "куче" в тази битка.

e.tonev

Пиар на кого правя, г-н Манукян? Извинете, че съм накърнил вашата интелигентност, но и обективната журналистика има право на собствена позиция, така знам аз. Моята позиция е ясна - не защитавам проекта на Росица Караджова - нито я познавам, нито съм чел сценария ѝ. Защитавам нейното, и на всички нормални хора, право да живеят в нормална страна, а не да гледат отстрани как някакви хитреци градят и изпълняват схеми. В държавата, в банковата система, в киното и т. н. Ако на вас Вас ви харесва да живеете в това блато - ваша си работа. Единственото, което мога да предположа в такъв случай, е, че и Вие сте някъде из схемите и Ви е изгодно нещата да продължат по старому.
Е, съжалявам, ама мен това не ме кефи.
Анонимен's picture
Анонимен

Алекс

Страхотна статия! Изчерпателна, с добро проучване, материали и всичко на много високо ниво. Единствено не ми хареса лекия нюанс, който се прокарва зад изречения като "... и нищо не последва - склонни сме да предскажем, че пак нищо няма да се случи.". Усеща се нагласа за безнадежност, на поражение, на безсмислие...Надеждата е това, което движи хората напред ;)

e.tonev

Отговарям: съжалявам, че се усеща нагласа за безнадеждност, но това не е първият подобен текст, който пиша. Досега нищо не е помръднало, блатото много бързо се успокоява и пак тихо замирисвана тиня. Искрено се надявам вече да не е така. Иначе - благодаря за вниманието.
Анонимен's picture
Анонимен

Росен Хинков

Тази битка много прилича на събарянето на незаконите цигански къщи в Ст. Загора. След като ги събориха веднага се явиха едни “правозащитници„ който да обясняват че закона не е важно да се спазва закон, а рахата на мангалите. В конкретният случай с г-ца Караджова е същото, на оялите си д
icorex's picture
icorex
icorex

icorex

Росен изкривяваш истината. Прав си че случайте са идентични, но не с това кой и защо сгафил в персонално отношение, а с неработещите институции. Ако имаше работещи институции, и контролиращи органи нямаше да се стигне до събарянето на незаконните постройки, просто защото никога нямаше да бъде позволено да се построят. Същото е и в случая с Росица Караджова - ако имаше работещи институции които да си свършат работата, това нямаше да се случи още повече че тя самата е сигнализирала за нередности 30 дни преди конкурса да се проведе.
Струва ми се че с осъждането на тези "правозащитници" от БХК минаваш от другата страна. От кога правозащитниците на са прави - нали това е тяхната функция право/защитници. А ти в случая на кого си защитник?
Анонимен's picture
Анонимен

Росен Хиинков

Защитник съм на закона. По добре късно приложен, отколкото никога. А въпросните „правозащитници“ от БХК подкрепят точно обратното, слободията на която се радват циганите и на която нито един българин , ако не е някой нарко бос или Ц. Василев, Пеевски и т.н. и която никой от нас не може да си позволи. За конкретният случай с проекта на г-ца Караджова, важи същото правило, по добре спазване на правилата, може и късно, което е по-добре отколкото да изтекат още 20г. в кенефа на т.н. родно кинопроизводство.
icorex's picture
icorex
icorex

icorex

"По добре късно приложен, отколкото никога" за кого? В случая незаконните роми, късно приложения закон работи за политиците, и СРЕЩУ обществото. С късното му прилагане се създава напрежение, от което всички знаем кой печели. Всички знаем че разделено общество е слабо и лесно манипулирано такова (Съединението прави силата). Със разсъжденията си не съм сигурен каква позиция изразяваш - гражданска, или не/осъзната политическа. Късно приложения закон говори за неработещи институции, за което гржданите нямат вина, а са жетрви посфактум от което. Жертви са и етническите българи и ромите защото всички са употребени, и в крайна сметка никой от нас не е печелифш. Какви дългосрочни решения предлагаш с изразенат позиция?
Аз имам въпрос - защо е нужно да се разрешава (негласно) на някого да си построи къща без разрешителни, и в последсвие да му бъде съборена?
Росица Караджова въпреки че е само на 22, е една стъпка пред теб. Нейната кауза е, не да си го върне на системата, а да я корегира, и направи работеща. Каква е твоята кауза, да приложиш със закъснение законите? То е минало. След като бяха откраднати милиардите от КТБ, върви прилагай законите...при положение че имаше такива, и имаше институция която да корегира и следи за нередности. Прилагането на законите постфактум говори за неработещи институции.
Анонимен's picture
Анонимен

Росен Хинков

...да довърша само, на оялите се от субсидии кинаджии, да не им се бута канчето пълно със гарантирани само за тях кинти, Браво на г-ца Караджаво за куража и смелоста и на Емо Тонев, че продължава да оказва журналистеческа и както се оказва морална подкрепа на момичето
Анонимен's picture
Анонимен

KARADJOVA ..........PREMIER ILI GLAVEN PROCUROR!

