Датата е 24 юни, неправителствената организация "Антикорупционен фонд" публикува видеоразказ на Илия Златанов. Доскоро собственик на предприятие с обороти за стотици милиони - дружествата за асансьори "Изамет"-Дупница, той разказва, че вече "всичко негово е тяхно".

Кого има предвид?

Златанов обвинява директно в рейдърство и завземане на активите му с участието на Петьо Петров - известен като Пепи Еврото. Той е бивш следовател от столичната следствена служба - първо подчинена, а после отдел на Софийската градска прокуратура. Сега е адвокат. В историята е намесена и жена му. А действието се развива в ресторанта "Осемте джуджета" в София.

След това разбрах по медии, че това е прочутият Петьо Еврото...

...Той каза: Тука идват много хора и съм помогнал на всички...

...Роден брат на министър Маринов е личен шофьор на Еврото...

...Полицейска патрулка винаги има пред офиса на Еврото, когато той е там.

...Казва: ние с Черепа се справихме - вие ще изчезнете като песъчинки в пустинята!"

Това са част от прелюбопитните твърдения на Златанов по адрес на адвоката.

Следва това, че бизнесменът е разпитан още на следващия ден, след като подава сигнал в Специализираната прокуратура - диаметрално противоположно поведение на предишното от страна на правоохранителните органи, които Златанов сезира месеци по-рано - за това, че негови роднини искат да му вземат бизнеса неправомерно. За две седмици - след "помощта" от Еврото по разказа на бизнесмена, са иззети над 4 млн. от "враговете" на Златанов - жена му и децата. Той обаче подписва запис на заповед за 3 млн. лв. на името на Любена Петрова - това е жената на Еврото, която бе лидер на протестите в подкрепа на Сотир Цацаров и срещу Лозан Панов пред ВСС.

Постепенно следва затъване с цялото му имущество.

"Пред офиса му седят един джип мутри от "Делта гард", една патрулна кола полицаи. Отделно двама полицаи с него пътуват, униформени", разкрива Златанов битието на новия си познат - адвокат Петров (регистриран между другото в скромната Видинска колегия, б.р.)...

И още:

"Самият Еврото, като пие 2-3 джак-даниелса, се хвали кого ударил, кого опраскал, как съсипал Баневи, как съсипал някакви други", казва той (твърдения в същата посока направи и Цветан Василев от Белград, б.р.).

Авторът на разследването на "Антикорупционен фонд" Николай Стайков доразказва в текст за "Свободна Европа", че Златанов в крайна сметка подписва всичко, което искат от него, и спешно заминава в чужбина. Започва да се свързва с журналисти, сменя адвокатите си и подготвя сигнали до европейски институции. На негова страна вече е и дъщеря му.

Така или иначе след няколко дни мислене - на 26 юни - прокуратурата пусна, и то от пресцентъра на Апелативна - София, кратко съобщение. То гласи, че ще се провери изнесеното във видеото на "Антикорупционен фонд".

Разследването е възложено на по-нискоинстанционната Софийска градска прокуратура и именно там е повикан във вторник за разпит Николай Стайков.

Ето какво коментира Стайков след разпита:

Кой е прокурор Емил Петров

Това е същият прокурор, с когото доста медии се пошегуваха в неделя - след изчитането на оправдателната присъда за Иво Прокопиев, Симеон Дянков, Трайчо Траков и др., дело, по което Петров специално бе командирован в спецсъда. Поводът бе, че цитира погрешно книга "ЕкЛИАст" от Бибилията, но да речем, че се е дължало на вълнение от проваления труд - негов лично и на държавното обвинение.

Това сега е по-малко притеснителното... По-голямата работа е в структурата на прокуратурата, както знаем - единоначална и подчинена само на по-висшестоящата прокуратура. 

От 12 февруари Емил Петров е заместник на ръководителя на Апелативна прокуратура-София. С новината специално се хвали медията Bulnews (в миналото атрактивно кръстена "Три бали") от родната му Враца:

 

Естествено за всички свои действия: воля за прекратяване/продължаване, разследване/неразследване или съответно предприемане/непредприемане на някакви процесуално-следствени действия наблюдаващият прокурор дължи отчетност единствено на висшестоящия прокурор. И всички на главния.

Така излиза, че Емил Петров пряко ще контролира законосъобразността и всички други реквизити на разследването срещу Петьо Петров.

Ето какво написа по повода и доскорошният прокурор Андрей Янкулов:

"И последно, вече по съществото на бъдещата проверка по "Осемте джуджета". Доколкото ми е известно, ще се извършва от специализирания отдел на Софийската градска прокуратура, чийто ръководител като зам. градски прокурор доскоро беше Емил Петров, брат на засегнатия във видеото Петьо Петров. Прокурор Емил Петров сега не е ръководител в СГП, защото е зам. апелативен прокурор на София, т.е. заместник на административния ръководител на горестоящата на СГП прокуратура, която по закон проверява всяко произнасяне на прокурори от СГП, неподлежащо на съдебен контрол. За структурата на прокуратурите в софийския съдебен район може да бъде цитиран и премиерът с една реплика от предишни записи: "Апелативна по-добре ли е от Градска?" По-добре е."

В предстноящата втора част от филма на "Антикорупционен фонд" се споменават поименно още прокурор Димитър Франтишек Петров - доскоро назначен от Гешев за негов заместник и после и.д. шеф на Специализираната прокуратура, както и на зам.-главния Борислав Сарафов - несменяем още от времето на Сотир Цацаров.

Със сигурност се очаква задълбочена и безпристрастна прокурорска работа в търсене - дали има данни за наличие на извършено престъпление и разкриване на обективната истина.