От профила си във фейсбук Васил Божков пусна днес 37-секунден клип със смятания за негова "дясна ръка" Георги Попов.

В него вицепрезидентът на "Нове", който е съобвиняем и издирван с Божков още от "първата" опрганизирана престъпна група - за заплахи, принуда, неплащане на данъци и пр., казва: 

"Неведнъж се е случвало, беседвайки в кабинета на г-н Божков, той да прекъсне разговора, казвайки, че трябва да отиде на среща с Влади. А нашите обсъждания ще продължат в колата по пътя към министерството.

Тръгвайки за срещата, той вземаше със себе си предварително подготвен подаръчен плик или слагаше множество пачки с банкноти от 500 евро в якето си и в джобовете си.

Г-н Божков влизаше в министерството без всякакви формалности. Без проверка на багажа му и на самия него.

Срещите му траеха 5-10, до 15 минути. Илизаше, носейки единствено традиционната си пура."

Предвид анонса на самия Божков към това видео - "Мина месец, откакто подадох сигнал за рекет, изнудване и търговия с влияние от страна на Б. М. Б., В. И. Г. и М. К. С. Прокуратурата все още не е започнала разследване", под "В. И. Г.", "Влади" и "Министерството" следва да се разбира финасовият министър Владислав Иванов Горанов и Министерството на финансите.

Прокуратурата, която твърди, че проверява освен сигналите срещу Божков, така и неговите - за висока корупция, едва ли ще има проблем да компрометира свидетеля по любимия си тертип.

Причината е в това, че, освен че е съобвиняем, Георги Попов е дългогодишен вицепрезидент на "Нове холдинг" и доскорошен мажоритарен акционер на "Левски" с 86,6 процента от акциите на клуба. Наскоро той ги прехвърли на Наско Сираков.

Именно Георги Попов преди това беше джиросал документите на премиера Бойко Борисов.

Досега Божков показваше извлечения от свои тегления кеш на стойност около 67 милиона евро. Само преди дни той заплаши, че има и свидетел за това накъде са поемали парите. "Чуйте един свидетел, когото не могат да заглушат", анонсира той видеото с Попов, но пък не става ясно дясната му ръка ли е този специален свидетел, който може да докаже обвиненията му срещу властта.

Както е известно, хазартният бос, който се укрива в ОАЕ, обвинява поименно премиера Бойко Борисов и Горанов за това, че са поискали 20% от печалбите от хазарния му бизнес под формата на "такса помагане". Поправката в ресорния закон, която позволява двояко тълкуване за това каква такса да се плаща за игрите на щастието, пък била прокарана от Менда Стоянова (ГЕРБ), шеф на бюджетната комисия в парламента, след съгласуване с Борисов и Горанов, твърди още Божков. Гореописаните инициали съвпадат с нейните.

Преди това пък Божков публикува есемеси от телефона си, обменяни с лице, именувано в него като Vladi Goranov, в които се вижда как Goranov оказва влияние на председатели на подопечната на финансовия министър Държавна комисия по хазарта в полза на бизнеса на беглеца днес в Дубай.

Прокуратурата твърди, че е разпитвала и Борисов, и Горанов, и Стоянова като свидетели - в отговор на обвиненията, че умишлено пренебрегва сигналите на Божков с мотива, че са защитна реакция на обвинеямо лице. Засега няма данни или свидетелства за тези разпити, каквито иначе държавното обвинение само оповестява, но по други поводи. Самият Горанов пък нито потвърждава, нито отрича да е комуникирал с Божков чрез въпросните есемеси. Нямал спомен.