Като опаки хора живеем в опако общество. И затова всичко е наобратно. А когато гледаш едно нещо наопаки, то винаги изглежда изкривено, абсурдно, нелогично, объркано и сбъркано. Строителна площадка на крайморската ивица си е баш нов хотел, но представителите на институциите ти го представят като „подпорна стена“.

Група млади хора протестират срещу поредното бетониране, екоминистърът, горд с прозвището Ревизоро, и зам.-председателят на парламента Валери Симеонов в един глас ги стигматизират като „зелена хунта“. “Пари сме дали горе за Седемте рилски езера, за да станат красота”, заявява Борисов. Без да разбира, че там е красота, защото няма пари. И като помирител в махалата праща министър и природозащитници да пият „чай, мента, глог и валериан“. 

Здравните власти всеки ден тревожно обявяват висок ръст на болни от коронавирус, пускат съобщения, че болниците се готвят за апокалипсис, а в същото време разхлабват мерките по ресторанти, барове, нощни клубове, балове, футболни мачове. С една устна заповед премиерът Борисов прати здравния министър лично да следи феновете на мача за Купата на България дали ще седят през седалка на стадиона. За минута един "голям бюджетар", както наричат Кирил Ананиев, беше превърнат в стадионен разпоредител.  

И още опаки примери. Един подсъдим бизнесмен, който омагьоса цяла България с игрите на щастието и публично заяви, че е корумпирал властта с „такса спокойствие“, изведнъж тръгна да прави партия - да възстанови върховенството на закона в държавата. Кога Васил Божков разбра максимата „За кокошка няма прошка, за милион няма закон“?

Цветан Цветанов пък се обяви за нов морал в политиката, защото "всички български граждани сме омерзени". И се припозна за опозиция. Главният прокурор Иван Гешев сам се обяви за „инструмент в ръцете на Господ“. Но не се знае как ще се разберат с Волен Сидеров. 

От седмица атакистът пуска статуси във фейсбук за нов политически проект „Православна България“. 
Силата на православието и това, което ни завеща Спасителят Иисус Христос, е, колкото пъти ни поиска прошка братът, искрено покаял се, толкова пъти да му прощаваме!“, обяви Сидеров. 

Само за десетина дни Сидеров поиска прошка за всички свои грешки, обяви Хипократ за езичник, пренаписа лекарската Хипократова клетва по Божиите заповеди и настоя депутатите в парламента да предлагат законопроекти, съобразени с „Божиите закони, правила и подредби“. Кога „златният пръст“ се превърна в кръстоносец?

Може да се добавят още много и много опаки примери - видими, скандални, дразнещи и омерзителни. Но има и нещо друго важно. Никой не обича промените. Дори едното задължително носене на маски в закрити пространства и в обществения транспорт предизвика куриозни случаи. Дори едно елементарно ново правило не може да предизвика колективно съгласие да се спазва от всички. Оставете това дали е тъпо, абсурдно или нелогично. Показателно е, че нямаме търпимост към друг, хигиена на общуването и култура на съжителството. Как тогава да искаме да се спазват по-големите правила? Или казано иначе: кога ще започнем да изправяме опакото, в което живеем...