Еврокомисията разреши пускането на пазара на ремдесивир срещу коронавируса.

Това е първото лекарство срещу болестта, за което се издава такова разрешение. Преди седмица такава препоръка издаде Европейската агенция за лекарствата (ЕМА).

Решението е взето по ускорена процедура. ЕМА издаде препоръката си след изследване на приложено лечение. Обикновено от препоръката или искането на разрешение до неговото даване минават 67 дни.

„Това показва решимостта на ЕС да реагира бързо, щом новите лечения са налични където и да било“, коментира еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду.

Пускането на пазара е под условие.

• ЕМА съветва лечението да се прилага за лица над 12-годишна възраст, които имат пневмония и се нуждаят от допълнителни количества кислород. Ремдесивир се инжектира венозно и използването му е ограничено в здравни заведения, където пациентите могат да бъдат постоянно наблюдавани. Преди и по време на лечението трябва да бъде наблюдавано функционирането на черния дроб и бъбреците. Лечението трябва да започне с инжектирането на 200 милиграма в първия ден, последвано от 100 милиграма дневно най-малко през следващите 4 дни, но за не повече от 9 дни.