Цели 16 положителни проби за COVID-19 са дадени в ПФК "Черно море", официално съобщи клубът от Първа лига. Информацията беше потвърдена на брифинга на Националния оперативен щаб и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Ананиев каза, че вчера по обед е излязла информация за седмина позитивни - "петима футболисти, треньорът и масажистът". По-късно е станало ясно, че към тях се прибавят още осмина. Министърът не уточни какви са те.

Това поставя под съмнение провеждането на мача на варненци срещу "Арда" утре. "Черно море" е в битката за седмото място, което дава право за участие в баража срещу третия от първата шестица за последната квота в Лига Европа.

В края на миналата седмица стана ясно, че играчът на "Царско село" Мартин Кавдански носи заразата, а поради лабораторна грешка той е играл заразен срещу "Черно море", след като целият тим е изследван с PCR два дни по-рано.

Това доведе до тестване и в двата клуба, а позитивните в столичния отбор се оказаха повече - още трима. Останалите са Ивайло Иванов, Илия Джамов и Кирил Трохаров. Любопитно е, че техните изследвания са положителни само пет дни, след като тези от 1 юли не са констатирали наличие на коронавируса чрез PCR.

По неофициална информация заразен и е собственикът на клуба Стойне Манолов, както и неговата съпруга.

Според министър Ананиев инфекцията не е възникнала на мача, а при други обстоятелства. Въпреки това той заяви, че може да се стигне до забрана за публика на мачовете, независимо, че не вижда общо между двете неща. 

Ето какво гласи информацията на "Черно море":

СКЪПИ ПРИВЪРЖЕНИЦИ НА „МОРЯЦИТЕ“,

След като научихме, че футболистът на „Царско село“ Кавдански е играл с положителна проба за коронавирус /Covid-19/ в срещата с „Черно море“, на 05.07.2020 г., бяха направени два PCR-теста на представителния отбор на клуба.

За съжаление, резултатите установиха 16 положителни проби. Всички футболисти с положителен тест са карантинирани, като сме взели необходимите предпазни мерки. Уведомили сме медицинската комисия и отдел спортно-технически на БФС, като очакваме техните указания.

Съгласно предписанията на медицинската комисия, в деня преди мача с „Арда“ насрочен за 06.07.2020 г., отново ще бъдат тествани футболистите, вкл. тези от юношеските формации на клуба, които ще попълнят групата за този толкова отговорен двубой.

Ръководството на ПФК „ЧЕРНО МОРЕ“

Съобщението на "Царско село":

"ФК Царско село проведе извънредни PCR тестове след положителния резултат на Мартин Кавдански, който стана известен на 3 юли. Преди това отборът проведе тестове на всички играчи преди мача с Черно море с дата 1 юли (сряда), както бе изискването според заповед на Министъра на спорта от 29 юни.

След положителната проба на Мартин Кавдански тренировъчният процес бе преустановен, а в неделя (5 юли) всички футболисти, треньори и персонал проведоха нови тестове.

Тестовете на трима футболисти са положителни – Ивайло Иванов, Илия Джамов и Кирил Трохаров.

Според предписанията на РЗИ София тримата ще бъдат въведени в 14-дневна карантина и няма да вземат участие в тренировъчен процес и футболни мачове."

През миналата седмица спортният министър Красен Кралев се закани в Нова телевизия, че ако зрителите не спазват правилата - да седят през място и пред ред един от друг, ще се вземат "драстични мерки". Това стана в деня на финала за Купата, на който повечето зрители бяха плътно едни до други на трибуните. България е една от 15-те страни в Европа, разрешили присъствие на запалянковци - в момента до 50 на сто от капацитета на даден стадион.

Шампионатът в Първа лига приключва след десетина дни, а следващият е планиран да започне в края на този месец.