Иновационен проект за чистотата на въздуха в София получава финансиране от ЕС в размер на 3 712 553,52 евро, съобщи Еврокомисията.

Проектът INNOAIR цели да направи обществения транспорт в столицата на България по-привлекателен и по-удобен за справяне с главните фактори, засягащи качеството на въздуха – прекомерното използване на частни автомобили и задръстванията.

По този начин за първи път в Европа ще бъде приложена концепцията за „зелен обществен транспорт по заявка“. Вместо да карат по предварително определени маршрути, електробусите ще създадат електронен маршрут въз основа на заявки на гражданите чрез мобилни приложения. Така ще бъде начертан най-ефективният маршрут при всяко пътуване и ще бъдат качени възможно най-много пътници.

Освен това INNOAIR ще създаде „зелени коридори“ с маршрути със слаб трафик и чист въздух, както и иновативен модел за таксуане на пътниците. Така ще бъде гарантирана устойчивостта на проекта.

Партньори по проекта са Столична община, университетите „Св. Климент Охридски“ в София и „Паисий Хилендарски“ в Пловдив, Асоциацията за развитие на София и Националната асоциация на общините в Република България, Центърът за градска мобилност-София, „Телелинк Бизнес Сървисис“ и Националният институт по метеорология и хидрология.

Тези факти стават ясни от представянето на проекта.

11 иновативни проекта ще получат общо 45 милиона евро финансиране от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР). Това са резултатите от петата и последна покана за представяне на предложения. Победителите бяха огласени от Комисията и регионалния съвет на френската област О дьо Франс като управляващ орган на Иновативни дейности за градско развитие (UIA).

Печелившите проекти са от Брюксел, Гент и Лейедал (Белгия), София (България), Халандри (Гърция), Будапеща (Унгария), Ферара и Верона (Италия), Тилбург (Нидерландия), Кошице (Словакия) и Алмерия (Испания). Те обхващат културата и културното наследство, качеството на въздуха, кръговата икономика и демографските промени.

„Днес ЕС помага на още 11 града да превърнат идеите си в променящи живота решения. Тези градове ще ни покажат пътя към ангажиране с високо ценените от гражданите теми като например качеството на тяхната околна среда и ще ни дадат примери, които могат да бъдат възпроизведени в целия Европейски съюз“, заяви евнрокомисарката по сближаването и реформите Елиза Ферейра.