В условията на пандемия и криза заради COVID-19 в щатския спорт е подписан умопомрачителен договор. Патрик Махоумс - куотърбек на тима по американски футбол "Канзас Сити Чийфс", сключи ново 10-годишно споразумение, чиято стойност може да достигне 503 милиона долара.

Финансовите аспекти на новината са потвърдени от всички агенции и големи медии в Съединените щати. Като пари това е най-големият контракт в историята на професионалния спорт там. 

Patrick Mahomes compensation: 10 years Worth up to $503 million $140 million injury guarantee No percentage tie to salary cap Richest deal in the NFL history. (via Adam Schefter)

Публикувахте от ESPN в Понеделник, 6 юли 2020 г.

 

Сделката е доста сложна, с множество клаузи, като 477 милиона за по т. нар. "гарантиран механизъм" - това означава играчът да си тръгва сам, ако клубът откаже да му плаща след даден сезон.

450 милиона са договорени за удължаването на контракта на Махоумс с първия му отбор в Националната футболна лига (НФЛ), а 28 млн. остават от стария, от който имаше още 2 г. Нататък контрактът е обвързан и с постижения за 24-годишната звезда и отбора.

Има и клауза, според която асът ще прибере 140 милиона, ако контузия прекрати кариерата му. 

Патрик Махоумс изведе "Чийфс" до титла на Супербоул в началото на тази година, като направи страхотен обрат минути преди края на финала срещу "Сан Франциско Фортинайнърс". Той беше определен за Най-полезен играч (MVP). А през 2018 г. - още в дебюта си в НФЛ като титуляр, Махоумс стана MVP и на редовния сезон. Той е в лигата от 2017 г., когато беше взет под №10 в избора на новобранци.

The richest valued contract in sports history

Публикувахте от ESPN в Понеделник, 6 юли 2020 г.

 

Махоумс съчетава в себе си качествата на куотърбек (подавач) от новото време - атлетичен е, бърз с краката, но и хвърля топката отлично. Затова "Канзас", който чакаше титлата в НФЛ 50 години, иска да обвърже бъдещето си с него. Младокът вече подобрява рекорди по ефективност.

За първи път играч по американски футбол застава най-отгоре в импровизираната класация най-скъпите договори в щатския спорт. Махоумс остави зад себе си звезди в бейзбола и бокса - доколкото може да се направи сравнение с този спорт.