Високопоставен китайски представител нарече американския натиск върху Китай да се присъедини към преговорите за ядрените оръжия с Русия маневра с цел да не бъде подписан нов договор, предаде Асошиейтед прес. Според служителя Китай би участвал с удоволствие, ако САЩ приемат принципа за паритет на ядрените оръжия на трите страни.

"Мога да ви уверя, че ако САЩ изразят готовност да съкратят въоръженията до нивото на Китай, още на следващия ден с радост ще участваме в преговорите", каза днес Фу Цун, генерален директор на дирекцията за контрол на въоръженията в китайското външно министерство, и добави: "Но всъщност знаем, че това няма да се случи."

Фу говори пред журналисти в Пекин, след като САЩ отбелязаха отсъствието на Китай от преговорите с Русия във Виена преди две седмици за удължаване на подписания през 2010 г. договор нов СТАРТ за ограничаване на ядрените въоръжения.

Договорът, чието действие изтича през февруари 2021 г., е подписан между САЩ и Русия - най-големите ядрени сили в света. Администрацията на Тръмп иска от Китай, чиято военна мощ се засилва, да се присъедини към договора.

Фу нарече присъединяването към преговорите нереалистично, тъй като Китай разполага с много по-малък ядрен арсенал от другите две държави. С поканата към Китай да се присъедини към разговорите САЩ създават претекст, за да напуснат преговорите, без да удължат срока на договора, каза той.

"Истинската им цел е да се отърват от всички ограничения и да получат пълна свобода да се домогват до военно превъзходство над всеки съперник, реален или въображаем", каза Фу.

Американският преговарящ Маршал Билингсли каза пред журналисти след последните преговори във Виена, че всеки нов договор трябва да наложи на Китай ограничения. Той изрази надежда, че други страни от международната общност ще окажат натиск на Китай да се присъедини към преговорите.

"Тристранен договор за контрол на ядрените въоръжения според нас дава най-добър шанс за избягване на изключително дестабилизираща тристранна надпревара в ядрените оръжия", каза Билингсли.

Фу каза, че първо САЩ и Русия трябва да се споразумеят за намаляване на ядрените си арсенали, а едва след това Китай и други страни може да се присъединят към усилията за ядрено разоръжаване, предаде БТА.

Според Асоциацията за контрол над въоръженията през 2019 г. САЩ са имали 6185 ядрени бойни глави, Русия - 6490, а Китай - 290. Останалите данни за ядрените арсенали по света вижте тук.