За десет години на борсата акциите на един от основните пионери в производството на електромобили - "Тесла", са поскъпнали с невероятните 4125%. Това показва рекапитулацията на бизнес историята на гиганта, разказана по-рано днес от американската CNBC и цитирана от economic.bg

На 29 юни 2010 г. фирмата на визионера Илон Мъск става публична и по време на успешното си IPO продава акции на стойност от 226 млн. долара и регистрира скок от 41% до 23.89 долара за акция, при стартова цена от едва 17 долара. 

Поглед към борсата от снощи показва следното - акциите на "Тесла" се котират на фантастичната цена от 1 009.35 долара, което на практика показва и огромното повишение за последните 10 години. Единствената американска компания, която може да се сравнява с безусловния успех на производителя е Netflix, която бележи още по-голям ръст от над 1 180%. Стрийминг платформата е най-добре представящият се играч в широкия индекс S&P 500. Далеч зад "Тесла" остават мастодонти като Amazon и Apple. Другите автопроизводители пък въобще не могат да се доближат до тези стойности.

CNBC обаче припомня и тежките моменти. Например бруталния спад от 30% на цена за акция след 7 август на 2018 г., когато изпълнителният директор Илон Мъск шокира света със свой туит, в който обяви, че има "осигурено финансиране", за да свали компанията от борсата. Това, разбира се, не се хареса на Комисията за ценни книжа, която обвини Мъск в умишлено заблуждаване на обществото. И той, и компанията платиха по 20 млн. долара за уреждане на делото. 

Новата година обаче започна шеметно за "Тесла", а нейните акции се котират с непрекъсното нарастващи стойности, особено след като новата фабрика във Шанхай беше отворена и започна да произвежда. 

Експертите казват и че инвеститорите вярват на обещанията на Мъск, че скоро ще започнат и доставките на пикапът "Сайбъртрък", който ще бъде една крачка напред към автономното шофиране. Това се потвърждава и от данните - въпреки пандемията, въпреки затварянето на основната фабрика в Калифорния, акцията на "Тесла" е скочила със 140% от началото на тази година. 

Последните 9 месеца са и единствените, в които компанията отчита печалба. Оскъпяването на процеса по производството и търсенето винаги са карали инвеститорите да се съмняват дали "Тесла" може да постигне рентабилност, но очевидно пътят вече е постлан. Предстои да видим доклада за второто тримесечие на тази година. 

Ако и той е положителен, тоест на печалба, "Тесла" ще заеме полагащото й се място - в индекса S&P 500, на най-големите американски компании, листвани на борсата.