Президентът Румен Радев коментира новата порция разпространени записи, за които има съмнения, че в тях се чува гласът на премиера Бойко Борисов.

"Отново твърдя, че за тези записи трябва да има независима експертиза за тяхната автентичност, защото тя не може да бъде осигурена от българската прокуратура, която е заинтересована страна", каза Радев в Козлодуй.

И допълни:

"Знаете, че в един от записите името на главния прокурор лично се споменава като възторжен фен на премиера".

Според Радев записите са тревожни.

"Това показва и на Европа кой и как управлява. Аз се надявам лично в приоритетите на управленските политики на премиера да не са интригите".

Президентът спецално коментира и съмненията, че думите от записа "да му се подиграваме, да изглежда смешен" се отнасят до него.

"Върнете се в този период, вижте какво се излъчва по новините и сами си направене преценка дали наистина е било излъчено така по новините. Това ще ви даде отговор на въпроса дали са автентични записите", каза Радев.

В един от аудиофайловете гласът, за който се предполага, че е на Борисов, дава указания, явно на свой приближен или подчинен: "да му се подиграваме, да изглежда смешен". От контекста може да се предполага, че този, който трябва да изглежда смешен, е президентът Румен Радев. Не е изключено от другата страна на слушалката да е например икономическият министър Емил Караниколов. Това предположение произтича от факта, че в записа се коментират конкретни събития, случили се на 5 февруари тази година. Тогава в София има българо-японски бизнес форум, на който отива и министърът на икономиката, като организатор е държавният глава. Ден по-рано Радев е оттеглил политическото си доверие от правителството "Борисов 3":

Президентът коментира и разследването на секретаря му Пламен Узунов в търговия с влияние по повод назначаването на посланици.

"Ако вярвах в безпристрасността на прокуратурата щях много бързо да взема решение за неговото отстраняване", каза Радев.

Според него обаче държавното обвинение подхожда към проблемите с тенденционзност. Държавният глава смята, че някои случаи прокуратурата показва "изключително охота", а към други случаи случаи "бездействие, мълчание и боязливост".

"Това срива довеирето", убеден е Радев.

Според президента в българското общество има нагласи за промяна.

"Еколозите защитиха природата, българският съд отстоява своята смамостоятленост. Промяата е неизбежна, репреситие могат само да я ускорят", коментира президентът.