На 5.07.2020 около 3 часа през нощта е направен опит да бъде запалена сградата на Уолтопия АД, намиращата се на Цариградско шосе 111В, на територията на София Тех Парк. Неизвестни извършители използват запалителна течност, с която подпалват временна инсталация с флаг с цветовете на дъгата, монтирана на фасадата на бизнес сградата на Уолтопия - за това съобщиха от компанията. 

"Престъплението, записано от охранителните камери без колебание може да бъде определено като умишлен палеж. А в действията на 4-те лица ясно личи и мотивът - омразата към Прайд движението, членовете на ЛГБТИ общността и техните поддръжници в лицето на Уолтопия.", се казва още там. 

От Уолтопия посочева, че флагът с цветовете на дъгата е символ на ЛГБТИ обществото, а с ежегодното му поставяне на фасадата на сградата на им, компанията изразява своята солидарност с хората с различна сексуална ориентация и полова идентичност, които живеят с ощетени права. И добавят:

"И в България и по света, те често са обект на дискриминация, на физически и вербални нападения, които представляват престъпления от омраза по своята същност."

От компанията разчитаме на органите на реда да издирят извършителите, за да понесат отговорност за действията си.

В своя профил във фейсбук собственикът на Уолтопия Ивайло Пенчев също коментира вандалския акт. 

Няколко млади момчета са запалили знамето с цветовете на дъгата, което вдигаме в подкрепа на толерантността към ЛГБТИ общността. Добре е, че не е станал по-голям пожар. Искам да се обърна към тези момчета и симпатизантите им. Момчета, ако се вгледате в себе си, сигурно ще откриете неща, в които сте различни от останалите хора.
Опитайте. Ама откровено. Без да се самозалъгвате.", 
коментира той.