Съветът на ЕС прие препоръка за вдигане от 1 юли на ограниченията за пътуване за жителите на 14 трети държави.

САЩ не са сред тези страни. А за Китай мерките ще се отнасят само в случай на реципрочност.

14-те страни са Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Черна гора, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Сърбия, Южна Корея, Тайланд, Тунис и Уругвай.

Става дума за постепенно премахване на забраните за маловажни пътувания за жителите на тези страни.

А живеещите в Андора, Монако, Ватикана и Сан Марино трябва да бъдат смятани за жители на страни от ЕС.

Решението е взето от Съвета на ЕС с писмена процедура. Критериите, по които са били определени 14-те страни, покриват по-специално епидемиологичната ситуация и мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса, сред които физическото дистанциране, както и икономически и социални съображения.

Що се отнася до епидемиологичната ситуация, държавите от списъка трябва да изпълняват следните условия:

Броят на новите случаи на COVID-19 през последните 14 дни и на 100 000 жители да бъде близък или по-нисък от средния за ЕС (какъвто е бил на 15 юни);

• Тенденцията с новите случаи да бъде стабилна или намаляваща в сравнение с предишните 14 дни;

• Да бъде достъпна информацията за цялостния им отговор на пандемията, включително за провеждането на тестовете, наблюдението, проследяването на контактите, ограничаването, лечението и съобщаването, както и надеждността на информацията.

Реципрочността ще бъде вземана предвид постоянно и въз основа на отделни случаи.

За страните, за които ограниченията ще продължат да бъдат в сила, ще бъдат допускани изключения. Те са за следните групи хора:

• Жители на ЕС и членове на техните семейства;

• Дългосрочно пребиваващи в ЕС и членове на техните семейства;

• Пътуващи с особени нужди, посочени в препоръките.

Препоръката на Съвета няма обвързващ характер. Властите на всяка страна членка носят отговорност за прилагането на контекста на тази препоръка. Те могат да вдигат постепенно ограниченията, но това трябва да става при пълна прозрачност.

Списъкът на третите страни трябва да бъде преразглеждан на всеки две седмици. Той може да бъде актуализиран от Съвета след консултации с Еврокомисията и компетентните агенции на ЕС.

Ограниченията за определена страна могат да бъдат върнати, ако настъпят промени в посочените по-горе условия.

Очаквано в одобрения списък не са САЩ.

Почти всяка страна членка е лобирала за някоя своя съседка, съобщи „Политико“, като цитира дипломатически източници в Брюксел. Според тях България е настоявала да бъдат вдигнати ограниченията срещу Турция. Това обаче не се е случило.