Американският производител на електромобили Тесла (Tesla) вече не получава данъчни облекчения от правителството на САЩ, съобщи снощи в Туитър главният изпълнителен директор на компанията Илон Мъск, цитиран от БТА.

Всъщност Тесла получава най-малките субсидии от всички производители на автомобили в САЩ. Федералните данъчни субсидии в САЩ обхващат електромобилите на други производители, но вече не и на Тесла, написа Мъск.

Американското правителство подкрепя компаниите, които произвеждат коли с алтернативни източници на енергия. Данъчните субсидии обхващат електромобили на стойност до 45 000 долара. 

Направени са изключения за редица модели на стойност до 55 000 долара. В тази категория от автомобилите на Тесла попада само Модел 3. От думите на Мъск обаче следва, че субсидиите вече не се отнасят за този автомобил.

Компанията Тесла е основана от Илон Мъск през 2003 година с централа в Пало Алто, щата Калифорния. Отначало фирмата се казва Тесла мотърс (Tesla Motors), но след това е преименувана на Тесла. 

Тя бе специализирана само за производство на електромобили, но впоследствие започна да се занимава с производство на слънчеви батерии и системи за съхраняване на енергия, припомня ТАСС.