17:18 ч.: Словакия ще извади България и Черна гора от своя списък на "сигурните страни" за пътуване 

Словакия ще извади България и Черна гора от своя списък на "сигурните страни" за пътуване в условията на пандемията от новия коронавирус, съобщи днес словашкият премиер Игор Матович, цитиран от националната информационна агенция ТАСР.
Матович, който говори след среща с консултативен съвет от епидемиолози и инфекционисти, каза още, че няколко държави ще бъдат добавени в списъка. Това са Нидерландия, Белгия, Испания, Франция, Италия, Ирландия, Австралия, Нова Зеландия, Япония, Южна Корея и Китай. 


17:06 ч.: Взрив на заразата в Сърбия. Може пак да затворят Белград

Голямо увеличение на новорегистрираните случаи на коронавирус отбелязва днес Сърбия - за последните 24 часа те са 359, съобщи в. "Катимерини". 80% от тях са в столицата Белград, пише гръцкият вестник. Починали са шест души, с които общият им брой става 287. Драматично се увеличава и броят на болните, които показват тежка клинична картина. Пациентите на изкуствено дишане в интензивни отделения са 81, т.е. четири пъти повече отколкото преди една седмица. Общо установените случаи са вече 15 195, като са направени 418 879 теста.

Извънредно положение и задължително носене на маски са въведени в градовете Тутин, Крагуевац, Вранье, Нови пазар. В тях са забранени публични събирания като концерти, спортни състезания, сватби и семейни тържества. Най-тежко е положението в Белград, където три големи болници са мобилизирани изцяло за лечение на случаи на COVID-19 и две други се подготвят за същата цел.

Очаква се тази вечер президентът Александър Вучич да обяви извънредни мерки за столицата, като най-лекият сценарий е въвеждане на полицейски час със забрана за излизане след 20 часа, а най-тежкият - пълна блокада на Белград със забрани за влизане и излизане от него. Епидемиолозите очакват пикът на втората вълна на коронавируса в Сърбия да дойде след пет дни, когато по техните изчисления ще се проявят последствията от събиранията на много хора при неотдавнашните избори и на спортни състезания с десетки хиляди зрители. 


14:27 ч.: Лукашенко обяви победа над епидемията от коронавирус в Беларус 

Беларуският президент Александър Лукашенко смята, че здравната система на страната му е устояла в условията на епидемията от коронавируса и е успяла да я победи. Той заяви това днес при връчването на държавни отличия, съобщи президентската пресслужба, цитирана от ТАСС.

Александър Лукашенко. Снимка АП / БТА


"Заради коронавирусната инфекция медиците се оказаха на предната линия. Нашата система на здравеопазване устоя. Но ние няма да отслабваме борбата, въпреки че днес можем да кажем - ние победихме", каза Лукашенко.

По негово мнение в тази ситуация Беларус е "показала политическо здравомислие и народна мъдрост". "И след окончателната победа над COVID-19 задължително ще се срещнем отделно с нашите лекари, които днес все още са на своя пост", отбеляза той.
Към 1 юли в Беларус са регистрирани 62 424 заразени с коронавирус. От инфекцията са починали 398 пациенти. В Беларус за разлика от повечето други страни властите не наложиха карантина, масовите прояви не бяха отменени, а министерството на здравеопазването само издаваше препоръки как да не се заразят хората с коронавируса.
Същевременно местното представителство на Световната здравна организация отбелязва, че Беларус все още се намира в стадия на локалното предаване на коронавирусната инфекция, което представлява достатъчно сериозна ситуация. СЗО препоръчва масовите прояви да бъдат отложени, физическото присъствие на работните места и в учебните заведения да бъде намалено, както и да бъде намалено движението на хората.


11:30 ч.: Здравният министър на Нова Зеландия подаде оставка заради грешки по време на пандемията

Новозеландският здравен министър Дейвид Кларк подаде оставка след поредица от грешки по време на пандемията от коронавирус, съобщиха ДПА и ТАСС.
Кларк свика изненадваща пресконференция, на която обяви, че се оттегля от поста. Премиерът Джасинда Ардърн потвърди в кратко изявление, че е приела оставката на Кларк. Тя каза, че образователният министър Крис Хипкинс ще поеме здравното министерство до изборите през септември.

