След серия от екопротести и повторни консултации ГЕРБ дава на заден за приемането в този им вид на измененията в Закона за биологичното разнообразие. Управляващата партия анонсира днес, че започва консултации с Европейската комисия, за да се "гарантира пред цялото общество, че ще бъдат подкрепени и приети текстове само и единствено, ако те в пълнота съответстват на изискванията на европейското законодателство". 

Заявката даде председателката на парламентарната комисия по околната среда и водите Ивелина Василева. 

Тя затвърди и казаното пак от нея миналата седмица - че няма да бъдат приети направените между двете четения предложения, който дойдоха от организацията на собственици на земи (най-вече по морето) Национална асоциация Българско Черноморие и внесени от Валери Симеонов и депутатите му. 

"Нашите консултации ще имат формата на предварителна процедура на съгласуване на текстовете на законопроекта спрямо изискванията на европейското законодателство", отбеляза Василева.

По думите й започването на консултации с ЕК й било разпоредено лично от премиера Бойко Борисов. Припомняме, че законът предизвика недоволство още с появата си, тъй като съсредоточава власт в ръцете на екоминистъра да взима еднолични решения по отношение на Натура 2000, без да се съобразява с научната общност. Учените бяха напълно изключени от процеса, като бяха включени собствениците на земите, попадащи в защитената мрежа. Проектът бе внесен през януари от бившия министър на околната среда и водите, сега подсъдим за водната криза в Перник - Нено Димов. Наследникът му Емил Димитров - Ревизоро внесе изменен проект, но измененията се оказаха малко - властта пак се съсредоточаваше в ръцете на министъра, научните общности нямаха почти никаква роля, а такава се отреждаше на "заинтересовани" лица.

За това настояват сега от НФСБ - собствениците на земи да имат думата, а Натура да се управлява според икономическата целесъобразност. "Не подкрепяме каквито и да било предложения за промяна на обхвата на мрежата", заяви обаче Василева по тези предложения.

Самият екоминистър вчера коментира, че не го интересува какво ще стане с този проект - той си бил свършил работата като го внесъл в Народното събрание. Да му мислели следващите управляващи.