Намаляването на ДДС до 9% за година и половина при ресторантьорството, книгоиздаването и бебешките храни и консумативи, което влиза в сила от утре, 1 юли, е възможно да не бъде усетено от потребителите като по-ниски цени, като за сметка на това повече пари ще останат в джоба на търговците.

Това обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров пред бТВ в деня преди въвеждането на мярката. 

„ДДС се прилага от повече от 50 г. в ЕС и на много места, където е въведена такава диференцирана ставка, този мач, най-общо казано, е игран и в преобладаващата част от случаите крайният резултат, за съжаление, не е намаляване на крайната потребителска цена, а оставане на определен буфер, марж за търговеца, което в специфичния контекст в България се счита за антикризисна мярка“, каза Бъчваров.

НАП вече изготви инструкции как ще се прилага диференцираното облагане за ресторантите и заведенията, като от тях е ясно, че например ДДС на пицата, поръчана на място, ще е 9 на сто, докато при поръчка на същата пица за доставка вкъщи ДДС ще е на стандартната обща ставка от 20 на сто. Причината е, че замисълът е да се облекчи ресторантската услуга, а не предлагането на продукти. Косвеният данък за алкохолни напитки, без значение от вида им, си остава 20%. Бъчваров не е притеснен как ще се контролира новияТ вид счетоводство. По думите му касовите апарати се настройват лесно, това може да стане дори дистанционно. Освен това:

„Нека да приемем, че НАП ще прилага разумно контролния си механизъм, предполагам, че данъчните органи също могат да си поръчат пица дистанционно“, отбеляза говорителят на приходната агенция.

Попитан дали няма риск да се попадне в ситуация, в която се дават данъчни стимули на бизнеси, които най-често са хващани в нарушения, Бъчваров призна: „Рисковете по отношение на ресторантите и нощните заведения са относително по-големи, отколкото в останалите браншове." Но добави, че не иска да влиза в "политически изказвания" по темата. По думите му разговорите с ресторантьорския бранш са били честни и открити и самият бранш е казал, че по-ниският ДДС вероятно няма да се отрази на крайната цена на услугите му. 

По отношение на намалената ставка на данъка за книги и определени бебешки продукти "може да се приеме за добра новина".

Облагането на хазарта е вън от полето на НАП от 2014 г. 

Преди дни стана ясно, че след близо 30 г. в системата на данъчните напуска директорът на дирекция „Контрол“ Васил Панов. Той бе и представителят на НАП и в Държавната комисия по хазарта в продължение на години. Финансовият министър Владислав Горанов го смени през февруари, когато стана ясно, че ДКХ в продължение на години "не е забелязала" как се формират дължимите такси за фирмите на бизнесмена Васил Божков. В резултат последният е обвиняем, а прокуратурата и контролните органи твърдят, че бюджетът е ощетен с около 700 млн. лв. за целия период, като в сумата влизат и лихви.

„Мотивите му са лични, това е негово лично желание“, обясни Росен Бъчваров, попитан за освобождаването на Панов.

На въпрос дали последният е допуснал по-ниското облагане за хазартни фирми на Васил Божков, говорителят на приходната агенция припомни, че ДКХ е колективен орган с представители на ред други ключови ведомства - МВР, ДАНС и т.н.

„Хазартът беше облаган до 2014 г. с данъци. След 2014 г. те бяха заменени с такси и излязоха от полето на НАП“, подчерта Бъчваров.

Той коментира и одита на Сметната палата, според който в дирекции на НАП ревизиите не са възлагани автоматично. По думите му това е така единствено в „Големи данъкоплатци“, където са събрани 1000 фирми, осигуряващи 30 на сто от приходите. „В останалите структури има например 300 000 фирми и когато трябва да се изберат 3000 за ревизия, има селекция. В „Големи данъкоплатци“ се проверяват всички през определен период от време“, твърди говорителят на НАП.

Днес е и крайният срок за бизнеса да подаде данъчните си декларации за 2019 г. и за плащане на местни данъци с отстъпка. По думите на Бъчваров с удължаването на данъчката кампания заради пандемията почти всички фирми вече са се отчели пред данъчните власти.