Здравният министър на Нова Зеландия Дейвид Кларк подаде оставка заради  поредица от грешки по време на пандемията от коронавирус. Снимка АП / БТА


След въвеждането на общонационална карантина на 25 март в Нова Зеландия Кларк два пъти наруши режима на самоизолация: по време на велосипедна разходка в парка и семеен пикник на плажа, припомня ТАСС. Тогава той предложи да подаде оставка, но Ардърн отказа да я приеме, като се аргументира, че би сторила това при обичайни условия, но не и на фона на пандемията. За нарушаване на карантинните мерки тя все пак го лиши от длъжността помощник-министър на финансите, която той заемаше по съвместителство, и го понижи до най-ниския ранг в министерския съвет.
Кларк също така беше подложен на критики през последните седмици след опасения за лошо управление на карантинните мерки и местата за изолация, предназначени да спрат разпространението на COVID-19 в страната, припомня ДПА.


9:00 ч.: Случаите на коронавирус в Индия надхвърлиха 600 000

Броят на потвърдените заразявания с коронавирус в Индия надхвърли 600 000, след като властите съобщиха за 19 148 нови случая през последното денонощие, предаде Асошиейтед прес.
Към днешна дата в Индия са регистрирани общо 604 641 заразявания, като 100 000 от тях са съобщени през последните четири дни. Смъртните случаи досега са 17 834, заяви здравното министерство.
В трите най-тежко засегнати щата, включително тези, в които се намират столицата Делхи и град Мумбай, са отчетени над 60 процента от случаите в Индия.
Въпреки увеличаването на заразяванията западният плаж на щата Гоа отвори за туристи, а местните власти позволиха на 250 хотела да възобновят работа след спиране, продължило повече от три месеца. Туристите ще трябва или да представят документи за отрицателни проби за коронавирус, или да бъдат тествани при пристигането.


4:24 ч.: Нов дневен рекорд на броя на заразените в САЩ 

Новите случаи на COVID-19 в САЩ са нараснали в сряда с над 48 000, което е най-големият дневен прираст от началото на пандемията, сочи преброяване на агенция Ройтерс.

Според университета "Джонс Хопкинс" за 24 часа в САЩ са регистрирани най-малко 52 898 нови случая на зараза, допълва Франс прес.

През последната седмица случаите на COVID-19 в САЩ постоянно растат и поставят нови дневни "рекорди". Най-висок е броят на новозаразените в Аризона, Калифорния, Флорида и Тексас, а общо 14 щата регистрират увеличение от над два пъти на броя на заразените през юни, сочат данните на Ройтерс.

Над 10,6 милиона души по света са заразени с новия коронавирус, а над половин милион са починали от началото на пандемията, отбелязва агенцията.
Според данни на Световната здравна организация, цитирани от ТАСС, за последното денонощие с новия коронавирус са се заразили още близо 164 000 души и са починали над 4000.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус пише в статия във в. "Вашингтон пост", че в момента в целия свят се разработват 141 ваксини срещу новия коронавирус, а някои учени може да са само на месеци от успеха.


4:07 ч.: Нови 5681 случая на COVID-19 в Мексико. За първи път от близо век е отменен професионалният бейзболен сезон 

В Мексико за последното денонощие са регистрирани още 5681 случая на COVID-19, с което общият брой на заразените от началото на пандемията надхвърли 231 000 души, предаде ТАСС, като цитира главния епидемиолог на министерството на здравеопазването Хосе Луис Аломия. Във вторник мексиканските власти съобщиха за 5432-ма новозаразени.

Сервитьорка в легендарния ресторант Sanborns of the Azulejos в Мексико сити с маска и шлем срещу коронавируса почиства бар, на който на физическа дистанция е отбеляано къде да сядат клиентите. Снимка АП/БТА


COVID-19 е установен при 231 770 души, заяви на пресконференция "Аломия". През последните 24 часа са регистрирани 741 смъртни случая, което е с 93 повече от предишния ден. Общият брой на починалите пациенти с коронавирусна инфекция в Мексико е нараснал до 28 510 души.

Въпреки че през юни в страната се регистрираха средно над 4000 нови случая на зараза, към момента в 18 от общо 32 региона на Мексико степента на епидемична опасност е понижена от "червена" (максималната) на "оранжева" (висока). Това позволява възобновяване на различни видове икономическа дейност, която бе спряна заради пандемията.

В понеделник президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви, че пандемията в Мексико наближава края си.

За първи път от близо век обаче Мексиканската бейзболна лига отмени професионалния сезон, който трябваше да стартира на 7 август, предаде Асошиейтед прес. В сряда бе обявена и отмяна на маратона "Мексико сити Телсел 2020", предвиден за 30 август. Състезателите, които са се регистрирали за маратона, ще могат да участват в изданието му през 2021 г. или ще получат таксата си за участие обратно.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.