Урсула фон дер Лайен не е трябвало да записва клип на фона на Еврокомисията клип в подкрепа на хърватския премиер Андрей Пленкович.

Това заяви днес говорителят на ЕК Ерик Мамер.

Поводът бе видеозапис с участието на Фон дер Лайен, предизвикал недоволство и принудил ЕК да влезе в обяснителен режим.

Той е на Европейската народна партия (ЕНП) и е в подкрепа на хърватския премиер Андрей Пленкович. Неговият Хърватски демократичен съюз (ХДС) запази властта си вчера, след като спечели парламентарните избори.

Успехът дойде броени дни след края на хърватското председателство на Съвета на ЕС, оценено от мнозина като изключително успешно.

 

 

В клипа участват ръководители от страните членки на ЕС, чиито партии членуват в ЕНП, а също така председателят на групата й в Европарламента Манфред Вебер, лидерката на германските християндемократи Анегрет Крамп-Каренбауер и хърватската еврокомисарка Дубравка Шуица. Сред участващите е и българският премиер Бойко Борисов. Всеки произнася фразата Sigurna Hrvatska („Сигурна Хърватия“).

Първа отправя пожеланието Урсула фон дер Лайен. Тя го прави на фона на знамето на ЕС, а на екрана е изписано „Председател на Еврокомисията“.

При появата на всеки ръководител е изписано кой е той и от коя страна е.

И докато за съпартийците на Пленкович от другите страни е нормално да го подкрепят, участието на Урсула фон дер Лайен предизвика масово недоволство и съмнение в неутралитета на ЕК. Фон дер Лайен също е от партия, член на ЕНП.

Говорителят на ЕК Ерик Мамер бе принуден за внася уточнения. Снощи той написа в туитър следното:

„Председателят записа кратка незначителна фраза за ползване във видео с други политици от ЕНП. Това е замислено като принос в лично качество. За съжаление това не бе изяснено в окончателната версия на видеото.“

 

На редовния обеден брифинг Мамер бе подложен на кръстосан огън и бе принуден да обяснява случилото се. Той обаче така и не отговори на въпроса дали Комисията ще се извини.

Клипът бил направен по молба на кабинета на Андрей Пленкович, отправено сутринта на 3 юли. Това става два дни преди вота в Хърватия.

„Председателят (Урсула фон дер Лайен – б.р.) записа много кратък клип като част от хърватската предизборна кампания. Клипът бе записан покрай много други изготвени видеоматериали. Председателят ги записва цяла сутрин в петък. Защото знаете, че в периода на карантина участието в различни прояви, конференции и т.н. включва и видеовръзка“, каза „гласът“ на Брюксел.

Той уточни, че всички записи, включително въпросният клип, са направени в студиата на ЕК. След това направеният по молба на Загребл запис е изпратен до контактите в  в Хърватия.

„Това видео не трябваше да бъде записвано на фона на „Берлемон“. А то е записано на същия фон, използван при предишните записи“, призна Мамер.

Веднага след това обаче той излично изтъкна, че надписът „Председател на Еврокомисията“ е поставен по-късно, след изготвянето на клипа. И това не е станало в Брюккел, а в Загреб.

„Фон дер Лайен е информирана за тези грешки. Тя иска съвсем ясно да се разбере, че всякакъв клип от политическо общество, който тя иска да запише, трябва да бъде изцяло в съответствие с Кодекса за поведение на ЕК. Тя иска да бъде гарантирано, че са използвани необходимите процедури, за да се избегне  такава неумишлена грешка“, продължи говорителят.

В същото време Урсула фон дер Лайен смята, че е добре за европейската демокрация членовете на Колегиума на комисариите да могат да се ангажират с прекия политически живот. Това трябва да бъде разрешено, но да става само при определени условия.

Запитан за цената на клипа и кой го е платил, Ерик Мамер отговори, че и да е струвал нещо, стойността е била толкова незначителна, че не е била обсъждана.

Накрая бе зададен и въпрос дали Урсула фон дер Лайен продължава да живее в централата на ЕК и какви двенви получава. Ерик Мамер обеща да отговори друг път.