SALUDOS,BRAVO,
Анонимен's picture
Анонимен

Росица Караджова

Много благодаря на всички за милите думи и за подкрепата. Давате ми още повече сила, в този труден за мен момент.
Анонимен's picture
Анонимен

Eдна българка в чужбина

Поздравления за младата българка в България!- Защото по-голямата част от нейните приятели се учат с държавни пари в чужбина,докато тя се бори против „матрицата„ в родината си..без пари : и да знае, че и в чуждата чужбина парите не миришат - но там са написани закони, които се спазват! Аз бих дала съвет : да събере приятелите си, мислещи като нея и да се представи за Президент на България - да създаде това, което ние 50-годищните не успяхме - преди да напуснем България душата ни бе удавена в „червено„...
Анонимен's picture
Анонимен

Не е достатъчно само да си смел и млад за да застанеш срещу българската тромава кино машина....Ще бъда много щастлива ако проекта, който е отхвърлен на младата дама е стойностен...На 22 години за да имаш смелостта да заявиш проект за филм трябва да имаш зад гърба си опит и познание за онези, които създадоха и направиха киното Изкуство! Понеже живеем в страна без гражданска позиция и активна младеж много бързо издигаме на високо всяко такова поведение.....
Доколкото и аз самата следя този проблем, обидата й е, че нейният проект е бил на последно място...Напишете и за другите проекти на които им е отказано държавна субсидия и то на утвърдени автори...
Анонимен's picture
Анонимен

Ст.Станков

Анонимен, голяма си ...! Моцарт на 5 годишна възраст е композирал. "Акъла, синко, не е в годините, а в главата!"
Анонимен's picture
Анонимен

Ами до колкото следите, явно не следите. Ако сте прочели внимателно статията, ще разберете, че съм подала жалби много преди да излезе класирането. Четете бе хора.
Знам, че ще се появят стотици полемики относно мен и моя проект. Готова съм да понеса всеки негатив. Във нито един момент, не съм твърдяла, че моя проект е най-добрия и че той на всяка цена трябва да спечели. Но, във всеки един момент твърдя, че имам талант и че трябва да имам равен шанс в конкурса. Моят равен шанс бе пренебрегнат, и не само това – получих и наказателен вот, заради жалбите ми. Понесох си последствията, но всичко това ме амбицира, да продължа напред и да се боря и то още по-остро. Знам стъпките които съм извървяла, знам, че не съм направила нищо незаконно и отлично знам какъв проект съм подала. Готова съм да изпратя сценария си на всеки който поиска да го прочете. Не ме е срам от творчеството ми и съм готова дори да го публикувам. Не съм убедена обаче, че всеки участник в сесията е готов да го направи.

b.krustev

Росица, не се впрягайте, доказано е, че голяма част от хората четат текста набързо и без да вникват в него. Нормално е.
Анонимен's picture
Анонимен

Иван Чалъков (род.1960 г.), социолог

Казвал съм го, писал съм го и пак ще го кажа - нещата в сферата на културата, образованието и т.н. се променят към добро в значителна степен (проблеми и зло винаги ще има, не сме в рая)когато умре и последният представител на "социалистическата интелигенция". С мъка го казнам, включвам тук и моето поколение...
Анонимен's picture
Анонимен

Миряна

Прекрасна си! Прекланям се пред достойнството, духа, смелостта, самоотвержеността ти. Не ги губи никога и не се отказвай момиче!
Благодаря на автора, че ми позволи да се докосна до тази чистота. БЛАГОДАРЯ, че ви има!
Анонимен's picture
Анонимен

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10200903271415037&set=a.1198364650256.2026465.1562708830&type=3&theater

Най

Следвайте ни

 
 

Още по темата

Още от категорията