Частните болници, които работят със здравната каса и 50 на сто от приходите са от нея, държавни или общински бюджети, да са длъжни да обявяват обществени поръчки. Такава промяна в закона предлага Министерският съвет - по искане на здравното министерство. Това бе обещано още през януари, като министър Кирил Ананиев още тогава твърдеше, че текстовете са готови. Шест месеца по-късно вече промени в Закона за обществените поръчки са пуснати за обществено обсъждане.

Тогава скандалът тръгна, след като бившият вече шеф на НЗОК д-р Дечо Дечев обяви, че едни и същи медикаменти са плащани на болниците от касата на различни цени - в държавните и общински болници, които провеждат търгове - на минималната цена от референтния списък с лекарствата, а в частни болници - на максималната. Бе даден пример с разлика в цените 7 пъти.

Установи се, че промените в ЗОП са били приети през 2016 г. - по предложение на депутати, начело с Лъчезар Иванов от ГЕРБ. Той допоследно настояваше как това било изискване на евродиректива. Проверка тогава показа, че когато са се разглеждали текстовете през 2016 г. единствено Десислава Атанасова от ГЕРБ е изразила мнение "против". Против е било и самото министерство, свидетелства тогава бившият министър по същото време Петър Москов. 

След като д-р Дечев обяви за случая, на заседание на здравната комисия се разбра, че и Европейската комисия е поискала ревизия - тоест частните болнични заведения, които работят с обществен ресурс - или иначе казано с НЗОК - също да обявяват обществени поръчки. 

Оказа се, че и Европейската комисия иска от България частните лечебни заведения, които работят с публични средства, да са длъжни да обявяват обществени поръчки. Това се разбра по време на изслушването на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев и на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев в комисията по здравеопазване в парламента - през януари.

Министър Ананиев потвърди, че ЕК има претенции към България по две точки, свързани с лекарствената политика и публичните търгове. Първата се отнася до частните болници. Тогава обяви, че промените в закона са готови, но трябвало да бъдат съгласувани с министъра на финансите Владислав Горанов.