"Локомотив" (Пловдив) за втора поредна година спечели Купата на България. На финала пред 10 хиляди зрители на стадион "Васил Левски" тимът на Бруно Акрапович взе връх над ЦСКА-София с дузпи - 5:3, след 0:0 в редовното време и продълженията.

Победния 11-метров удар изпълни Момчил Цветанов, който се изравни с покойния Красимир Безински и Елин Топузаков с по шест национални трофея. Те са постигнати с четири различни отбора - "Литекс" (2), ЦСКА, "Славия" и "Локо" (2). Треньорът Бруно Акрапович пък няма загуба на финали - четири триумфа в три различни държави.

Президентът на "Локомотив" Христо Крушарски и спортният директор Георги Иванов-Гонзо.

Герой е и вратарят Илко Пиргов, който влезе като смяна в 118-ата минута на мястото на стабилния и непробиваем Мартин Луков. Изключително нестандартен ход на Акрапович, помогнал му за защитата на купата. Пиргов изби топката при удара на Али Соу, който единствен пропусна от 11-те метра.

"Локомотив" си гарантира място в Лига Европа. А за ЦСКА-София остава да се бори да придобие квота от първенството. "Червените" играха по-добре днес, имаха повече възможности да вкарат гол, повече атакуваха, но не се възползваха.

 

Двубоят предложи предимно битка, предпазливост, надлъгване и малко футбол. Преди почивката ЦСКА-София имаше по-добрите ситуации и повече владееше топката.

Най-добрата се откри пред Евандро, изведен сам срещу вратаря Мартин Луков в 17-ата минута. Бразилецът обаче стреля слабо и не успя да преодолее стража.

В края на полувремето Петър Занев стреля с глава след центриране и топката се отби в гърба на Соу, като това затрудни Луков. "Локо" се ограничи с няколко центрирания, но нищо наистина опасно за Густаво Бусато.

След почивката "червените" натистнаха още повече, усетили, че съперникът подчертано приемаше играта в своята половина, оставайки кълбото на своя опонент.

Енрике Рафаел пробва Луков с диагонален удар. Най-добрата възможност в тези минути отново се откри пред крилото след пробив и центриране на Иван Турицов - и отново се намеси Луков. 

Тиаго и Греъм Кери пробваха последната преграда на "смърфовете" от статични положения, а Брадли Мазику също имаше прилична възможност. Както и Али Соу. "Локомотив" съвсем забрави да атакува, днес играта на тима в атака никак не спореше.

Втората част беше спряна с около пет минути, тъй като феновете в сектор "Г" спуснаха димна завеса на стадиона.

В края на редовното време "Локо" успя да отблъсне щурма на ЦСКА-София и изнесе действията по-напред. Отново не смути Бусато при статични положения.

И дойде време за продължения - нещо, което личеше поначало, освен ако не бъде допусната груба грешка или майсторско изпълнение. В тях нещата не се промениха много - "червените" опитваха да атакуват повече. В 112-ата минута "Локо" най-сетне застраши ЦСКА-София - при корнер двама "черно-бели" играха с глава, а Кристиян Малинов изчисти топката в близост до рамката.

В 115-ата Малинов получи напълно заслужено втори жълт и червен картон за нарушение срещу влезлия като смяна Момчил Цветанов и столичният тим доигра срещата с човек по-малко.

В последните минути "Локо" не опита да се възползва от числения си превес. Бруно Акрапович пък направи вратарската смяна - Илко Пиргов влезе на мястото на отличния и днес Мартин Луков. Рискован ход, но намерил отплата.

В ложата на стадиона бяха Кирил Ананиев, министър на здравеопазването, и Красен Кралев - на младежта и спорта. Ананиев изпълни заръката на Бойко Борисов да отиде на мача и да следи феновете дали спазват мерките - да носят маски (препоръчително) и да седят през седалка и през ред един от друг.

Това се случи - отчасти, само в сектор "В", не и в останалите, където запалянковците бяха човек до човек.

На стадиона присъстваха също собствениците двата клуба Гриша Ганчев и Христо Крушарски. За първи път в историята пловдивски клуб победи столичен на финала за Купата.

При дузпите

Димитър Илиев ("Локомотив") - гол, 1:0

Петър Занев (ЦСКА-София) - гол, 1:1

Алмейда ("Локомотив") - гол, 2:1

Али Соу (ЦСКА-София) - пропуск, Пиргов спаси, 2:1

Бирсент Карагерен ("Локомотив") - гол, 3:1

Жеферсон (ЦСКА-София) - гол, 3:2

Доминик Малонга ("Локомотив") - гол, 4:2

Греъм Кери (ЦСКА-София) - гол, 4:3

Момчил Цветанов ("Локомотив") - гол, 5:3