Снощните три мача от Висшата лига на Англия бяха белязани от груби грешки, допуснати при разглеждане на ВАР (Видеоасистент рефера). За това официално призна ръководството на Премиърлийг.

Почти няма кръг без гафове на ВАР, особено след подновяване на шампионата.

"Манчестър Юнайтед" би "Астън Вила" с 3:0 като гост. При 0:0 в началото на двубоя гостите получиха дузпа за нарушение на Езри Конса срещу Бруно Фернандеш, който реализира и откри резултата.

Решението е скандално - дори при грешка на арбитъра Джон Мос, той е грешно подкрепен и от своите асистенти пред видеоекрана. Нещо повече - има нарушение на Фернандеш срешу Конса, а не обратното, заяви Висшата лига.

"Юнайтед" е на две точки от "Челси" и на една от "Лестър". "Червените дяволи" записаха два рекорда. Те са получили 13 дузпи - най-много в един сезон в първенството. А до края остават още четири кръга. Тимът на Оле Солскяр е първият в историята на Премиърлийг, който в четири поредни мача побеждава с минимум три гола разлика.

"Борнемут" и "Тотнъм" направиха 0:0 - резултат, който е в ущърб и на двата отбора. При ситуация в наказателното поле на домакините Хари Кейн беше изблъскан в гърба от Джошуа Кинг. Пол Тиърни не реагира, а Майкъл Оливър, който беше отговорен за ВАР, реши да не се намесва.

Това накара Жозе Моуриньо да критикува съдийството и Оливър конкретно, тъй като той реферираше срещата на "шпорите" с "Шефилд Юнайтед" и отново допусна грешка в тяхна вреда.

Висшата лига отчете и лошо реферско решение в двубоя "Евертън" - "Саутхемптън" (1:1). "Светците" получиха 11-метров удар за нарушение на Андре Гомеш срещу Джеймс Уорд-Праус, а такова няма. Утехата е, че Уорд-Праус не вкара - уцели напречната греда.

Мениджърът на "Тотнъм" Карло Анчелоти каза, че представянето на съдията е било като на неговия отбор - незадоволително.

Изводът е, че са допуснати грешки от ръководещите рефери, но такива има постоянно, а въвеждането на ВАР е с цел да ги коригира. Това обаче не е факт - напротив.